Dodaj do ulubionych

Indyjskie placki PAPAD

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 04:07
Kupiłem 3 rodzaje oryginalnych indyjskich placków-UDAD PAPAD,PUNJABI PAPAD i
BIKANERI PAPAD.Problem w tym,że są one w opakowaniu twarde i płaskie jak
papier,a na opakowaniu nie ma wskazówek co z nimi zrobić.Może ktoś wie i mi
pomoże jak zrobić żeby były miekkie i nadające się do konsumpcji.Czy trzeba
je zwilżyc wodą,a poźniej do piekarnika na patelnie lub do mikrofali?Z góry
dziękuje za pomoc i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: n0str0m0 Re: Indyjskie placki PAPAD IP: 202.172.58.* 09.06.05, 08:05
      najprawdopodobniej placki sa juz usmazone
      mozesz nic robic
      albo podgrzac na chwile przed podaniem
      z tym ze niekoniecznie

podawac do ryzu i curry jako chrupiacy dodatek

smacznego
    • mavika7 Re: Indyjskie placki PAPAD 09.06.05, 08:07
      Wiesz ja pamiętam że jak byłam na festiwalu Kriszny to próbowałam indyjskich
      potraw. Podejrzewam że chodzi Ci o to co tam nazywali Papadamy. Smażyli to na
      oleju i sprzedawali taki chrupiące i łamliwe coś w stylu prażynek tylko dużo
      lepsze.
    • Gość: Roy Re: Indyjskie placki PAPAD IP: 213.33.228.* 09.06.05, 08:26
      Wrzuc na gleboki goracy olej, podsmaz troche az zrobia sie takie male bable na
      powierzchni, osusz na papierowym reczniku i jedz jako starter z piklami.
    • ampolion Re: Indyjskie placki PAPADam 10.06.05, 03:20
      Częścij nazywane są papadam.
    • roseanne Re: Indyjskie placki PAPAD 10.06.05, 03:40
      papad czy tez papadam ma miec kosystecje chrupek ziemniaczanych
      jezeli twoje placki sa dosc grube i bardzo sztywne, troche takie jak niemoczony
      papier ryzowy to nalezy je odpiec
      mozna na patelni, mozna w mikrofali

posmarowac lekko olejem i wlozyc do mikrofali na 15-30 sekund - trzeba zagladac
      i sprawdzac bo produkt produktowi nie rowny
      ja przygotowywalam tak produkty z firmy Pataky

moje ulubione to takie z pieprzem, ale nie pamietam jaka to byla oryginalna nazwa

elastyczne chlebki to raczej naan
      • Gość: Maxim32 Re: Indyjskie placki PAPAD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 07:19
        Dziękuje wszystkim za pomoc.Te moje nazywają sie Papad i są wyprodukowanw w
        Indiach przez firme Haldiram"s Nagpur także myślę,że podają prawidłową nazwę na
        te placki.Te miękkie to chlebki NAAN też je bardzo lubię są dostępne w
        niektórych polskich sklepach produkowane w Wielkiej Brytanii i w Niemczech.Te
        placki papad,które ja mam sa twarde i płaskie jak papier.Niechcę ich smażyć w
        oleju bo bedą zbyt kaloryczne,ale wyczytałem gdzieś,że można je zwilżyć wodą z
        dwóch stron i podgrzać w piekarniku lub mikrofali.Zrobiłem tak i wrzuciłem je
        na 30 sekund do mikrofalii zrobił się chrupki jak prażynki ziemniaczane i z
        bąbelkami.Myślę,że własnie tak powinien ten papad wygladać tylko się bardzo
        łamie i kruszy także ciężko w niego coś zawinać.
        • Gość: Sto kobiet Re: Indyjskie placki PAPAD IP: *.qc.sympatico.ca 10.06.05, 14:37
          W papad nic sie nie zawija, one maja byc chrupkie wlasnie. Papad je sie jak juz
          ktos wspomnial jako przystawke, najczesciej z cebula, czatnejem sliwkowym albo
          mietowym. Papad lamie sie i maly kawalek nurza sie w sosie.
          Prawde mowiac w naan tez sie nnie zawija tylko podaje sie to do glownego dania,
          urywa kawalek, formuje cos w rodzaju rozka (jeden kes) naklada do srodka lyzka
          potrawe i wklada do ust.
          Jedyna zawijana rzecza, ktora przychodzi mi w tej chwili do glowy z repertuaru
          indyjskiego sa placki (sklerora nie boli) wykonane z rozdrobnionych
          sfermentowanych ziaren daal i ryzu. W srodek wklada sie zazwyczaj farsz na
          bazie ziemniakow i macza w sosie kokosowym.
          Pozdrawiam,
          S.
        • ampolion Re: Indyjskie placki PAPAD 10.06.05, 21:29
          W Indiach jest wiele języków i to co w jednym piszą papad, w innym piszą
          papadam. Warto jednak znać obie wersje bo to ułatwia wyszukiwanie, a papadam
          jest częściej spotykane.
          • Gość: lisa Re: Indyjskie placki PAPAD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 21:33
            a tak dla scisłosci - łyżką się nic nie nakłada! nabierasz potrawę kawałkiem
            placka i konsumujesz :)
            • syswia Re: Indyjskie placki PAPAD 13.06.05, 14:05
              he he he he, gdzieniegdzie sie naklada wlasnie lyzka:))))
              co nam, gori zdecydowanie ulatwia sprawe :)))))
              • Gość: ewa102 Re: Indyjskie placki PAPAD IP: *.atm2-0-77326.0x50a6e95a.bynxx15.customer.tele.dk 13.06.05, 22:22
                ja tez stwierdzam, ze lyzki to sa owszem dostepne, ale w jadlodajniach dla
                turystow
                tambylcy raczej nie pomagaja sobei zadnymi utensyliami

ja nauczylam sie nawet mieszac ryz palcami z sosem, i potem palcami zjadac
                takie sklejone kulki

coz, glod nas jest w stanie roznych rzeczy nauczyc
                • Gość: sto kobiet Re: Indyjskie placki PAPAD IP: 67.71.122.* 14.06.05, 02:55
                  :) a kto powiedzial, ze "prawdziwe" papady "prawdziwi Hindusi" moga jesc tylko
                  w Indiach? :)))

:)))kazdy taki specjalista, a potem okazuje sie, ze pare razy sprobowal
                  hinuszczyzny albo widzial w telewizorze jak domorosly, tfu fransuski
                  specjalista od kucharzenia gotuje curry...
                  Ewa, ja tak ogolnie... a wypadlo pod Twoim postem:)
    • ampolion Re: Indyjskie placki PAPAD 11.06.05, 00:49
      Tak wygląda gdy gotowe:
      home.e02.itscom.net/tristan/photo/SriLanka/Papad.jpeg
      • roseanne Re: Indyjskie placki PAPAD 13.06.05, 16:52
        z tak duzymi bablami to jeszcze nie widzialam, a jadlodajni hindyskim zwiedzilam
        spopo:)
        • ampolion Re: Indyjskie placki PAPAD 14.06.05, 15:42
          Ja też, także w Indiach.
          • roseanne Re: Indyjskie placki PAPAD 14.06.05, 16:04
            te na obrazku wygladaja, jakby byly smazone w glebokim tluszczu, jak nasze
            poczciwe faworki :)
            • ampolion Re: Indyjskie placki PAPAD 14.06.05, 21:24
              Tak, można w głębokim tłuszczu, można na grilu, można w piecu tandoor, można na
              patelni lub grilu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka