lis_ka 04.06.05, 23:30 z koszykiem wiklinowym, torbą, siatką? Czy z pustymi rękami, bo w sklepie dają furę plastikowych toreb? Ja przerzuciłam się na wiklinowy kosz, a i tak zalewa mnie fala plastiku. a jak u Was? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nobullshit Re: Z czym na zakupy? 04.06.05, 23:33 Jeśli jadę na zakupy z domu, zabieram stare, mocne reklamówki, ktorych uzywam, póki im się uszy nie urwą. I panie w kasie na ogół patrzą na mnie dziwnie :) Torby plastikowe od zakupów nieplanowych kończą w pojemniku "plastik / puszki" pod domem, co zmniejsza moje wyrzuty sumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Z czym na zakupy? IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 04.06.05, 23:49 uzywam wielorazowych toreb na zakupy (specjalnie w tym celu kupionych) jak zapomne - tragedii nie ma, bo plastikowe zuzyje do smieci (nie kupuje tych specjalnych do wykladania puszek na smieci) Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: Z czym na zakupy? 04.06.05, 23:54 z bagaznikiem samochodu:) Powaznie pisząc, to małe zakupy rozmieszczam w torebce (aktówce), a jadąc po duze zabieram z domu plastikowe torby, które z założenia są jednorazowe. Gdy zakończą zycie ich dna lub rączki, to biorę te, które dają panie w kasie. Stare, zuzyte zbieram, a potem hurtem wyrzucam do pojemników na plasiki. Odpowiedz Link Zgłoś
em_es NB 05.06.05, 14:46 to tak jak ja :) najbardziej lubie reklamowki z Almy, mocne i wygodne - nosze zawsze jedna w torebce, wywlekam przy kasie i pakuje zakupy, kasjerki troche dziwnie spogladaja ;) jak sie zuzyje albo zapomne to nabywam nowa a tych jednorazowych siatek ze sklepow (oczywiscie zalezy co w nich przyniose) uzywam do mrozenia Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Z czym na zakupy? 05.06.05, 00:19 chwalilam sobie w Kanadzie sklepy siecie Basic Foods, gdzie w tyle sklepu zawsze byly pozostawiane pudla, w ktore mozna bylo sobie samemu zapakowac zakupy w/g wlasnego widzimisie, a potem pudlo wystawic w dniu zbierania makulatury tu na razie niestety plastik Odpowiedz Link Zgłoś
kmiszka Re: Z czym na zakupy? 05.06.05, 00:29 Podobne do Kanadyjskego rozwiązanie spotkałam w sklepie Rabat w Szczyrku. Koło kasy leżały pudła po różnych artykułach, wzmocnione od dołu szeroką taśmą klejącą. I sklep nie miał problemu z pozbywaniem się opakowań po taowarze, i klienci zadowoleni. Na co dzień mam kosz wiklinowy i reklamówki wielokrotnego użytku. A tych małych głupich woreczków foliowych i tak całe mnóstwo... Kiedyś to było fajnie - wszędzie torebki z szarego papieru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mija Re: Z czym na zakupy? IP: *.76.classcom.pl 05.06.05, 10:36 podobnie z tymi pudlami jest w krakowskim Selgrosie; ja od razu biore pare pudelek do koszyka i laduje prosto do nich Odpowiedz Link Zgłoś
wydra10 Re: Z czym na zakupy? 05.06.05, 01:19 Mam taką duuużą torbę z uszami, z grubej tkaniny (nie wiem, jak to określić - "tworzywowej"?). Granatowa, "niebrudząca", z logo Vichy. Dostałam kilka lat temu od zaprzyjaźnionej aptekarki - promocja dla kilentów, którzy kupują dużo kosmetyków tej firmy. Ja do nich nie należałam ;) Ale w sumie już z pięć lat mi służy. Uszy się naderwały, więc zostały potraktowane zszywaczem - takim do wykładziny. Tzw reklamówek ze sklepów używam do pakowania, przepakowywania i przewożenia, ponieważ co chwilę jestem "w podróży" - do wiejskiego domu, do mamy, na wakacje itd Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: Z czym na zakupy? 05.06.05, 01:25 Zawsze marzyły mi się na zakupy , wprowadzone powszechnie w marketach duże papierowe torby z uszami jako alternatywa dla plastiku . Wygrał chemiczny plastik - najtańszy i prosty w produkcji ale i najtrudniejszy w utylizacji . Uzbierałam różnej wielkości , piękne , naturalne torby lniane i płócienne i jedynym ich mankamentem jest ,że wymagają i prania i prasowania . I tu dylemat , po co silić się na oryginalność w końcu partii zielonych nie jestem ? Może jednak postawić na wygodę , jak większość i zmusić się do pokochania wszechobecnych torebek foliowo-plastikowych ? Odpowiedz Link Zgłoś
katse Re: Z czym na zakupy? 05.06.05, 11:50 ale jak się fajnie z taką lnianą - płócienną wygląda naprawde o wiele lepiej niż z tymi wstrętnymi foliówkami Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Z czym na zakupy? 05.06.05, 01:25 Jak mało to przyjmuję torbę plastikową. Jeśli więcej to zabieram taką torbę turystyczną z kółkami. Jeśli dużo to metalowy, składany kosz na kółkach - taki: sydnezes.notlong.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: Z czym na zakupy? IP: *.access.telenet.be 05.06.05, 02:15 Ja z taka czarna torba z grubego materialu z drewnianymi drazkami jako uszy. Bardzo wygodna , mocna i pojemna W srodku mam jeszcze mocna reklamowke sklepowa z uszami , laduje do niej w ostatnim sklepie . Odpowiedz Link Zgłoś
cat-lover Re: Z czym na zakupy? 05.06.05, 07:05 ostatnio z tym chodze po targu - www.bellambiente.de/produkte_detail.php?pid=6837 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kejro Re: Z czym na zakupy? IP: *.pronet.lublin.pl 05.06.05, 11:32 to coś waży 1 kg - puste, a z zakupami? Odpowiedz Link Zgłoś
malaszaramysz To zależy dokąd po zakupy:-))) 05.06.05, 10:59 Do hipermarketu z bagażnikiem samochodu - ładuję zakupy w kartony dostępne w sklepie. Na placyk z wielorazowymi , płóciennymi torbami albo koszykiem np. na truskawki :-) Odpowiedz Link Zgłoś
katse Re: To zależy dokąd po zakupy:-))) 05.06.05, 11:51 i jeszcze lubie foliówki z leclerka ale tylko we Francji bo tam są takie fajne, grube. kupuje je się a jak się zniszczy i przyniesiesz do sklepu to możesz wymienić na nową K Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anew Re: Z czym na zakupy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.05, 13:30 ja z torbą szytą z materiału typu ortalion,woreczki foliowe które dostaję w sklepach zużywam na śmieci.Nie kupuję worków na śmieci dzięki woreczkom.Iwcale mi to nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: Z czym na zakupy? zaraz sie zmieni u Was tez ! 05.06.05, 14:58 Dawno temu, jeszcze do teraz w niektorych supermarketach, byly worki plastikowe. Ktore bardzo cenilam z wielu wzgledow: (1) Poki mieszkalismy w mieszkaniu, 3 dzieci, winda, to trzeba bylo ten cholerny wozek, pelny stukilowych zakupow, wniesc (z dziecmi) do mieszkania. 2 razy 6 butli wody 1,5 litra, 2 razy perrier 3 butle, lemoniady, co najmniej 6 litrow swiezego mleka, tylez sokow pomaranczowych i roznych, pieluchy, reczniki kuchenne, cukier, maka, jogurty, szampony, monsier propre, cif, i te wszystkie inne koniecznie potrzebne, w tym pieluchy przez ladnych pare lat. (2) Od kiedy mieszkamy w domu, to tez trzeba ulozyc w bagazniku, i przetargac z bagaznika do domu, piwnicy czy kuchni. Teraz zrobila sie moda na BEZ workow, i taka propaganda, ze niby ma byc ekologicznie. W Auchanach przestali dawac worki plastikowe od tygodnia. Albo nosi sie te setki kilogramow w zebach, albo placi za torby (z obowiazkowa skladka na ochrone srodowiska). Problem w tym, ze plastikowe worki z ciezarami byly do noszenia, tzn tam wlazilo z 5 kilo, czy da sie podniesc, i plecow nie zlamac. Te ich nowe worki (cena stndartowa 69 centimow euro sztuka, w tym 10 dla kacykow od ochrony przyrody) sa duze, jak te niebieskie z Ikei, czyli ma sie zludzenie optyczne ze jeden starczy, a tu szpital natychmiast przy podniesieniu. Czyli teraz gehenna. Ja nawet nie chce myslec, jak wyglada zycie ludzi z trojgiem malych dzieci (tak jak u nas bylo). Drodzy najmilsi w Polsce - nie skarzcie sie, bedzie gorzej, gwarantowane. A Ci naiwni, ktorzy wysla ze chodzi o ochrone przyrody niech podniosa lapke. Odpowiedz Link Zgłoś
althea35 Re: Z czym na zakupy? 05.06.05, 15:18 Jak rowerem, to koszyk wiklinowy, ale niewile sie tam miesci, wiec to tylko opcja na niewielkie zakupy. Jak duze zakupy i opcja samochodowa to siatka lniana (tania typowo zakupowa) i duze reklamowki kupowane w sklepie lub torby papierowe. Plastiki pozniej sluza jako worki na smieci a papierowe jako torby na gazety i opakowania kartonowe. W male plastki pakuje tylko to co tego koniecznie wymaga. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Z plecakiem :) 05.06.05, 23:24 + reklamówki + dziecko z duzym wozkiem dla lalek :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kohol Re: Z czym na zakupy? 06.06.05, 10:07 Biorę reklamówki. Wychodzi tak z 6 na jedne zakupy w hipermarkecie. Potem wyrzucamy je do kosza recyclingowego. W Tesco dają kartonowe pudła do pakowania - bardzo praktyczne. Na zakupy "lokalne" - z plecaczkiem. Odpowiedz Link Zgłoś