Gość: marta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 23:24 w całej kuchni latają nam mole i nie wiem jak sie tego robactwa pozbyć są w większości szafek. pomocy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Maria Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? IP: *.inpoland.pl 03.07.05, 09:37 Zrobić generalny przegląd szafek kuchennych i wyrzucić wszystko w czym są robale [wszelkie kasze, maki, orzechy, grzyby suszone i tp]. Nie ma innej rady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.05, 09:55 Jesteś pewna, że to mole? W mojej kuchni też coś lata, wylęgło się albo w orzechach włoskich które stały nie ruszane od zeszłego roku albo za płytkami ściennymi - widziałam tam kokony:/ Ale jak na mole to chyba troche za duże i za ciemne, ale nie znam się... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? IP: *.inpoland.pl 03.07.05, 10:49 Tak, czy siak się ich nazwie, to świństwo jest w jakichś artykułach żywnościowych. Trzeba wsyztsko dokładnie przejrzeć w szafkach. Miałam to samo, musiałam wszystko wyrzucić, a szafki dokładnie wyczyścic i umyć. Maria Odpowiedz Link Zgłoś
teresa50 Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? 03.07.05, 10:59 Trzeba wszystko przejrzeć a potem po wyczyszczeniu szafek wszystko trzymać w zamkniętych słoikach. Szczególnie kasze, orzechy i suszone śliwki. Bo pasjami mole je lubią :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julka Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? IP: *.aster.pl 03.07.05, 11:04 musisz zrobic generalne porzadki i wyrzucic wszystko, w czym sa slady robakow. Jesli zobaczysz slady "pajeczyny", kokony czy inne musisz wyrzucic. Potem umyj szafki goraca woda i octem. Najlepiej przesypac wszystko do zakrecanych sloikow, nie trzymaj niczego w papierowych torebkach. Odpowiedz Link Zgłoś
kotka_nadachu liscie laurowe 03.07.05, 13:22 ja rowniez mialam ten przykry problem w ubieglym roku, wszystkie niemalze wiktualy szafkowe z bolem serca polecialy do kosza z przezornosci. ktos mi wtedy podpowiedzial zeby powkladac do szafek liscie laurowe i, odpukac w niemalowane, mam na razie spokoj, wiec ta metoda chyba dziala. a szafki oczywizda trzeba, jak tu wszyscy wczesniej napisali, porzadnie umyc i dobrze wszedzie pozagladac w kazdy zakamarek. i nie zalamuj sie, to paskudztwo da sie zwalczyc, powodzenia, kotka Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: liscie laurowe 03.07.05, 14:13 Dobrze spelnia te role guma do zucia o smaku mietowym: porozkladana na polkach. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_wojtka Re: liscie laurowe 03.07.05, 20:52 Ja tez mialam ten problem, ale listki laurowe porozkladane w szafkach (umytych) pomogly. Odpowiedz Link Zgłoś
reni_b Re: liscie laurowe 04.07.05, 10:44 Wiecie, o listkach laurowych nie słyszałam. Ale jak piszecie, że działa to też ułożę w szafkach. Odpowiedz Link Zgłoś
ruiza Re: liscie laurowe 05.07.05, 09:47 czy u kogoś jeszcze sprawdziły się liście laurowe (lub jeszcze inny środek)?? Mam ten sam problem - draństwo lata już całymi stadami...:-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n.małgosia4 Re: liscie laurowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 14:56 Apotem...uważaj co bieżesz z pólki w supermrkecie.Bo ja ze sklepu przynisołam soie w rodzynkach.Na zewnątrz była tylko jedna malusieńa dziureczks,a w środku,tłuste białe robale.To wylądowało w koszu,ale przedtem tak dokładnie nie oglądałam kupionych rzecz,,Po prostu kładłam je na półkę. Odpowiedz Link Zgłoś
kotka_nadachu Re: liscie laurowe 05.07.05, 16:31 o kurcze, ja tez wlasnie mialam w ubieglym roku biale paskudy w rodzynkach, ale myslalam, ze to moze predzej od slonecznika sie zaczelo, ktory lezal obok, czyli mam teraz potwierdzenie, ze ta plage to sobie jednak z rodzynkami przynioslam do domu, choroba. i od tamtej pory, tak jak ty, ogladam wszystko w sklepie niemalze z rentgenem w oku. ale naprawde polecam rozrzucenie tu i tam w szafkach lisci laurowych, nawet z czystej przezornosci, bo nigdy nie wiadomo z czym przywleczemy do domu te fruwajki, a od tamtego roku mam juz spokoj, kotka Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? 05.07.05, 18:08 Myślała, że tylko ja mam ten problem. W zeszłym roku też sobie z czymś przyniosłam. Przeżyłam koszmar. Znajomi mówią mi, że ja mam "uczulenie" na mole. Tak samo w sklepie oglądam jak przez lupę. Wszystko trzymam w zakręconych słoikach. U mnie te wstrętne mole nawet po porządkach w szafkach latały, aż przez przypadek mąż odsunął szafki i okazało się, że one miały kokony w ścianie. Oczywiście zrobiliśmy z tym porządek, ale żeby aż w ścianie to nie mogłam uwierzyć. Teraz jak tylko, coś przyniosę ze sklepu zaraz przesypuję do słoików, narazie mam spokój. Życzę wytrwałości w walce z tą "gadziną" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? IP: *.arcor-ip.net 05.07.05, 21:30 dlaczego nie spröbujecie z ziarkami kminku. W kazdej szawce postawic otworzony maly sloiczek z ziarkami pachnacego kminku. Sprawdzone, funkcionowalo. Nawet przy drzwiach balkonowych powiesilam dekoracyjny woreczek z kminkiem, nie wchodza, widac latajace w nocy po balkonie, leca tylko do granicy i wracaja sie. Wpadlam na ten sposöb sama, tez mialam klopoty tam gdzie nie stal kminek a tam gdzie stal stala maka i inne rzeczy i o dziwo nie mialam moli. Zycze powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kotka_nadachu Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? 05.07.05, 21:52 wiec wlasnie w tej szafce gdzie mialam fruwajki, bo nie smiem ich nazwac inaczej, co by nie zapeszyc, mialam tez oczywiscie torebki kminku przywiezione z polski ale to w niczym nie pomoglo, wrecz, tam tez byly gniazda, i kminek polecial do kosza jak cala reszta, pochwa, kotka Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? 05.07.05, 22:46 Super sposób. Jutro idę do sklepu po kminek. Ja mam teraz problem nie z molami żywnościowymi tylko ubraniowymi. Jak tylko mam dłużej otwarte drzwi balkonowe, zaraz wieczorem łapię mola. Już nawet z mężem sprawdzaliśmy mur koło naszego mieszkania, bo tak kiedyś sąsiadka walczyła z molami, a miała kokony moli pod balkonem na murze. U nas nie ma ale nie tak bardzo daleko jest śmietnik i chyba stamtąd wlatują. Muszę jutro zawiesić taki woreczek. Dziękuję za podpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justanna55 Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 20:03 To co lata musi się wydobyć z oprzędu a wcześniej musi być larwa ona z kolei wylęga się z jajeczek złożonych przez motylka.Tyle biologii, a dróg przyniesienia tego do domu jest wiele.Możemy to przynieść w suszonych owocach ,orzechach,grzybach,mące ,kaszy,makaronach i bardzo często w suchym ziarnie fasoli.Przy czym w fasoli nic nie widać w pierwszej chwili ponieważ larwy są w środku ziarna.Pozbyc się MKLIKÓW ,bo tak się nazywają jest trudno i niestety trzeba sprawdzić nie tylko produkty ale i szafki także pod spodem! Również złącza płyt ,z których szafka się składa i boki półek jeśli są zrobione z porowatej ,wiórowej masy.Każdy osobnik fruwający musi zostać unicestwiony-bo naskłada nowe jajeczka.Wszystkie sposoby odstraszania są dobre ale trzeba pamiętać o nie przetrzymywaniu przez długi czas zapasów.Szczelne pojemniki są bardzo ważne ,nawet jak coś się wylęgnie to nie rozejdze się po całej kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
norbinl Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? 28.07.05, 14:17 liscie laurowe na mole to taki sam mit jak sok z czerwonych buraczkow na zwiekszenie hemoglobiny we krwi. Tak na marginesie srawdzilem u siebie, bo mam ten sam problem z molami w spizarce i co znalazlem po jednym z lisci juz wyrosnieta larwe mola. Pozdrawiam wszystkich walczacych z tymi owadami, musimy zawiazac jakos organizacje zwalczania ich, moli. Odpowiedz Link Zgłoś
goskaa.l Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? 28.07.05, 14:31 W Niemczech są specjalne pułapki (lepy) z feromonami, które wabią samce (samice nie latają). U nas niestety jak dotąd nie widziałam. To są MOLE. Istnieją dwa gatunki moli żywnościowych, u mnie latały tylko takie szare z lekko czerwonymi końcami skrzydeł. Walczyłam dwa lata. Mitem jest, że je tylko z czymś można przynieść, do sama widzialam, jak mi wlatywały przez okna. Odpowiedz Link Zgłoś
chmura_gradowa Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? 28.07.05, 14:42 u mnie pomogla plytka GLOBOL, nie powinna stac co prawda w poblizu zywnosci, ale u mnie stala w przedpokoju, do kuchni ok.5 m ( kuchnia bez drzwi) kupilam ja w okolicach lutego do tej pory jest spokoj, a sytuacja byla juz dramatyczna. Larwy mi smigaly po suficie, bo nie przyszlo mi do glowy ze moga mieszkac w zapasie psiej karmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 14:58 mnie tez zatkało gdy zobaczyłam larwy w hermetycznei zamkniętym słoku z soczewicą bo jak z niego wylazły na zewnątrz??? Dorosłe tylko w jednej szafce a robale tylko w jednym słoku. Posprzatałam, myslałam, że mam z nimi spokój a tu popewnym czasie znowu zaczeły latać - miały kokony na ścianie i suficie. Jak się tego skutecznie pozbyć - bo jakoś trudno mi uwierzyć w skuteczność kminuk czy liści laurowych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 18:40 Z nimi to wściekunku można dostać. Ja walczę z przerwami - to znaczy co mi się już wydaje, że po sprawie to one się pojawiają na nowo. A moje biedne, stare szafki kuchenne po każdych porządkach generalnych są coraz bardziej niestabilne. U mojego ojca żywiły się jemiołą a rozmnażały w głośniku od wieży. Z tymi ubraniowymi jest jakoś łatwiej - tylko raz miałam inwazję, ale porządki i olejek lawendowy pomogły w 100 procentach. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? 28.07.05, 19:32 U nie z ubraniowymi jest koszmar, co wieczór łapiemy jakiegoś mola. Okazało się, że róże, które rosną pod blokiem są pełne moli. Chyba trzeba prosić spółdzielnię,żeby je wycieła. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.uparta Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? 28.07.05, 18:45 mialam to cholestwo jakies pól roku temu. Zalegly sie w orzechach wloskich i innych bakaliach, a w grzybach suszonych - ani jednego. Jedyna rada to czesto sprzatac w szufladach i szukac ognisk zapalnych:))))ale walczylam z nimi ze 2 miesiace. regularna wojna. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.uparta Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? 28.07.05, 18:50 aha i jeszcze w bulce tartej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hawk Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? IP: *.idealan.pl / *.idealan.pl 28.07.05, 21:59 możecie opisać jak one wyglądają, bo od kilku dni zauważyłam w kuchni tysiące małych wrednych muszek, które nie wiem jak się rozprzestrzeniają. te ubraniowe to już miałam wątpilwą przyjemność widzieć, a nie wiem czy te kuchenne tak samo wyglądają. proszę o szybką odpowiedź bo jak to o to chodzi to muszę wojnę zacząć. hmm, ciekawe wakacje :)dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? 28.07.05, 22:12 Mole żywnościowe są trochę większe od moli odzieżowych, kolor mają ciemniejszy i mają w poprzek ciemne paski. Tak więc ty chyba nie masz moli, tylko coś innego. Tak przynajmniej wygląda z twojego opisu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hawk Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? IP: *.idealan.pl / *.idealan.pl 28.07.05, 22:16 nawet nie wiem czy się cieszyć. bo dalej nie wiem jak to cholerstwo zwalczyć. całą kuchnię przeszukałam, wszystko "świeże", ale wielkie dzięki za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? 28.07.05, 22:14 Najprawdopodobniej masz muszki owocówki. Mogę ci tylko poradzić, żebyś nic z owoców, ani cytryny nie trzymała na wierzchu, tylko w lodówce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hawk Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? IP: *.idealan.pl / *.idealan.pl 28.07.05, 22:18 ale właśnie o to chodzi że nie mam wcale owoców. ewentualnie trochę warzyw i właśnie w lodówce. mój mąż dostaje szału :) Odpowiedz Link Zgłoś
minimago Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? 29.07.05, 11:09 Też miałam problem z tymi czarnymi muszkami.U mnie zalęgły się w chrupkim chlebie (zafoliowanym!) i w mielonej papryce. Proponuję więc sprawdzić te produkty, szczególnie paprykę! Odpowiedz Link Zgłoś
evil7 Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? 29.07.05, 11:21 moga sie zagniezdzic wszedzie. sama walczylam z nimi dosc dlugo,az w koncu kupilam plytkke globol i od 2 tygodni nie widzialam ani jednego.a wczesniej latalo ich mnostwo.masz wiec do wyboru:chemie albo metody naturalne,kminkowo-laurowe.jest jeszcze roslina o nazwie bagno,ktora trzeba porozkladac po szafkach i tez ponoc pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? 30.07.05, 10:37 1. Mogą to byc muszki owocówki,lgną do kwaśnych,fermentujacych owoców, do nastawionego wina. 2. Mogą to być muszki ziemiórki,które mają tysiace larw w korzeniu kwiata. U mnie te muszki przechodzą od sasiadów latem przez otwarte okna.Męczę się z nimi czwarty rok. Będą u mmnie dotąd, dopóki sąsiadka nie zrobi porządku z kwiatami. Są bardzo uciążliwe, bo spotykam je prze cały okrągły rok,latające po domu,siadają na sedesie,gdzie tylko mogą. Nie wiem czym to dziadostwo wytępic. Płytka chemiczna nie wytruła ich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 16:56 A ja miała mole w szafie, w ubraniach, tzn, właśnie, powiedzcie, w mieszkaniu ubiłam może z 5-6 moli w ciągu ostatniego roku, kupowałam koszyczki z takimi kamieniami o zapachu lawendy. I teraz pytanie: czy jeżeli ja już tych moli nie widzę, nie latają mi po pokoju, czy to oznacza, że już ich nie ma, czy że siedzą sobie głęboko w szafie i szczęśliwe wpierdzielają mi ubrania? może to głupie pytanie, ale naprawdę nie wiem :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: jak się pozbyć moli z kuchni??? IP: *.toya.net.pl 30.07.05, 03:16 Ja tez mialam mole kuchenne. Proponuje zwyklego kapcia. Prawie wszystkie wybilam przed jedna zima, a pozniej niedobitki tej wiosny. Nie ma zadnego. Sa ciemne i ich nie widac ale lubia siedziec na suficie. Proponuje wlaczyc piecyk i wszystkie palniki i bardzo nagrzac kuchnie, lataja jak oszalale. Za jednym zamachem mozna zabic nawet 30. Ja mialam kuchnie po kims i lataly ich dziesiatki. I oczywiscie pojemniki, lubia siedziec w mace i cukrze pudrze. teraz nie mam zadnego. Odpowiedz Link Zgłoś