Dodaj do ulubionych

kalafior- o co chodzi z tą bułką i masłem??

IP: *.nowiny.net 24.06.05, 12:43
nie znam sie za grosz na gotowaniu. A więc jak należy ugotować tego
kalafiora, czy należy go jakoś do gotowania przygotować, jak długo gotować?
No i co z tą bułką tartą i masłem?. Należy kalafior posypać tą suchą bułką
tartą a dopiero potem położyć masło na niego? Proszę o wskazówki
Obserwuj wątek
    • Gość: marghe_72 Re: kalafior- o co chodzi z tą bułką i masłem?? IP: *.acn.waw.pl 24.06.05, 12:46
      gotować aż będzie miekki :)) - jak zwykle nie pamiętam ile

masło wrzucić na patelnie (mozna dodac łyzkę oliwy), na to wspypać bułkę tarta..
    • jacek1f Re: kalafior- o co chodzi z tą bułką i masłem?? 24.06.05, 12:48
      Kalafior umyty na wrzątek osolony i posłodzony. Zalezy od wilekości czas - 20
      min do 30 minut. Wyjmusz kalafiora, odcedzasz.
      W rondelku rozpuszczasz masło i dodajesz bułkę tarta do niego. Mieszasz i ona
      się smaży jakby na maśle do zbrązowienia lekkiego, dodajesz sól, mieszasz i
      polewasz kalafiora na talerzu tymże.
      • Gość: nesca Re: kalafior- o co chodzi z tą bułką i masłem?? IP: *.dsl.pipex.com 24.06.05, 13:02
        dorzuce tylko, ze bulke lepiej jest wsypac na dobrze rozgrzane maslo (ale nie
        spalone ;)) a nie tylko rozpuszczone. Bulka wowczas zamiast wchlonac maselko,
        ladnie sie przyrumieni.
        Czytalam tez kiedys o metodzie odwrotnej - przyrumieniamy sucha bulke na pateli
        i potem dodajemy maslo. Nigdy jednak nie wyprobowalam tej wersji.
        • jacek1f ooo. i nauka dla żuka! Zawsze. :-) n/t 24.06.05, 13:05
        • Gość: antycyponek Re: kalafior- o co chodzi z tą bułką i masłem?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 13:27
          Ja tak robię. To działa :-)
          • ampolion Re: kalafior- o co chodzi z tą bułką i masłem +++ 25.06.05, 22:13
            Bułka z aromatycznymi ziołami + tarte orzechy włoskie + tarty parmezan.
            Parmezanem najlepiej posypać kalafior przed polaniem masłem z bułką i orzechami
            w nim przyrumienionymi.
        • pinos Re: kalafior- o co chodzi z tą bułką i masłem?? 24.06.05, 14:13
          Ja właśnie stosuję metodę odwrotną - rumienię bułkę na suchej, gorącej patelni
          i potem szybko wrzucam masło. To sposób dla tych, którzy lubią bułkę, a
          niekoniecznie tłuszcz w którym pływa.
        • Gość: enita2 Re: kalafior- o co chodzi z tą bułką i masłem?? IP: *.icpnet.pl 24.06.05, 15:11
          Na suchą patelnię wrzucam tartą bułkę i na małym płomieniu zrumieniam(ponoć nie
          pochłania tyle tłuszczu i kaloryjek mniej) potem dopiero dodaję masło.Acha do
          gotowania kalafiora nie zapomnij dać soli i z pół łyżeczki cukru,można dodać
          Vegety ale wtedy ostrożnie z solą.
        • Gość: werbena Re: kalafior- o co chodzi z tą bułką i masłem?? IP: 172.16.4.* / 217.76.104.* 27.06.05, 16:23
          ja wlasnie z tej drugiej szkoly- zrumieniam lekko bulke na suchej patelni,
          dodaje maslo i zdejmije z gazu
      • eliza_g Re: kalafior- o co chodzi z tą bułką i masłem?? 24.06.05, 15:16
        jacek1f napisał:

> Kalafior umyty na wrzątek osolony i posłodzony. Zalezy od wilekości czas - 20
        > min do 30 minut. Wyjmusz kalafiora, odcedzasz.

bawiam się że po 30min z największego kalafiora będzie mus kalafiorowy :)
        Proponuję opdzielić aklaf na różyczki i gotować max 10 min
    • Gość: Gośka Re: kalafior- o co chodzi z tą bułką i masłem?? IP: *.zchpolice.com 24.06.05, 12:59
      Przygotować jak najbardziej. Odciąć zielone liście. Umyć (tylko wodą, bez płynu
      do mycia naczyń lub mydła ;-)) Jeśli nie zależy Ci na kształcie, możesz
      podzielić na różyczki (niezbyt drobne), wtedy gotuje się szybciej, równomiernie
      i łatwiej znaleźć garnek, do którego się zmieści.
      Gotujesz zalewając wrzątkiem (tylkotyle, aby przykryć) i dodajesz do wody sól i
      trochę cukru.
    • longwoman Bułka z masłem 24.06.05, 13:00
      Moja szkoła gotowania mówi, że najpierw podprażyć bułkę, mieszać często i nie
      odchodzić od patelni (ostrożnie, lubi się przypalać!) - wtedy na to masło aż do
      rozpuszczenia. Chodzi o to, że podprażona bułka wchłania mniej masła i jest
      zdrowiej.
      • invicta1 Re: Bułka z masłem 24.06.05, 13:11
        i smaczniej-też zaczynam od bułki-polecam spróbować, kiedyś też zaczynałam od masła
        • scoutek Re: Bułka z masłem 24.06.05, 13:37
          oczywiscie, ze od bulki sie zaczyna
          • Gość: nesca Re: Bułka z masłem IP: *.dsl.pipex.com 24.06.05, 15:02
            no prosze ile wypowiedzi, ze jednak bulka pierwsza! a ja myslam, ze to tylko
            rzadka fanaberia ;)))

a jeszcze przy okazji kalafiora. zamiast tarta bulka z maslem (czy maslem z
            tarta bulka) czesto polewam go tylko maslem i posypuje koperkiem (->mniej masla-
            >mniej kalorii) lub posypuje drobnymi skwareczkami z chudego, wedzonego bekonu.
    • Gość: J. dziękuję wszystkim za porady, jesteście wspaniali! IP: *.nowiny.net 24.06.05, 13:43
    • Gość: beataaas Re: kalafior- o co chodzi z tą bułką i masłem?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 14:24
      A ja robię tak:
      gotuję kalafior
      przyrumieniam bułkę tartą na suchej patelni
      rozpuszczam masło
      kalafiora polewam masłem i posypuję bułką tartą.
      • baha42 Re: kalafior- o co chodzi z tą bułką i masłem?? 24.06.05, 14:33
        Do wszystkich rad dodam,że ja wczesniej moczę kalafiora w zimnej wodzie z
        dodatkiem octu (mniej wiecej łyżka). A wszystko po to aby wyeliminować
        ewentualne żyjątka z kalafiora:(
        • gocha221 Re: kalafior- o co chodzi z tą bułką i masłem?? 24.06.05, 14:47
          eliminować żyjątka??
          Toć to samo białko:-))
          Moja Mama tez zawsze tak robi, a ja jestem za leniwa i niecierpliwa, więc
          pomijam ten etap i jeszce nie ugotowalam żadnego żyjątka (mam nadzieję).
          • baha42 Re: kalafior- o co chodzi z tą bułką i masłem?? 24.06.05, 14:51
            :D
    • aniko16 Re: kalafior- o co chodzi z tą bułką i masłem?? 24.06.05, 16:29
      Podziel kalafior na dość grube różyczki, dodaj do gotującej się wody i gotuj
      ok. 10 min. Nie zalewaj go wodą "po uszy". Wystarczy jakieś 2 cm od dna garnka,
      wtedy gotuje się w zasadzie na parze i jest najlepszy. Ja tak gotuję wszystkie
      warzywa. Nie dodawaj soli ani cukru - zmieniają smak. Ugotowany posól i połóż
      na nim kawałek surowego masła. Odpuść sobie zrumienianie i bułeczkę.
      • jacek1f nigdy nie dziele na różyczki - taki dom:-0 Dźgam . 24.06.05, 17:09
        za to go w głąba, jak głąb miękki, to dobry cały. Ale masz rację - może ten
        czas dla gigantokalafiorów...
        Nigdy nie mierzę tak naprawdę, tylko pilnuję. Sorry.
        • thiessa Re: bulka najpierw 24.06.05, 19:01
          Oczywiscie, ze najpierw bulke, zwse tak robie. Do glowy mi nie przyszlo, zeby
          najpierw maslo.
          To oderwanie od rodzinnej tradycji, bo u mnie w domu robilo sie osobno,
          najpierw rumienilo bulke, potem topilo maslo i posypywalo kalafiora bulka i
          polewalo maslem.
          • Gość: edi a może inaczej :) IP: *.gisz.sti.net.pl / *.sti.net.pl 25.06.05, 15:31
            ..a może inaczej,jak już ugotujesz kalafiorka,to może zamiast polewać go
            bułeczką z masłem,poprostu go w tej bułeczce opanieruj,ostudzony kalafiorek
            dajesz do jajeczka (możesz zmieszać jajeczko z mlekiem)a potem do bułeczki i
            smarzysz jak kotleciki(kalafiorek w kawałeczkach w tak zwane różyczki,nie
            zgniatać na miazgę) polecam :)
            • Gość: nesca Re: a może inaczej :) IP: *.dsl.pipex.com 26.06.05, 02:30
              > bułeczką z masłem

chyba bułeczką z masełkiem?

> nie zgniatać na miazgę

miażdżkę?

;-P
    • Gość: hetka Re: kalafior- o co chodzi z tą bułką i masłem?? IP: *.media4.pl 25.06.05, 15:48
      A jak dodasz do wody odrobinę mleka, to kalafiorek ci nie zżółknie i będzie się
      elegancko na stole prezentował.
      • elissa2 Re: kalafior- o co chodzi z tą bułką i masłem?? 25.06.05, 20:45
        A może troszkę inaczej?
        Zamiast pysznej bułeczki polać sosem serowym? Polecam również do szparagów,
        brokułów, fasolki szparagowej, szpinaku (całe liście - oczywiście) itp.
        Można pójść na łatwiznę i zrobić z torebki, firmy "Knorr". Ale w prosty sposób
        można go zrobić samemu.
        Na suchej patelni mocno rozgrzać (nawet nie rumienić) mąkę, dodać masło (ma się
        tylko roztopić). Rozcieńczyć wodą lub mlekiem (może być woda + mleczko do kawy
        lub słodka śmietanka), mieszając doprowadzić do wrzenia, dodać serek topiony.
        Jeśli ktoś lubi parmezan i zioła.
        Do sosu można dodać drobniutko pokrojoną szynkę.
        Pozdrawiam i życzę smacznego.
    • Gość: ania-m Re: kalafior- o co chodzi z tą bułką i masłem?? IP: *.ds14.agh.edu.pl 26.06.05, 02:43
      I uważać na robale!!:))
    • Gość: zadumana Re: kalafior- o co chodzi z tą bułką i masłem?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 17:39
      Jak chodzi o robaczki, to bardzo miło spotkać coś żywego w kalafiorze, w
      dzisiejszych chemicznych czasach.
      Kiedy miesiąc temu z mrożonki brokułowej wypadła mi niespodziewanie zmarznięta
      zielona liszka... ucieszyłam się szczerze w pierwszym odruchu:)))
    • hania55 Re: kalafior- o co chodzi z tą bułką i masłem?? 26.06.05, 22:01
      Polać oliwą i posypać solą. Albo polać samym masłem, a bułę sobie darować.
    • Gość: Jaga Re: kalafior- o co chodzi z tą bułką i masłem?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 15:25
      Najpierw po prostu ugotuj kalafior w osolonej wodzie, lub na parze (w garnku na
      dole trochę wody, potem siatka jak do klusek parowanych na niej kalafior,a cały
      garnek pzrykryj pokrywką)- możesz lekko osolić, bo inaczej będzie jałowy. Jak
      już będzie miękki do małego garnuszka wrzuć masło- tak ok. 1/3 paczki i rozpuść
      po prostu-staraj się mieszać by się nie gotowało i nie przypalało.Jak się całe
      rozpuści to wsyp bułkę tartą. Jeśli wolisz luźniejszą konsystencję to wustarczy
      około 1 łyżka stołowa. Jeśli wolisz gęstą, to odpowiednio więcej- większość
      osób sypie na oko. Acha- gęstą bułką nie polejesz tylko posypiesz, więc nie
      przesadź. Smacznego.
    • aankaa Re: kalafior- o co chodzi z tą bułką i masłem?? 27.06.05, 16:40
      a żeby drania (kalafiora) krócej gotować i nie czuć zapaszku - do wody dodaj
      łyżkę oliwy/oleju
    • Gość: Ili Podsumowanie :> IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.05, 08:41
      Po wszystkich posach wyszło, że:
      - kalafior moczony w wodzie z octem,
      - gotowany w wodzie z mlekiem, olejem, solą, cukrem i vegetą

Ciekawe jaki on ma "smak". Ale wydaje mi się, ze to już nie bedzie ten "sam"
      kalafior :/

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka