Dodaj do ulubionych

ceny w ASO?

16.01.07, 13:04
Jak jest z cenami w ASO? Czy każdy warsztat ma własne stawki i katalogi
roboczogodzin? Czy ceny części są wszędzie jednakowe?
Będę miał alfę serwisowaną w ASO w gliwicach. Poprzednie właściciel nie
narzekał na serwis. Ja najbliższy mam znacznie bliżej niż ten w gliwicach.
Próbowałem go wysądować i zapytałem ile by kosztował kompletny rozrząd (jeśli
gościu mnie zrozumiał to chodziło mi o pasek, rolki i napinacz) i padło 1500
zł (robota+części). Nie wiem czy to dużo czy mało jak na ASO, czy może
wszedzie w ASO tak samo?

Obserwuj wątek
    • maliek Re: ceny w ASO? 16.01.07, 14:12
      Ceny mogą się różnić. To zależy od marży jaką mają na części oraz chyba od ceny
      roboczogodziny. Przykładowo w EUROMOCIE w Żorach wariator kosztuje 525 zł, ja
      mam w kalkulacji naprawy w cenie hurtowej 443 zł a mają trzy sztuki wariatorów
      za 385 zł z zamówienia z tamtego roku które oni złozyli w maaznynie centralnym
      na kwotę ok 200 tys zł (mozna je kupić na Allegro). Podzwoń i popytaj się bo na
      śląsku jest kilka serwisów Alfy.
      • mirhon Re: ceny w ASO? 16.01.07, 15:37
        maliek napisał:

>....Podzwoń i popytaj się bo na
        >
        > śląsku jest kilka serwisów Alfy.

A jakiś konkretny wart polecenia?
        • nuvolari4 Re: ceny w ASO? 16.01.07, 17:17
          mirhon napisał:

> maliek napisał:
          > > śląsku jest kilka serwisów Alfy.
          > A jakiś konkretny wart polecenia?

Na Śląsku z ASO to Serwis Fiat Auto Poland w Bielsku
          oraz Euromot Żory.
    • malgoska1 Re: ceny w ASO? 16.01.07, 16:42
      Witam.

> Próbowałem go wysądować i zapytałem ile by kosztował kompletny rozrząd (jeśli
      > gościu mnie zrozumiał to chodziło mi o pasek, rolki i napinacz) i padło 1500
      > zł (robota+części). Nie wiem czy to dużo czy mało jak na ASO, czy może
      > wszedzie w ASO tak samo?

Jeśli to w 156 1.6TS lub 1.8TS i bez wariatora i pompy wody, to właśnie mniej
      więcej tyle powinno w ASO kosztować.
      Koszt roboczogodziny w moim ASO pół roku temu to 180PLN.

Pozdrawiam,
      Maciej Loret
      • nuvolari4 Re: ceny w ASO? 16.01.07, 17:13

Śmiać się czy płakać ? Jak ktoś nie ma na co wydawać pieniędzy
        to niech tyle płaci.
        • malgoska1 Re: ceny w ASO? 16.01.07, 19:32
          Witam.

> Śmiać się czy płakać ? Jak ktoś nie ma na co wydawać pieniędzy
          > to niech tyle płaci.

Jak ktoś kupuje Alfę zamiast folkswagena, to śmiać się czy płakać? Chociaż jak
          kogoś stać na utrzymanie Alfy... to niech tyle płaci...

Pozdrawiam,
          Maciej Loret
          • dudix83 Re: ceny w ASO? 16.01.07, 21:47
            witam,
            malgoska1 napisała:

> Witam.
            >
            > > Śmiać się czy płakać ? Jak ktoś nie ma na co wydawać pieniędzy
            > > to niech tyle płaci.
            >
            > Jak ktoś kupuje Alfę zamiast folkswagena, to śmiać się czy płakać? Chociaż
            jak
            > kogoś stać na utrzymanie Alfy... to niech tyle płaci...
            >
            > Pozdrawiam,
            > Maciej Loret

to prawda co napisales ale...... jak ktos nie umie szukac to placi krocie a
            mozna znalezc rzeczy na prawde tanio - i nikt mi nie powie ze czesci do alfy sa
            drogie :) bo nie sa !!

pozdro
            dudix
            • malgoska1 Re: ceny w ASO? 16.01.07, 22:13
              Witam.

> jak ktos nie umie szukac to placi krocie a mozna znalezc rzeczy na prawde
              > tanio - i nikt mi nie powie ze czesci do alfy sa drogie :) bo nie sa !!

Może są, może nie są... Potrzebny jest jednak ktoś, kto je jeszcze zamontuje...
              I tu jest pies pogrzebany...bo nie wszędzie jest pełno warsztatów
              nieautoryzowanych, które potrafią naprawia Alfy...
              U mnie, w prawie 400-tysięcznym mieście nie mogę takiego znaleźć... Gorzej,
              nawet w miarę normalna usterka w zawieszeniu, spowodowała 3 różne diagnozy
              (wahacz, maglownica i stabilizator) w trzech różnych miejscach (dwa szybkie
              serwisy i jedna SKP)... a co dopiero jakieś bardziej skomplikowane sprawy...

