Dodaj do ulubionych

jak się pozbyć moli z kuchni???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 23:24
w całej kuchni latają nam mole i nie wiem jak sie tego robactwa pozbyć są w
większości szafek. pomocy
Obserwuj wątek
    • Gość: Maria Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? IP: *.inpoland.pl 03.07.05, 09:37
      Zrobić generalny przegląd szafek kuchennych i wyrzucić wszystko w czym są robale
      [wszelkie kasze, maki, orzechy, grzyby suszone i tp]. Nie ma innej rady.
    • Gość: Ania Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.05, 09:55
      Jesteś pewna, że to mole? W mojej kuchni też coś lata, wylęgło się albo w
      orzechach włoskich które stały nie ruszane od zeszłego roku albo za płytkami
      ściennymi - widziałam tam kokony:/ Ale jak na mole to chyba troche za duże i za
      ciemne, ale nie znam się...
      • Gość: Maria Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? IP: *.inpoland.pl 03.07.05, 10:49
        Tak, czy siak się ich nazwie, to świństwo jest w jakichś artykułach
        żywnościowych. Trzeba wsyztsko dokładnie przejrzeć w szafkach.
        Miałam to samo, musiałam wszystko wyrzucić, a szafki dokładnie wyczyścic i umyć.
        Maria
        • teresa50 Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? 03.07.05, 10:59
          Trzeba wszystko przejrzeć a potem po wyczyszczeniu szafek wszystko trzymać w
          zamkniętych słoikach. Szczególnie kasze, orzechy i suszone śliwki. Bo pasjami
          mole je lubią :-))
    • Gość: julka Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? IP: *.aster.pl 03.07.05, 11:04
      musisz zrobic generalne porzadki i wyrzucic wszystko, w czym sa slady robakow.
      Jesli zobaczysz slady "pajeczyny", kokony czy inne musisz wyrzucic. Potem umyj
      szafki goraca woda i octem. Najlepiej przesypac wszystko do zakrecanych sloikow,
      nie trzymaj niczego w papierowych torebkach.
    • kotka_nadachu liscie laurowe 03.07.05, 13:22
      ja rowniez mialam ten przykry problem w ubieglym roku, wszystkie niemalze
      wiktualy szafkowe z bolem serca polecialy do kosza z przezornosci. ktos mi
      wtedy podpowiedzial zeby powkladac do szafek liscie laurowe i, odpukac w
      niemalowane, mam na razie spokoj, wiec ta metoda chyba dziala. a szafki
      oczywizda trzeba, jak tu wszyscy wczesniej napisali, porzadnie umyc i dobrze
      wszedzie pozagladac w kazdy zakamarek. i nie zalamuj sie, to paskudztwo da sie
      zwalczyc, powodzenia, kotka
      • linn_linn Re: liscie laurowe 03.07.05, 14:13
        Dobrze spelnia te role guma do zucia o smaku mietowym: porozkladana na polkach.
        • mama_wojtka Re: liscie laurowe 03.07.05, 20:52
          Ja tez mialam ten problem, ale listki laurowe porozkladane w szafkach (umytych) pomogly.
          • reni_b Re: liscie laurowe 04.07.05, 10:44
            Wiecie, o listkach laurowych nie słyszałam. Ale jak piszecie, że działa to też
            ułożę w szafkach.
            • ruiza Re: liscie laurowe 05.07.05, 09:47
              czy u kogoś jeszcze sprawdziły się liście laurowe (lub jeszcze inny środek)??
              Mam ten sam problem - draństwo lata już całymi stadami...:-(
              • Gość: n.małgosia4 Re: liscie laurowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 14:56
                Apotem...uważaj co bieżesz z pólki w supermrkecie.Bo ja ze sklepu przynisołam
                soie w rodzynkach.Na zewnątrz była tylko jedna malusieńa dziureczks,a w
                środku,tłuste białe robale.To wylądowało w koszu,ale przedtem tak dokładnie nie
                oglądałam kupionych rzecz,,Po prostu kładłam je na półkę.
                • kotka_nadachu Re: liscie laurowe 05.07.05, 16:31
                  o kurcze, ja tez wlasnie mialam w ubieglym roku biale paskudy w rodzynkach, ale
                  myslalam, ze to moze predzej od slonecznika sie zaczelo, ktory lezal obok,
                  czyli mam teraz potwierdzenie, ze ta plage to sobie jednak z rodzynkami
                  przynioslam do domu, choroba. i od tamtej pory, tak jak ty, ogladam wszystko w
                  sklepie niemalze z rentgenem w oku.
                  ale naprawde polecam rozrzucenie tu i tam w szafkach lisci laurowych, nawet z
                  czystej przezornosci, bo nigdy nie wiadomo z czym przywleczemy do domu te
                  fruwajki, a od tamtego roku mam juz spokoj, kotka
    • jagoda85 Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? 05.07.05, 18:08
      Myślała, że tylko ja mam ten problem. W zeszłym roku też sobie z czymś
      przyniosłam. Przeżyłam koszmar. Znajomi mówią mi, że ja mam "uczulenie" na
      mole. Tak samo w sklepie oglądam jak przez lupę. Wszystko trzymam w zakręconych
      słoikach. U mnie te wstrętne mole nawet po porządkach w szafkach latały, aż
      przez przypadek mąż odsunął szafki i okazało się, że one miały kokony w
      ścianie. Oczywiście zrobiliśmy z tym porządek, ale żeby aż w ścianie to nie
      mogłam uwierzyć. Teraz jak tylko, coś przyniosę ze sklepu zaraz przesypuję do
      słoików, narazie mam spokój. Życzę wytrwałości w walce z tą "gadziną"
    • Gość: Thea Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? IP: *.arcor-ip.net 05.07.05, 21:30
      dlaczego nie spröbujecie z ziarkami kminku. W kazdej szawce postawic otworzony
      maly sloiczek z ziarkami pachnacego kminku. Sprawdzone, funkcionowalo. Nawet
      przy drzwiach balkonowych powiesilam dekoracyjny woreczek z kminkiem, nie
      wchodza, widac latajace w nocy po balkonie, leca tylko do granicy i wracaja sie.
      Wpadlam na ten sposöb sama, tez mialam klopoty tam gdzie nie stal kminek a tam
      gdzie stal stala maka i inne rzeczy i o dziwo nie mialam moli.
      Zycze powodzenia.
      • kotka_nadachu Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? 05.07.05, 21:52
        wiec wlasnie w tej szafce gdzie mialam fruwajki, bo nie smiem ich nazwac
        inaczej, co by nie zapeszyc, mialam tez oczywiscie torebki kminku przywiezione
        z polski ale to w niczym nie pomoglo, wrecz, tam tez byly gniazda, i kminek
        polecial do kosza jak cala reszta, pochwa, kotka
      • jagoda85 Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? 05.07.05, 22:46
        Super sposób. Jutro idę do sklepu po kminek. Ja mam teraz problem nie z molami
        żywnościowymi tylko ubraniowymi. Jak tylko mam dłużej otwarte drzwi balkonowe,
        zaraz wieczorem łapię mola. Już nawet z mężem sprawdzaliśmy mur koło naszego
        mieszkania, bo tak kiedyś sąsiadka walczyła z molami, a miała kokony moli pod
        balkonem na murze. U nas nie ma ale nie tak bardzo daleko jest śmietnik i chyba
        stamtąd wlatują. Muszę jutro zawiesić taki woreczek. Dziękuję za podpowiedź.
        • Gość: justanna55 Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 20:03
          To co lata musi się wydobyć z oprzędu a wcześniej musi być larwa ona z kolei
          wylęga się z jajeczek złożonych przez motylka.Tyle biologii, a dróg
          przyniesienia tego do domu jest wiele.Możemy to przynieść w suszonych
          owocach ,orzechach,grzybach,mące ,kaszy,makaronach i bardzo często w suchym
          ziarnie fasoli.Przy czym w fasoli nic nie widać w pierwszej chwili ponieważ
          larwy są w środku ziarna.Pozbyc się MKLIKÓW ,bo tak się nazywają jest trudno i
          niestety trzeba sprawdzić nie tylko produkty ale i szafki także pod spodem!
          Również złącza płyt ,z których szafka się składa i boki półek jeśli są zrobione
          z porowatej ,wiórowej masy.Każdy osobnik fruwający musi zostać unicestwiony-bo
          naskłada nowe jajeczka.Wszystkie sposoby odstraszania są dobre ale trzeba
          pamiętać o nie przetrzymywaniu przez długi czas zapasów.Szczelne pojemniki są
          bardzo ważne ,nawet jak coś się wylęgnie to nie rozejdze się po całej kuchni.
    • norbinl Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? 28.07.05, 14:17
      liscie laurowe na mole to taki sam mit jak sok z czerwonych buraczkow na
      zwiekszenie hemoglobiny we krwi.
      Tak na marginesie srawdzilem u siebie, bo mam ten sam problem z molami w
      spizarce i co znalazlem po jednym z lisci juz wyrosnieta larwe mola.
      Pozdrawiam wszystkich walczacych z tymi owadami,
      musimy zawiazac jakos organizacje zwalczania ich, moli.
    • goskaa.l Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? 28.07.05, 14:31
      W Niemczech są specjalne pułapki (lepy) z feromonami, które wabią samce (samice
      nie latają).
      U nas niestety jak dotąd nie widziałam.
      To są MOLE. Istnieją dwa gatunki moli żywnościowych, u mnie latały tylko takie
      szare z lekko czerwonymi końcami skrzydeł. Walczyłam dwa lata.
      Mitem jest, że je tylko z czymś można przynieść, do sama widzialam, jak mi
      wlatywały przez okna.
    • chmura_gradowa Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? 28.07.05, 14:42
      u mnie pomogla plytka GLOBOL, nie powinna stac co prawda w poblizu zywnosci,
      ale u mnie stala w przedpokoju, do kuchni ok.5 m ( kuchnia bez drzwi) kupilam
      ja w okolicach lutego do tej pory jest spokoj, a sytuacja byla juz dramatyczna.
      Larwy mi smigaly po suficie, bo nie przyszlo mi do glowy ze moga mieszkac w
      zapasie psiej karmy.
    • Gość: abc Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 14:58
      mnie tez zatkało gdy zobaczyłam larwy w hermetycznei zamkniętym słoku z
      soczewicą bo jak z niego wylazły na zewnątrz??? Dorosłe tylko w jednej szafce a
      robale tylko w jednym słoku.
      Posprzatałam, myslałam, że mam z nimi spokój a tu popewnym czasie znowu zaczeły
      latać - miały kokony na ścianie i suficie.
      Jak się tego skutecznie pozbyć - bo jakoś trudno mi uwierzyć w skuteczność
      kminuk czy liści laurowych?
    • Gość: Agnieszka Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 18:40
      Z nimi to wściekunku można dostać. Ja walczę z przerwami - to znaczy co mi się
      już wydaje, że po sprawie to one się pojawiają na nowo. A moje biedne, stare
      szafki kuchenne po każdych porządkach generalnych są coraz bardziej niestabilne.
      U mojego ojca żywiły się jemiołą a rozmnażały w głośniku od wieży.
      Z tymi ubraniowymi jest jakoś łatwiej - tylko raz miałam inwazję, ale porządki i
      olejek lawendowy pomogły w 100 procentach.
      • jagoda85 Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? 28.07.05, 19:32
        U nie z ubraniowymi jest koszmar, co wieczór łapiemy jakiegoś mola. Okazało
        się, że róże, które rosną pod blokiem są pełne moli. Chyba trzeba prosić
        spółdzielnię,żeby je wycieła.
    • marta.uparta Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? 28.07.05, 18:45
      mialam to cholestwo jakies pól roku temu. Zalegly sie w orzechach wloskich i
      innych bakaliach, a w grzybach suszonych - ani jednego. Jedyna rada to czesto
      sprzatac w szufladach i szukac ognisk zapalnych:))))ale walczylam z nimi ze 2
      miesiace. regularna wojna.
      • marta.uparta Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? 28.07.05, 18:50
        aha i jeszcze w bulce tartej.
    • Gość: hawk Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? IP: *.idealan.pl / *.idealan.pl 28.07.05, 21:59
      możecie opisać jak one wyglądają, bo od kilku dni zauważyłam w kuchni tysiące
      małych wrednych muszek, które nie wiem jak się rozprzestrzeniają. te ubraniowe
      to już miałam wątpilwą przyjemność widzieć, a nie wiem czy te kuchenne tak samo
      wyglądają. proszę o szybką odpowiedź bo jak to o to chodzi to muszę wojnę
      zacząć. hmm, ciekawe wakacje :)dzięki.
      • jagoda85 Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? 28.07.05, 22:12
        Mole żywnościowe są trochę większe od moli odzieżowych, kolor mają ciemniejszy
        i mają w poprzek ciemne paski. Tak więc ty chyba nie masz moli, tylko coś
        innego. Tak przynajmniej wygląda z twojego opisu.
        • Gość: hawk Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? IP: *.idealan.pl / *.idealan.pl 28.07.05, 22:16
          nawet nie wiem czy się cieszyć. bo dalej nie wiem jak to cholerstwo zwalczyć.
          całą kuchnię przeszukałam, wszystko "świeże", ale wielkie dzięki za odpowiedź.
      • jagoda85 Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? 28.07.05, 22:14
        Najprawdopodobniej masz muszki owocówki. Mogę ci tylko poradzić, żebyś nic z
        owoców, ani cytryny nie trzymała na wierzchu, tylko w lodówce.
        • Gość: hawk Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? IP: *.idealan.pl / *.idealan.pl 28.07.05, 22:18
          ale właśnie o to chodzi że nie mam wcale owoców. ewentualnie trochę warzyw i
          właśnie w lodówce. mój mąż dostaje szału :)
          • minimago Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? 29.07.05, 11:09
            Też miałam problem z tymi czarnymi muszkami.U mnie zalęgły się w chrupkim
            chlebie (zafoliowanym!) i w mielonej papryce. Proponuję więc sprawdzić te
            produkty, szczególnie paprykę!
            • evil7 Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? 29.07.05, 11:21
              moga sie zagniezdzic wszedzie.
              sama walczylam z nimi dosc dlugo,az w koncu kupilam plytkke globol i od 2
              tygodni nie widzialam ani jednego.a wczesniej latalo ich mnostwo.masz wiec do
              wyboru:chemie albo metody naturalne,kminkowo-laurowe.jest jeszcze roslina o
              nazwie bagno,ktora trzeba porozkladac po szafkach i tez ponoc pomaga.
      • jadwiga_r Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? 30.07.05, 10:37
        1. Mogą to byc muszki owocówki,lgną do kwaśnych,fermentujacych owoców, do
        nastawionego wina.
        2. Mogą to być muszki ziemiórki,które mają tysiace larw w korzeniu kwiata.
        U mnie te muszki przechodzą od sasiadów latem przez otwarte okna.Męczę się z
        nimi czwarty rok.
        Będą u mmnie dotąd, dopóki sąsiadka nie zrobi porządku z kwiatami.
        Są bardzo uciążliwe, bo spotykam je prze cały okrągły rok,latające po
        domu,siadają na sedesie,gdzie tylko mogą.
        Nie wiem czym to dziadostwo wytępic. Płytka chemiczna nie wytruła ich.
    • Gość: Aga Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 16:56
      A ja miała mole w szafie, w ubraniach, tzn, właśnie, powiedzcie, w mieszkaniu
      ubiłam może z 5-6 moli w ciągu ostatniego roku, kupowałam koszyczki z takimi
      kamieniami o zapachu lawendy. I teraz pytanie: czy jeżeli ja już tych moli nie
      widzę, nie latają mi po pokoju, czy to oznacza, że już ich nie ma, czy że
      siedzą sobie głęboko w szafie i szczęśliwe wpierdzielają mi ubrania? może to
      głupie pytanie, ale naprawdę nie wiem :(
      • Gość: aga Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? IP: *.toya.net.pl 30.07.05, 03:16
        Ja tez mialam mole kuchenne. Proponuje zwyklego kapcia. Prawie wszystkie
        wybilam przed jedna zima, a pozniej niedobitki tej wiosny. Nie ma zadnego. Sa
        ciemne i ich nie widac ale lubia siedziec na suficie. Proponuje wlaczyc piecyk
        i wszystkie palniki i bardzo nagrzac kuchnie, lataja jak oszalale. Za jednym
        zamachem mozna zabic nawet 30. Ja mialam kuchnie po kims i lataly ich
        dziesiatki. I oczywiscie pojemniki, lubia siedziec w mace i cukrze pudrze.
        teraz nie mam zadnego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka