lunatica 29.05.05, 15:47 Zimą pisaliśmy o napojach rozgrzewających, a teraz co zaproponujecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f woda zimna z ouzo:-))) 29.05.05, 16:04 mieta swieza z plastrem cytryny; biale wino najlepiej retzina, jesli biale zwykle, to szprycerkowate - z kostka lodu; herbata z imbirem - wiem wiem, ale naprawde chlodzi tak samo jak grzeje zimą! zawsze zimne piwo! Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica i... 29.05.05, 19:42 lemoniada cytrynowa lemoniada cytrynowa z imbirem kefir z miętą maślanka koktajle owocowe czekolada mrożona kawa mrożona herbata mrożona ...oj, chyba muszę iść lód nastawić :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Orzeźwiające napoje na takie upały... 29.05.05, 19:48 Robię czasem doskonałą, pienistą lemoniadę. Tajemnicą jest dodanie przed zmiksowaniem jednego surowego jajka. Dla efektu można dodać listek mięty i parę kostek lodu. Inna propozycja to sangria. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Orzeźwiające napoje na takie upały... 29.05.05, 20:07 Mazagran. Lemoniada truskawkowa. I tutaj (koniecznie!): kuchnia.kisa.pl/pasek.php?napo=1&co=bez&co1=co Kliknąć po lewej na napoje > bezalkoholowe (lub pozostałe) > chłodzące (lub z owoców). Dużo świetnych przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Orzeźwiające napoje na takie upały... IP: *.tvkdiana.net.pl 29.05.05, 20:50 Campari z sokiem pomarańczowym i lodem. Wspaniałe w upalne wieczory!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolla Re: Orzeźwiające napoje na takie upały... IP: *.chello.pl 29.05.05, 20:54 Ja tez ze swiezym sokiem pomaranczowym ale szampana, pod inna postacia nie lubie szampana... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudus Re: Orzeźwiające napoje na takie upały... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.05.05, 21:34 I tak za kazdym razem jak chce wam się pić to sięgacie po: szampana campari limoniade z miętą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berenia Re: Orzeźwiające napoje na takie upały... IP: *.dsl.pipex.com 29.05.05, 22:16 Woda mineralna + limonka + mieta (sporo!) + syrop cukrowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolla Re: Orzeźwiające napoje na takie upały... IP: *.chello.pl 29.05.05, 22:35 Nie ale przeciez chyba wszyscy pija zwykla wode mineralna i soki i nie warto o tym wspominac.... Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Orzeźwiające napoje na takie upały... 29.05.05, 22:17 1. Zimna woda z plastrami cytryny, albo limonki. 2. Mrożona herbata (domowa, bez cukru, za to z dużą ilością cytryny). 3. Zimne zsiadłe mleko. 4. Owoce zmiksowane z lodem. Odpowiedz Link Zgłoś
bonzee Re: Orzeźwiające napoje na takie upały... 29.05.05, 22:29 1. sprizer (pol na pol biale wino z soda (badz lemoniada), kostki lodu) 3. pimms ( na osobe po plasteze pomaranczy, cytryny, ogorka i jablka, galazka miety i dolewamy lemoniade z Pimmsem w stosunku 2:1, duzo lodu) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Orzeźwiające napoje na takie upały... 10.06.05, 19:28 dzieki za wskazowke :) dostalam butelke Pimsa i wiedzialam tylko o dodawaniu lemoniady, poeksperymetuje z ogorkiem, pomarancza i jablkiem moje hity na taki upal to: herbata z zielonej miety mrozona herbata z cytryna i miodem spritzer no i nic nie przebije po prostu zimnej wody :) Odpowiedz Link Zgłoś
kohol Re: Orzeźwiające napoje na takie upały... 30.05.05, 09:46 Kefir i: - sok pomidorowy+zioła+pieprz+sól - ogórek kiszony+koperek Zmiksować, pić. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: brzoskwinie, sok z cytryn i spumante 30.05.05, 09:58 1000 g brzoskiwn sok z 2 cytryn 500 ml spumante bardzo silnie schlodzonego - brzoskiwnie zmiksowac razem z sokiem cytrynowym - dodac spumante Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: Orzeźwiające napoje na takie upały... 30.05.05, 10:20 1. zimne białe wino z gazowaną wodą mineralną, lodem i cytryną 2. mocno schłodzony jogurt + woda gazowana + sól, pieprz + inne ziołowe dodatki zmiksowane razem 3. woda z cytryną 4. gorąca, gorzka herbata Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Herbata brzoskwiniowa 30.05.05, 15:06 Herbata brzoskwiniowa 1,5 l wody 3 torebki czarnej herbaty sok z polowy cytryny 1 duza brzoskwinia / nektarynka / - zrobic herbate, dodac sok z cytryny, wymieszac i wystudzic - do misera wlac 3 lyzki wazowe herbaty - dodac obrana i pokrojona w kostke brzoskwinie / jesli nektarynke, moze byc ze skorka / - zmiksowac wszystko dokladnie, dodac reszte herbaty, wymieszac, przelac do butelki i wstawic do lodowki Czesc herbaty mozna zamrozic w kostkach,a potem wrzucac do szklanek. Odpowiedz Link Zgłoś
camomille tylko i wylacznie herbata goraca 30.05.05, 16:12 moze mnie zlinczujecie, ale juz od wiekow wiadomo, ze wlasnie cos goracego gasi pragnienie, zimne napoje maja li tylko efekt skutkowy natychmiastowy ale nigdy na dluzsza mete, dlatego najlepiej jest wypic np goraca herbate i dlaczego nie z cytryna? efekt gwarantowany. dlaczego w krajach arabskich, gdzie upaly osiagaja zenitu, pija sie wlasnie goraca herbate z miety na ten przyklad? zostawiam do przemyslenia Odpowiedz Link Zgłoś
kohol Re: tylko i wylacznie herbata goraca 30.05.05, 16:27 Tak słyszałam o tej herbacie :) Ale na mnie działa ona potliwie i chociaż może gasi pragnienie, to chwilę po wypiciu jestem cała mokra :) Tak więc - gasi pragnienie, ale ma skutki uboczne. Odpowiedz Link Zgłoś
scislo7 tak troszkę witaminowo... 30.05.05, 16:16 ja miksuję to, co mam - np.kiwi + grejfrut + banan, albo + jabłko, albo + brzoskwinie - mogą być z puszki, albo + inne owocki, albo + seler, albo + marchewka... ale żeby głównie było owocowe i do lodówki, a jak mu juz zimno, to dolewam wina białego pół...(słodkiego lub wytrawnego - wedle gustu) w stosunku 1:4 (wino:owoce). i od razu robi się przyjemniej... i chłodniej :) Odpowiedz Link Zgłoś
scislo7 Re: tak troszkę witaminowo... 30.05.05, 16:17 aaa... i 1:4, to nie jedno wino na cztery owoce, tylko tak objętościowo... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
klaudia1973 Re: tak troszkę witaminowo... 30.05.05, 22:47 kwas chlebowy z rodzynakmi miodem zimny zlodówki , wspanialy na upaly Odpowiedz Link Zgłoś
irajar Lemoniada cytrynowo-imbirowa na upał 30.05.05, 16:22 Dostalam dzis maila od MniamMniam.pl, moze komus sie spodoba pomysl: Lemoniada cytrynowo-imbirowa na upał 1,5 litra mineralnej wody gazowanej lub niegazowanej 4 cytryny 3 cm świeżego korzenia imbiru 6 czubatych łyżek (lub trochę więcej, lub trochę mniej) cukru - najlepiej brązowego 2 szklanki kostek lodu garść listków świeżej mięty Cytryny bardzo dokładnie szoruję pod bieżącą wodą. Dwie kroję na cienkie plastry razem z skórką, z dwóch pozostałych wyciskam sok. Imbir obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Wodę przelewam do dzbanka, dodaję imbir, wyciśnięty sok z cytryny, pokrojone cytryny i cukier, mieszam dokładnie. Dodaję lód i listki mięty. Podaję w wysokich szklankach ze słomką. Doprawdy nieźle orzeźwia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em_em71 Re: Orzeźwiające napoje na takie upały... IP: *.vx.pl / *.vx.pl 31.05.05, 11:04 Hmmm, już chyba z upałami spokój na jakiś czas, u mnie nie więcej niż 13 stopni, szczegół, do rzeczy: drink - koniak (brendy), łyżeczka kawy rozpuszczalnej, cola lub pepsi, lód, wysoka szklanka, słomka. Wrednie się pieni, ale smakuuuuuje i błyskawicznie stawia na nogi :-) Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: Orzeźwiające napoje na takie upały... 31.05.05, 11:24 Bardzo lubie sorbecik truskawkowy, czyli zmiksowane truskawki z cukrem pudrem do tego zmiksowany lod i popijamy, oczywiscie lodu wiecej niz truskawek zeby wodniste bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ella Re: Orzeźwiające napoje na takie upały... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 18:21 znowu temperatura idzie w górę - więc podciągam wątek :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniel Re: Orzeźwiające napoje na takie upały... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 19:56 lassi: 0,25 l wody 2 cytryny 0,5 l jogurtu mozna z owocami Odpowiedz Link Zgłoś
sanis Re: Orzeźwiające napoje na takie upały... 03.06.05, 20:38 ORZEŻWIAJACY NAPÓJ POMARAŃCZOWY w wykonaniu mojej teściowej ;) 20 dag marchwii 1 duża pomarancza cukier do smaku 9od.25 dag.) sok z 1 cytryny 4 l. wody Zagotować 3l wody z cukrem. Schłodzić. Pomarańczę DOKŁADNIE wyszorować w ciepłej wodzie, sparzyć. Cała pomarańczę i obraną marchew ugotować zalewając 1 l. wody. Kiedy zmiękną, zmiksowac, rozprowadzić przygotowaną wcześniej wodą. Dodać sok z cytryny. Całość mocno schłodzić. Pyyycha :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trouble Re: Orzeźwiające napoje na takie upały... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 02:57 50-tka kahlui,50-tka irish cream,4 kostki lodu,50 ml.mleka,galka lodow smietankowych-mixujemy lub shake-ujemy wszystko,w szklaneczke myk,na to jak ktos lubi kleks b.smietanki,wisienka,i do tego slomka...zimniutkie....i po prostu...mniam!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: Orzeźwiające napoje na takie upały... IP: *.access.telenet.be 04.06.05, 06:26 Goraca herbata z cytryna i konfitura lub z dzikiej rozy (jest kwasna) ale tez z cytryna wszystkie herbaty smakowe jakie lubicie- bez cukru , z cytryna lub pomarancza Moze i wyjda krople potu na czole ale za chwile zrobi sie dobrze . w miedzyczasie woda niegazowana ( z cytryna) a najlepsza zupka chinska pikantna - dziala na kaca przeziebienie oraz upaly - wyciaga siodme poty ze wszystkimi toksynami :-) a potem zimny prysznic i czlowiek jak nowonarodzony Odpowiedz Link Zgłoś
justine74 Re: Orzeźwiające napoje na takie upały... 10.06.05, 18:38 oj chyba nie szybko przyjdą te upały :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: Orzeźwiające napoje na takie upały... IP: *.folger.edu 10.06.05, 18:59 Schlodzona woda gazowana (mineralna lub nie) + zimny sok z bialych winogron, w stos. pol na pol, jak sok niezbyt slodki to dodac go wiecej. I juz. Smaczne i orzezwiajace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Orzeźwiające napoje na takie upały... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 17:51 ja proponuję zimną wodę przegotowaną z plasterkiem cytryny ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lisa a ja dzisiaj wymyśliłam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 15:59 -za słodki kompot truskawkowy ;) -napar ze swieżej mięty -plaster cytryny wymieszac i pić :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justa Re: Orzeźwiające napoje na takie upały... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 13:29 jak najbardziej jestem za!!! Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Re: Orzeźwiające napoje na takie upały... 22.06.05, 14:14 Gorąca herbata. Niczym sie tak nie można napić jak herbatą ( nie musi być czarna). A poza tym - wszystko, co zimne i malo slodkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henia Re: Orzeźwiające napoje na takie upały... IP: *.europe.hp.net 22.06.05, 16:35 Dla abstynentów - sok wyciśnięty z grejpfruta zmieszany z bardzo zimną wodą gazowaną i lodem dla pozostałych - Sangria - butelka czerwonego wina (moze byc nawet tanie wino z supermarketu, najlepiej polwytrawne) do tego sok z jednej pomaranczy, kieliszek jakiegos mocniejszego alkoholu (ja dodaję cointreau, albo grappe) na koniec dodaje jedna pomarancze i jedna cytryne pokrojone w plasterki, mozna ew. eksperymentowac z innymi owocami. A, to wszystko trzeba porzadnie schlodzic i podawac z lodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim5 Re: Orzeźwiające napoje na takie upały... IP: 193.110.99.* 22.06.05, 16:38 zielona herbata z miodem i cytryną - i na kilka godzin do lodówki. Rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Orzeźwiające napoje na takie upały... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 19:24 zrobiłam sobie dzisiaj tę samą kombinację, tylko darowałam sobie lodówkę .... supe rrozgrzewające ! POLECAM ! Odpowiedz Link Zgłoś