giezik 24.05.05, 16:53 czyli swamp eel, co mam z tym cudem zrobić. Wszedzie widze tylko przepis na chowdery. Wymyslilem sobie go usmazyc na gleboim tluszczu (jadlem tak kiedys w jakiejs knajpce) ale moze jakis koncept inny Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: węgorz bagienny 24.05.05, 16:59 znalazlam jakis spis dan :) www.bento.com/re_unagi.html osobiscie probowalam kiedys tylko wqegorza pieczonego, w stylu japonskim, ale nie pamietam smaku Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: węgorz bagienny 24.05.05, 17:01 niezle sie zaczyna. ale hottest day to dzis nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
baky Re: węgorz bagienny 24.05.05, 17:09 Smażony z sosem tatarskim lub pomidorowym. Przed smażeniem podgotuj dzwonka trochę w wywarze z jarzyn. Możesz zalać na patelni zozbełtanymi jajami i posypać szczypiorkiem. W galarecie z drobnym makaronem (gwiazdki). Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: węgorz bagienny 24.05.05, 17:20 no ja juz praawie bylem zdecydowany (na tego pieczonego) a ty mi tak, z tym sosem wylatujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
baky Re: węgorz bagienny 24.05.05, 17:25 giezik napisał: > no ja juz praawie bylem zdecydowany (na tego pieczonego) a ty mi tak, z tym sos > em wylatujesz. No przecie prościnę podrzuciłem... Tak na szybko. Eeech... węgorza w galarecie, to bym dziabnął. Oj, tak. Kupiłeś świeżego? W markecie, czy gdzie? PS. Pieczony też dobra rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: węgorz bagienny 24.05.05, 17:37 mrożony 16 zl/0,5 kg. co mnie nieco zdziwlilo, ale sie odwazylem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: węgorz bagienny IP: *.access.telenet.be 24.05.05, 17:46 Nie wiem czym sie rozni wegorz bagienny od zwyklego ale wegorz to taka dobra ryba , ze nie ma co jej jeszcze "usliczniac " sosami a zwlaszcza pomidorowym Po prostu usmaz najlepiej na masle lub oliwie , wzbogac czosnkiem i koperkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: węgorz bagienny IP: *.access.telenet.be 24.05.05, 17:47 Jadlam raz rzecznego ale byl niedobry , czy to nie to samo co bagienny? Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: węgorz bagienny 24.05.05, 18:46 dziekuje wszystkim, efekt i opis w galerii (jak moderatorzy sie obudzą :) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: węgorz bagienny 24.05.05, 18:57 Czy mowa jest o anguilla anguilla - czyli węgorzu europejskim? Bo miejsce występowania, czy to będzie morze, czy rzeka, czy jezioro nie ma najmniejszego znaczenia. A jeśli można radzić to najlepszy jest: a) wędzony; b) smażony na mieszaninie masła z olejem roślinnym obtoczony w mące a z przypraw tylko sól i pieprz, ewentualnie sok z cytryny (nie wszyscy lubią specyficzną nutę smakową robiącą za drugie tło u tej ryby) c) w klasycznej galarecie żadnych sosów pomidorowych czy innych bo to już zatraca wszystko. ryby.fishing.pl/gatunek.php?id=10 A tutaj trochę potraw z tej ryby: qchnia.glt.pl/ trzeba wejść po lewej w spis treści, w ryby. Odpowiedz Link Zgłoś