Dodaj do ulubionych

Pytanie do naszych orientalistow

10.06.05, 10:14
Z gory przepraszam, ze nie kulinarne, ale odpowiedz jest dla mnie dosc wazna..

Jaka jest w tamtych rejonach symbolika bialych lilii?

Jeszcze raz przepraszam, ze nie na temat forum...
Obserwuj wątek
    • yamaneko Re: Pytanie do naszych orientalistow 10.06.05, 11:37
      prawdę powiedziawszy to nie wiem, ale z tego co mi się kojarzy to raczej
      negatywna ponieważ kolor biały (odwrotnie niż u nas) jest w kulturze wschodu
      uznawany za kolor śmierci, zaś kolor weselny to czerwony (a nie jak u nas biały)
      • jottka ale 10.06.05, 11:56
        co to są właściwie 'tamte strony'?:) między chinami a sri lanką czy innymi
        filipinami zachodzą spore różnice

znalazłam w odniesieniu do indii: www.theosophie.de/pdf/52000_6.pdf

wg artykułu symbolicznym odpowiednikiem białej lilii jest lotos - duchowość,
        twórczość, odrodzenie, wtajemniczenie w istotę bytu i wszelkie tego rodzaju
        skojarzenia

a biała lilia w naturze wywodzi się z ziem między turcją a afganistanem
        • jutka1 Re: ale 10.06.05, 13:15
          Masz racje, ortograficzna blizniaczko (dzien dobry :-)))
          Pod "tamte rejony" rozumialam Japonie, Chiny, Koree. Moja wina, powinnam byla
          jasniej sformulowac.

Ze swej strony pobuszowalam po google'u i znalazlam co nastepuje:

Lily, represents "purity" and is held as an important religious symbol
          for the Christians the flower was also regarded as holy by the Assyrians.
          Feng Shui followers believe that the lily is an emblem of summer and abundance
          whereas the Chinese understand the lily to mean "forever in love".

:-)
          • jottka Re: ale 10.06.05, 13:24
            znalazłam jeszcze jakąś niemiecko-japońską stronę, że białą lilię wręcza się na
            znak szacunku - w hinduizmie to symbol duchowości itepe, jak wyżej streściłam
            (coś mi sie nazdawało, że znasz niemiecki i dlatego tego linka dałam, skądinąd
            bardzo pouczający tekst:)
            • jutka1 Re: ale 10.06.05, 14:08
              Niestety, jestem anglo-francusko-rosyjsko-jezyczna, niemiecki znam slabo :-(

Dzieki, blizniaczko ;-)
      • jutka1 Re: Pytanie do naszych orientalistow 10.06.05, 13:17
        Yamaneko, wlasnie, dlatego bylam nieco skonfundowana.
        Ale: patrz moj wpis do Jottki
    • ampolion Re: Pytanie do naszych orientalistow 10.06.05, 21:41
      W tej konfuzji może chodzi o biały lotus, inaczej watter lily?
      www.tonyhowell.co.uk/waterlily2107.htm
      Czytałem w źródłach hinduskich, że lotus wyrastający z błotnego dna i
      przebijający się przez mętną wodę pozostaje czysty, niepokalany, jaśniejący i
      zatem symbolizuje ludzką duszę zakorzenioną w doczesności często nieczystej
      pozostając zarazem nią nieskażoną. Piękna symbolika.
      • jutka1 Re: Pytanie do naszych orientalistow 11.06.05, 00:26
        Dzieki, Ampolionie, symbolika lotosu zaiste piekna.
        Tym razem jednak chodzilo o lily, pure and simple... i chinska symbolika mi sie
        bardzo podoba :-)))

Pzdr. J. :-)
    • ampolion "Symbol of unity and friendship..." 11.06.05, 03:07
      www.xabusiness.com/china-stamps-2003/2003-4.htm
      • jutka1 Re: "Symbol of unity and friendship..." 11.06.05, 10:33
        Tez mi sie podoba. Dzieki, Ampolionie :-)
    • Gość: mooncake Re: Pytanie do naszych orientalistow IP: *.netvigator.com 11.06.05, 15:14
      "Lotus, or Nelumbium.—The lotus, or nelumbium, was a sacred flower representing
      the creative power in the Buddhist religion. Representations of it frequently
      occurred not alone in connection with Buddhism, but also with Taoism. Kwan-Yin
      is often shown seated upon the lotus. Ho Seen-koo has the lotus as her emblem;
      and, generally, whether considered with regard to its utility or to its beauty
      the sacred lotus was placed by the Chinese at the head of the cultivated
      flowers."

Lotus jest podobny do lilii, ale nalezy do innej rodziny roslin wodnych. Kwiaty
      lotosu najczesciej tu spotykane maja rozne odcienie rozowego.

W Chinach symbolem milosci jest peonia, a szczesliwego malzenstwa drzewo i owoc
      brzoskwini (jak rowniez dlugowiecznosci).

Wlasciwie to Chinczycy wieksza wage przywiazuja do symboli zwierzat (np.
      dragon, feniks, zolw, bocian, nietoperz) i drzew (np. sosna, bambus, sliwa).
      Kwiaty sa bardziej do celow dekoracyjnych, sa piekne same w sobie - choc
      niektore z nich maja tez za zadanie odpedzac zle demony.

Co ciekawego symbolem dlugowiecznosci, jak rowniez niesmiertelnosci sa ...
      grzyby.
      pzdr.
      • jottka emm 11.06.05, 15:22
        lotos, a nie lotus:) a poza tym to nie chodzi o to, że on nie jest lilią
        botanicznie, tylko o to, że jest symbolicznym odpowiednikiem białej lilii (w
        cytowanym wyżej artykule piszą, że np. matka buddy dostaje kwiat lotosu na
        'zwiastowanie', w obrazach chrześcijańskich anioł wręcza matce boskiej lilię)
        • jutka1 Re: emm 12.06.05, 02:30
          Mooncake, dzieki

Jottko, (dobry wieczor :-) mam tylko nadzieje, ze te lilie nie oznaczaly
          zwiastowania w moim przypadku ;-))))))))))
          • jottka Re: emm 12.06.05, 02:33
            a co? anioł ci je wręczał?:)
            • jutka1 Re: emm 12.06.05, 02:36
              No, prawie ;-)))

Co Ty robisz na nogach o tej porze, blizniaczko droga? :-)
              • Gość: mooncake Re: emm IP: *.netvigator.com 12.06.05, 13:52
                jottka:
                >lotos, a nie lotus:) a poza tym to nie chodzi o to, że on nie jest lilią
                botanicznie, tylko o to, że jest symbolicznym odpowiednikiem białej lilii (w
                cytowanym wyżej artykule piszą, że np. matka buddy dostaje kwiat lotosu na
                'zwiastowanie', w obrazach chrześcijańskich anioł wręcza matce boskiej lilię)

"Lotos" to nazwa wylacznie po polsku, po angielsku i niemiecku jest to "lotus",
                vide tekst, do ktorego wlasnorecznie podalas link, wiec o co chodzi?:))

A dla jutki:
                "The lotus is the foremost symbol of beauty, prosperity and fertility.
                According to Hinduism, within each human inhabiting the earth is the spirit of
                the sacred lotus. It represents eternity, purity and divinity and is widely
                used as a symbol of life, fertility, ever-renewing youth and to describe
                feminine beauty, especially the eyes."

• jottka Re: emm 12.06.05, 13:55
                  o użycie przez ciebie i przez ampoliona słowa 'lotus' w tekście napisanym w
                  narzeczu do złudzenia przypominającym polski:) łatwo się można pomylić, więc dla
                  pewności lepiej napisać raz jeszcze, jak wyraz brzmi po naszemu
                  • ampolion Re: emm 12.06.05, 16:39
                    Pomyślałem o lotusie ze względu na angielskie watter lily, polskie lilia wodna.
                    Widziałem je w Indiach, niezwyke piękne, zdobią nawet najbardziej podłe
                    sadzawki.
                    • jottka Re: emm 12.06.05, 16:46
                      ampolion napisał:

> Pomyślałem o lotusie

lotosie:) o poprawne brzmienie słowa mi chodziło, nie o symbolikę, o której
                      wszyscy tu zresztą pisali, jakoś informacje o buddyjskich znakach mistycznych
                      łatwiej znaleźć niż chińskie zagadki:)
                • jutka1 Re: emm 12.06.05, 16:10
                  Mooncake, dzieki wielkie :-)
                  Wszystkie symboliczne interpretacje, i lilii, i lotosu, sa piekne :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka