renata34 19.07.02, 16:42 Slyszalam kiedys, ze mozna kisic grzyby (nie marynowac). Jesli ktokolwiek wie cos na ten temat, bardzo prosze o informacje. Pozdrowienia Renata Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lobelia Re: grzyby kiszone IP: 195.187.102.* 24.07.02, 15:03 Nie wiem, czy dotyczy to wszystkich grzybów, ja słyszałam tylko o kiszeniu rydzów. Sama nie jadłam, ale moja babcia wspominała, ze jej mama robiła kiszone rydze. Wiem, że grzybów nie zalewało się wodą, tylko układało warstwami w kamiennym garnku, przesypując każdą warstwę cebulą i solą. Potem przykrywało się to deseczką i obciążało. Niestety szczegóły nie są mi znane, a moja babcia już nie żyje, więc nie mam kogo spytać... Odpowiedz Link Zgłoś
melanie Re: grzyby kiszone 30.07.02, 21:41 W Rosji, szczególnie na Syberii kisi sie grzyby, mam przepis ,jezeli cię interesuje, to moge poszukac. Ale nie polecam, gdyz po pierwsze, są to tylko niektóre gatunki grzybów, muszą byc blaszkowate, po drugie trzeba miec wprawe, gdyz łatwo o zatrucie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renata34 Re: grzyby kiszone IP: 67.17.243.* 30.07.02, 22:52 W Rosji, szczególnie na Syberii kisi sie grzyby, mam przepis ,jezeli cię interesuje, to moge poszukac. Ale nie polecam, gdyz po pierwsze, są to tylko niektóre gatunki grzybów, muszą byc blaszkowate, po drugie trzeba miec wprawe, gdyz łatwo o zatrucie. Jesli mozesz, to bardzo bym prosila o ten przepis. Mam wielka ochote sprobowac, a co do zatrucia, nigdy nie zbieram grzybow, ktorych nie jestem w 100% pewna. Pozdrowienia Renata Odpowiedz Link Zgłoś
melanie Re: grzyby kiszone 30.07.02, 23:06 Nie chodzi o trujace grzyby, lecz o to, że kazde (nawet najlepsze) grzyby przy nieumiejetnym kiszeniu moga byc przyczyna zatruć Odpowiedz Link Zgłoś
renata34 Re: grzyby kiszone 30.07.02, 23:38 Dzieki, czekam na przepis. Pozdrowienia Renata Odpowiedz Link Zgłoś
melanie Re: grzyby kiszone 31.07.02, 22:32 Podaję dwa sposoby kiszenia grzybów: Niezaleznie od sposobu grzyby trzeba przygotować, więc posortować wg gatunku, odrzucic stare, krótko obciać trzony,umyć. 1.tzw suchy: najlepsze są do tego rydze, ale tez mogą być np gąskilub kurki,ważne,aby był to jeden gatunek grzybów, przy tym sposobie grzyby trzeba oczyścić nie myjąc w wodzie, wilgotną ściereczką, (albo, to już moja dygresja,myślę że po umyciu odsączyć,może na ściereczce?). Grzyby układać w szklanym lub kamionkowym naczyniu ogonkami na dół,przesypując solą (30 g na 1 kg grzybów), przykryć czystą ściereczką i obciążyć. Trzymać w temperaturze 0<Tɝ nie niżej niż 0 i nie wyżej niż 5 st.C 2.Sposób drugi tzw.goracy: Do tego mogą być właściwie młode grzybki różnych gatunków, nie tylko blaszkowate. Najpierw grzyby trzeba obgotować ok 5-10 min.,nie wiecej. Obgotowane grzybki odsączyć,przelać zimna wodą. Dalej postępować tak jak wyżej, czyli poukładać grzyby w słoju, przysypac solą 25-30 g na 1 kg grzybów, można dodać (w obu sposobach)liście i korzeń chrzanu, liście wiśni i dęba, grzyby będą wtedy jędrne. Grzyby będą gotowe do jedzenia po ok.40 dniach ( przy goracym sposobie już po ok 3 tygodniach). Przepisy mam z rosyjskiej ksiązki pt "GRZYBY", nie sprawdzałam tych przepisów, dlatego jeżeli wypróbujesz, daj znać jak ci się udaly. Smacznego :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renata34 Re: grzyby kiszone IP: 67.17.243.* 31.07.02, 23:58 Dziekuje Melanie, jak tylko uda mi sie wziac urlop i pojechac na grzyby napewno wyprobuje twoje sposoby na kiszenie i dam znac. Dzieki. Renata Odpowiedz Link Zgłoś