poughkeepsie 19.05.05, 13:52 transkrypcja z "Tart i innych wypieków" Konemanna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
camomille gruyère 19.05.05, 14:10 jest to zolty, jak kazdy wie, ser z gornych partii gorskich, bardzo intensywny i tzw zapachowy, i pochodzi glownie z regionu Franche-Comtè we francjii lub po stronie szwajcarskiej. dla mnie ten gatunek sera jest nie do zastapienia przez zaden inny, najlepszy oczywiscie jest szwajcarski appenzel, ale chorendalnie drogi nawet na tutejsze warunki. ale nie tu problem, gdzie i do czego chcesz go zatapic? ja w polsce kupowalam cos bardzo zblizonego, ale za cholere nie moge sobie przypomniec jak sie ten ser nazywal, pamietam ze byl z tych najdrozszych polskich Odpowiedz Link Zgłoś
camomille Re: gruyère 19.05.05, 14:22 intensywnie myslalam i sobie przypomnialam, produkuje to sokolow podlaski i ser nazywa sie typu szwajcarskiego i ..... kupowalam go w Lidlu w Krakowie, moze smiesznie ze wlasnie tam, ale ser jest naprawde doskonaly jak na warunki polskie i co moge pochwalic to ze nawet dosc dosc smakuje jak prawdziwy gruyère, wiec jesli szukasz zamiennika... udaj sie do lidla, polecam Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie to się udam i poszukam :) 19.05.05, 14:29 a zastąpić chcę w tarcie :) Odpowiedz Link Zgłoś
camomille Re: to się udam i poszukam :) 19.05.05, 14:37 daj moze znac, jesli oczywiscie go kupisz, jak ci smakowal, bo my tylko ten kupowalismy bedac w kraju, reszta wymiekala, podroby, choc z dobrego zrodla edamski czy gouda tez sa dobre, ale trzeba miec juz opatrzonego producenta, no i sklepik w ktorym zawsze je sprzedaja, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: to się udam i poszukam :) 19.05.05, 15:38 poughkeepsie napisała: > a zastąpić chcę w tarcie :) To ulatwia zycie. Zaryzykuje, ze chodzi o wiorki serowe. Ementaler jesli mozesz. Jesli nie, zaryzykuj wiorki serowe. Ostatni raz gdy bylam w Wwie, byly wiorki w woreczkach i w kubkach. Wole te w woreczkach, bo to przynajmniej jeden gatunek sera - te w kubkach byly najwyrazniej robione w sklepie z resztek sera. Uzywanie resztek sera, to nie problem - tak robie tu we Francji bardzo czesto. Problem jest, ze te resztki byly z roznych serow. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: jakim serem można zastąpić grojer? 19.05.05, 23:32 Są różne sugestie, tutaj jedna: Notes: If you don't have Gruyere cheese, substitute the same amount of shredded Swiss or Jarlsberg, or a few shavings of fresh Parmesan. (t.j. szwajcarski, Jarlsberg - jak to po polsku?, nieco świeżego parmezanu). Także doradzają ementaler lub połączenie szwajcarskiego z parmezanem. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinniemiec123 Re: jakim serem można zastąpić grojer? 08.01.25, 16:19 Cześć, ser gruyere zastąpisz np.: ementalerem, serem comte, serem beaufort, dojrzałym cheddarem, serem jarlsberg, parmezanem czy grana padano, edamem, mozzarellą. Oczywiście wszystko zależy od konkretnego dania. Ja wskazówki znalazłem na Tekst linku Odpowiedz Link Zgłoś
kobalt_x Re: jakim serem można zastąpić grojer? 25.06.25, 22:42 Mozarellą? Przecież to kompletnie co innego. Jak już ma być kompletnie co innego ale dobre to dorzucę polski ser Koryciński "swojski". Z Gruyerem nie ma nic wspólnego ale sprawdza się w różnych daniach i jest tańszy. Odpowiedz Link Zgłoś