Gość: ADI-GBG IP: 2.3.STABLE* / *.telia.com 09.07.02, 16:57 Ratunku!Rodzice przywiezli mi moje ukochane poznanskie pyzy,ktore niezwlocznie zamrozilem....i co teraz?czy ktos wie jak mozna odmrozic je i potem zjesc? Dzieki z gory za pomoc-adi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Alka Re: Poznanskie pyzy IP: *.chello.pl 09.07.02, 18:43 Hej, nie wiem NA PEWNO jakie to poznańskie pyzy; podejrzewam, że to kluski drożdżowe na parze - tak nazwał je (gdy zrobiłam) jeden z moich znajomych poznaniaków. Odgrzać je (a zresztą i w zasadzie każde inne kluchy) na parze. Ja to robię w specjalnym garnku do gotowania jarzyn na parze (garnek z wodą, garnek dziurkowany, pokrywka). Jak nie masz, odgrzej na parze metodą babci: nałóż na garnek z wodą kawałek gazy lub nawet jakąś czystą ściereczkę, zawiąż wokoło sznurkiem lub jaką nicią (tkanina nie może dotykać wody), a po zagotowaniu włóż kluski, przykryj pokrywką i - grzej! Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: Poznanskie pyzy IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.02, 23:31 Wyrzuć na śmieci.A ponadto nie jedz ziemniaków,wyrobów z czystej mąki,słodyczy czyli ogólnie weglowodanów jak chcesz sie dobrze czuć i nie mieć nadwagi, miażdżycy,cukrzycy czy raka.Mówię poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alka Re: Poznanskie pyzy IP: *.chello.pl 10.07.02, 11:01 Gość portalu: ula napisał(a): > Wyrzuć na śmieci.A ponadto nie jedz ziemniaków,wyrobów z czystej mąki,słodyczy > czyli ogólnie weglowodanów jak chcesz sie dobrze czuć i nie mieć nadwagi, > miażdżycy,cukrzycy czy raka.Mówię poważnie. Jak pyzy, to oczywiście ze skwarkami wystopionymi ze SŁONINY. Bardzo kaloryczne, bardzo rako- i miażdżycotwórcze. Ulu, na co chorujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADI-GBG Re: Poznanskie pyzy IP: 2.3.STABLE* / *.telia.com 11.07.02, 18:08 Co do samych pyz to jestem z Poznania i kocham te "kluski" czy jat to sie zwie w innych rejonach Polski...fakt faktem ze prosilem tylko o pomysl jak je przygotowac jesli je zamrozilem wczesniej.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GWIZDER Re: Poznanskie pyzy IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 27.07.02, 18:49 Gość portalu: ula napisał(a): > Wyrzuć na śmieci.A ponadto nie jedz ziemniaków,wyrobów z czystej mąki,słodyczy > czyli ogólnie weglowodanów jak chcesz sie dobrze czuć i nie mieć nadwagi, > miażdżycy,cukrzycy czy raka.Mówię poważnie. Nie wychodz na ulice bo samochod cie potraci, nie lataj samolotami bo zginiesz, odejdz natychmiast od kompa bo oslepniesz, A NAJLEPIEJ ZABIJ SIE OD RAZU, PO CO SIE MECZYC. MOWIE POWAZNIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: Poznanskie pyzy IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 28.07.02, 22:05 Człowiek nie poto żyje aby jeść,ale je aby żyć.Gdybym nie potrafiła odmówić sobie niezwykle szkodliwych słodyczy[węglowodanów]to wskazywałoby,że nie mam charakteru i wtedy skoczyłabym z Pałacu Kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: Poznanskie pyzy IP: *.we.client2.attbi.com 29.07.02, 01:36 Gość portalu: ula napisał(a): > Człowiek nie poto żyje aby jeść,ale je aby żyć.Gdybym nie potrafiła odmówić > sobie niezwykle szkodliwych słodyczy[węglowodanów]to wskazywałoby,że nie mam > charakteru i wtedy skoczyłabym z Pałacu Kultury. Ula , uspokoj sie !! Nie wszystko jest szkodliwe, nie w kazdej postaci i nie dla kazdego !!! Jesli chcesz, to sobie odmawiaj alb skacz z tego Palacu kultury ale daj innym prawo wyboru !! Zawsze musisz na jedno kopyto !! Ten temat jest o poznanskich pyzach , o ich rozmrazaniu !! Widocznie masz obsesje !! Jesli na temat nie potrafisz sie skoncentrowac, sprawdz godziny otwarcia Palacu Kulturt !! szerokiej drogi !!! jednym slowem : spadaj !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: Poznanskie pyzy IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.02, 00:36 Zarzucarz mnie Kluba,że mam problemy z koncentracją,bo twierdzę,że pyzy są szkodliwe dla zdrowia człowieka.Piszę o tym co nauka i praktyka już dawno potwierdziła,a ja o tym wiem.Ja nikogo nie zmuszam do rezygnacji z pyzów jak również wbrew Twojemu twierdzeniu jestem spokojna i dobrze wychowana czego nie można powiedzieć o Tobie.Z Pałacu Kultury nie wyskoczę,bo mam charakter i jestem doskonale skoncentrowana. Widać,że Tobie brak tych bardzo ważnych cech ludzkich.Wiem nawet dlaczego.Do budowy i funkcjonowania mózgu ludzkiego niezbędne jest białko i kwasy tłuszczowe.Ponieważ odżywiasz się kartoflami [pyzami]pozbawionymi tych składników więc rezultaty w życiu masz analogiczne jak Twój mizerny post. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: Poznanskie pyzy/Do Ula - kultura ? IP: *.we.client2.attbi.com 01.08.02, 03:46 Gość portalu: ula napisał(a): > Zarzucarz mnie Kluba,że mam problemy z koncentracją,bo twierdzę,że pyzy są > szkodliwe dla zdrowia człowieka.Piszę o tym co nauka i praktyka już dawno > potwierdziła,a ja o tym wiem.Ja nikogo nie zmuszam do rezygnacji z pyzów jak > również wbrew Twojemu twierdzeniu jestem spokojna i dobrze wychowana czego nie > można powiedzieć o Tobie.Z Pałacu Kultury nie wyskoczę,bo mam charakter i > jestem doskonale skoncentrowana. Widać,że Tobie brak tych bardzo ważnych cech > ludzkich.Wiem nawet dlaczego.Do budowy i funkcjonowania mózgu ludzkiego > niezbędne jest białko i kwasy tłuszczowe.Ponieważ odżywiasz się kartoflami > [pyzami]pozbawionymi tych składników więc rezultaty w życiu masz analogiczne > jak Twój mizerny post. Nie kochana Ulu!! Twierdze, ze masz problem z koncentracja , BO PISZESZ NIE NA TEMAT !! I JESZCZE tego wylapac nie mozesz? I nie tylko w tym przypadku ale ZAWSZE wpadasz z wypowiedzia nie na temat. Pozwol,ze ci przypomne( jeszcze jedna proba nie zawadzi ): tematem bylo nie : szkodliwosc pyz ( nie pyzow) i innych wyrobow weglowodanowych LECZ; jak rozmrozic i podac poznanskie pyzy !!! Za duzo tych kwasow tluszczowych ci widocznie szkodzi !!! I jeszcze jedno , jak juz ktos powiedzial " nawiedzona w Ulu" , nie jest niewlasciwe dzielenie sie z innymi wiadomosciami o ujemnych skutkach pewnych produktow , potraw , skladnikow, ale dlaczego uwazasz , ze masz prawo krytykowac wulgarnie tych, co nie zgadzaja sie z twoja opinia i lubia np. pyzy !!! A co tobie do tego !!! Tak samo jak twoje "naukowe", "ludzkie", "kulturalne" stwierdzenia, kto na co sie wykonczy przy jakiej diecie!! Poczytaj naprawde troche, przestan tylko obrazki ogladac a dowiesz sie, ze nie wszyscy dostaja np. cukrzycy bo jedza pyz!! To tak jak bys tym chorym mowila, ze sie sami w chorobe wpedzili !!! Jak smiesz!!! S P A D A J !!!!!!!! P.S. Sa wyzsze budynki niz Palac Kultury - wez to pod uwage!! Trase bedziesz miala dluzsza i moze nawet pyze zdazysz wtranzolic bez obawy !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Poznanskie pyzy/Do Ula - kultura ? IP: 213.76.128.* 01.08.02, 09:24 Brawo Kuba1! Ta osoba ma chyba źle w głowie i zastanawiam sie po co ona w ogóle wchodzi na te strony, przeznaczone raczej dla smakoszy, lubiących jeść i gotować. Więc dlaczego droga Ula nie podyskutuje raczej na stronach dla fanatycznych milośników jedzenia tylko korzonków (bo takie zdrowe i naturalne) - tam na pewno spotkałaby się z pozytywnym odzewem???!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: Poznanskie pyzy IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.02, 06:38 Właśnie miałam zamiar zrezygnować z tej jałowej pyskówki,bo najtrudniejszą rzeczą jest nauczać głupców,a tych w tym forum nie brakuje. Jednak zachęcona wielce uprzejmym tonem nijakiego Kluby w postaci rozkazu SPADAJ postanowiłam pozostać.Jeżeli nie może być pożytecznie to przynajmniej niech będzie wesoło.Tylko przeniosę się do wątka "Co jeść na....",bo trudno dyskutować na podobny temat w dwóch miejscach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Poznanskie pyzy IP: 213.76.128.* 02.08.02, 09:26 Ula, skoro nauczanie głupców jest takie trudne i pełne wysiłku, to mam propozycję - nie męcz się już i daj nam spokój. nawet jeżeli uważasz ze się trujemy to po prostu okaż trochę tolerancji i daj nam się truć w spokoju. Czy nie rozumiesz że jesteś śmieszna? I niestety niezwykle irytująca! Dawaj dobre rady swojej rodzinie i przyjaciołom (swoją drogą ciekawe jak długo to wytrzymają) a nas zostaw w spokoju. Nie wiem jak to odbierają inni ale mi psujesz przyjemność czytania wypowiedzi na tym forum, bo - i chyba nie tylko ja tak uważam - twoje wypowiedzi zieją nienawiścią i apokaliptyczną grozą. Przyłączam się do Kluby1 - SPADAJ!!! Odpowiedz Link Zgłoś