Pozdrawiam,
              Maciej Loret
              • dudix83 Re: ceny w ASO? 17.01.07, 21:35
                Nie wiem ilu settysieczna jest Dabrowa Gornicza ale ja mam mechanika kyory
                trudni sie w robieniu kazdego auta, i zawsze mi postawil trafna diagnoze - taka
                zlota raczka. Moze mam szczecie :) ale jesli chodzi o ASO to niestety tam
                pracuja osoby bez doswiadczenia a jesli chodzi o nieautoryzowane zaklady to
                trzeba trafic. Ja za namowa kolegi podjechalem pierwszy raz z alfa pod marnie
                wygladajacy garaz z wielka obawa ale jak do tej pory wszystko okey....

pozdro
                dudix83
      • jkw2 Re: ceny w ASO? 18.01.07, 21:04
        Tak dla porownania mam dostep do czesci po cenach hurtowych i za komletny rozrzad do 2,0 TS /dwa paski, napinacz i kola/ zaplacilem 420zl. Robocizna 100zl. W porownaniu z cenami ASO chyba duza roznica.
    • dudix83 Re: ceny w ASO? 16.01.07, 21:38
      sprawdz takiego uzytkownika na allegro jak mmarket - ja u niego zakupilem
      kompletny rozrzad do mojego 2litrowego TS-a ( kompletny- 2 paski 2 napinacze
      jedna rolka pompa wody i wariator) i zaplacilem 1100 zl plus robota w aso
      wyszlo 1660 z groszami. A Ty masz 1.8 wiec roboty mniej i czesci tesz wiec....
      aaaaa..... Czesci ktore otrzymalem to byly oryginaly :) a nie jakies paski
      badziewnej firmy czy, rolki chinskiej produkcji.

pozdro
      dudix83
    • tomek_531 Re: ceny w ASO? 16.01.07, 21:56
      Jeżeli w Ganimex-sie to współczuję....
      Moja stała tam na dworze tydzień zanim się za nią wzieli ( a padła tuż pod
      serwisem :) ).
      Niby było wszystko ok, potem kiedy skrzynia mi się wyłączyła podczas jazdy już
      nie było ok.:(
      To miała być uszkodzona wiązka kabli, a teraz to podobno pompa, aktualnie czekam
      na nową ( 1300 zł ). Zobaczymy czy to to było faktycznie...
      Jestem trochę zniechęcony do alf z powodu właśnie jej serwisu ( a raczej
      traktowania klientów w ASO jak piąte koło).
      Gdyby nie ten selespeed to robiłbym naprawy u normalnego mechanika.
      Nastepnym autem moze też będzie ar (jak żona się zgodzi bo też ma dość ciągłego
      czekania na auto ktore zamiast jeździć stoi pod serwisem ) ale z dieselem Taki
      silnik zrobi każdy warsztat.
      Jednak trochę będzie mi szkoda że będzie tam pedał sprzęgła, którego osobiście
      nie znoszę :)
      Wiadomo że od maja moja bella będzie do wzięcia...lub zamiany na jtd.
      • malgoska1 Re: ceny w ASO? 16.01.07, 22:18
        Witam.

> Jestem trochę zniechęcony do alf z powodu właśnie jej serwisu ( a raczej
        > traktowania klientów w ASO jak piąte koło).

Dokładnie mam takie same odczucia.

> Gdyby nie ten selespeed to robiłbym naprawy u normalnego mechanika.

Gdybym ja miał pod ręką normalnego mechanika... eh...

> Nastepnym autem moze też będzie ar (jak żona się zgodzi bo też ma dość
        ciągłego
        > czekania na auto ktore zamiast jeździć stoi pod serwisem ) ale z dieselem Taki
        > silnik zrobi każdy warsztat.

No cóż... Może zrobi, może nie... Tak różowo to chyba nie jest...

> Jednak trochę będzie mi szkoda że będzie tam pedał sprzęgła, którego osobiście
        > nie znoszę :)

Dokładnie. Brak sprzęgła wciąga jak cholera...
        Jakiś czas temu musiałem trochę pojeździć autem ze sprzęgłem i miałem
        tzw. "mieszane uczucia". ;))

Pozdrawiam,
        Maciej Loret
        • mirhon Re: ceny w ASO? 16.01.07, 22:53
          Czyli wychodzi mi na to że najlepiej części kupować samemu i szukać jakiś dobry
          serwis (nia ASO).
          A tak BTW na czym ASO rżnie ludzi bardziej: na robociźnie czy na częściach?
          Koszty części + robocizna w takim np. www.alfaserwis.com.pl wychodzi mi coś 800-
          900. Kurde, poważnie się zastanawiam czy nie karnąć się do Krakowa...
          Powiedzcie mi jeszcze tylko jakie ceny na części ma ten serwis w krakowie?
          • ars156 Re: ceny w ASO? 16.01.07, 23:20
            polecam Kraków , Saska 4 widzialem tam auta z numerami z calej poludniowej
            polski wiec cos w tym jest !nie chce podawac konkretnej ceny za rozrzad bo
            robilem przy okazji pare innych rzeczy i placilem w sumie za wszystko ale
            zadzwon i sie dowiesz 012 656 00 30. alfaserwis tez ponoc dobry ale ja akurat
            robie na saskiej i jestem zadowolony w 100% a jestem klientem "upierdliwym" !
          • kacperzx Re: ceny w ASO? 18.01.07, 00:55
            chciałem dodać coś pozytywnego i negatywnego o ASO. Ostatnio miewam problemy z
            jazdą na benzynie (AR 146 z LPG). "Fachowcy" stawiali na przepływomierz, więc
            pojechałem do Carserwisu na ulicy 1 Sierpnia (Wa-wa) w celu diagnozy z podmianą
            przepływomierza. No i....... Totalne zaskoczenie. Usterki co prawda nie wykryli
            (negatywny aspekt całej operacji) ale też nie wzięli ani złotówki a jeszcze
            otrzymałem pewne wskazówki gdzie szukać przyczyny niedomagań, które w tej chwili
            są weryfikowane. Podobno im komputer nieco zwariował (być może przez LPG). W
            każdym razie są jeszcze porządni ludzie, nawet w ASO;).
            • nuvolari4 Re: ceny w ASO? 18.01.07, 15:36

A za co miałeś zapłacić - że nie potrafią naprawić ? To u lekarza czy prawnika
              płacisz za pracę /leczenie czy np obronę bo nie ma tu gwarancji efektu/ ale w
              serwisie płaci się za efekt czyli naprawę.
            • michal6250 Re: ceny w ASO? 19.02.07, 16:57
              Witam. do kolegi kacperzx mam podobny problem też zaczął mi źle chodzić na
              benie. Jakie w Carserwisie dali ci wskazówki może Mi to pomorze
        • tomek_531 Re: ceny w ASO? 18.01.07, 23:07
          Witam !
          Ostatnio jeżdzę autem zastępczym - pandą i niestety tym się nie da jeździć - już
          nie wspomnę o konieczności używania sprzęgła...
          Koszmar, ale podobno jutro moja bella już będzie gotowa, zobaczymy, poczekamy.
          Ciekawe tylko ile w końcu wezmą za wypożyczenie..:(
          Pozdr.
          Tomek
          • malgoska1 Re: ceny w ASO? 19.01.07, 07:15
            Witam.

Ja raz albo dwa brałem zastępcze auto w ASO.
            Ceny od 20 PLN za Seicento/Pandę do 60PLN za AR166 za każdą dobę.
            Ale ja nigdy nie płaciłem nic, bo raz zostawiałem 1,7kPLN, a drugi raz naprawa
            była z ich winy.

Pozdrawiam,
            Maciej Loret
      • andrzejsroka Re: ceny w ASO? 17.01.07, 01:23
        > Nastepnym autem moze też będzie ar (jak żona się zgodzi bo też ma dość
        ciągłego
        > czekania na auto ktore zamiast jeździć stoi pod serwisem ) ale z dieselem Taki
        > silnik zrobi każdy warsztat.

No, ostaniobyło na forum tym i na www.alfaromeo.pl kilka problemów z jtd ich
        diagnostyką. Właśnie (niezależnie od silnika i marki w sumie) - diagnostyka
        jest piętą achillesową wielu warsztatów, mało komu chce się pomysleć (może
        częśc nie potrafi) tylko sztampowo wymieniają kolejne zespoły, a nuż pomoże.

A co do cen to mam wydruk z mojego przglądu AR156SW 1,6 04 (obowiązkowego do
        utrzymania gwar. jakby co) :
        filtr oleju 49zł, filtr pyłkowy 76zł (razy dwa, nie wiem czemu, nie zwróciłem
        uwagi na to,może są 2 części?? dziwne..), filtr powietrza 62zł, paraflu 1l
        34zl, selenia 20K 2l 91zł, robocizna przeglądowa (co tam w przegląd po 2 latach
        wchodzi) 450zł.
        Z innych cen w ASO jakie znam - podłącznie do examinera 120zł.
        Takie to ceny są przynajmniej w Rzeszowie. Ale między ASO a ASO mogą się
        naprawdę sporo różnić, pamiętam że gdy w Bravie rozrząd przyszło wymienić, to w
        Rzeszowie wołali 1000zł (!) a w Krośnie połowę tego (też autoryzacja Fiat'a),
        później w Rzowie obniżyli po tej informacji, ale nie każdy sprawdza ceny gdzie
        indziej, uznając właśnie że ASO mają stały równy poziom - niekoniecznie.

Pozdrawiam
        Andrzej

• mirhon Re: ceny w ASO? 18.02.07, 18:56
        tomek_531 napisała:

> Jeżeli w Ganimex-sie to współczuję....

Tak w Ganinex w Gliwicach. A dlaczego kolega współczuje?
    • a-n-d-rz-e-j Re: ceny w ASO? 23.02.07, 21:37
      Podobno mozna zażądać aby serwis uzywał jako części zamienników (renomowanych firm pewnie) a nie drogich oryginałów (z metką koncernu naszego pojazdu).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka