gosh2 02.08.02, 11:02 Czy ktoś z Was robił kiedyś ciasto (jakiekolwiek) bez cukru i/lub z mąki pszennej razowej??? Jakoś nie mam odwagi na eksperyment a tylko taki wariant zakłada moja dieta. Serdeczne dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bef Re: Please Ciasto ze słodzikiem??? IP: *.chello.pl 02.08.02, 12:49 Nie każdy słodzik można podgrzewać, a więc i dawać do ciasta (ach, ta chemia!). Zbadałam to, próbując zrobić dżem ze słodzikiem. Nie zawsze na opakowaniu jest ostrzeżenie o tym, że nie wolno grzać. Ciasto razowe robiłam, ale przepis wklepię pewnie dopiero jutro (przepraszam!) Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: Please Ciasto ze słodzikiem??? 02.08.02, 12:51 gosh2 napisała: > Czy ktoś z Was robił kiedyś ciasto (jakiekolwiek) bez cukru i/lub z mąki > pszennej razowej??? Jakoś nie mam odwagi na eksperyment a tylko taki wariant > zakłada moja dieta. > Serdeczne dzięki Możesz zrobić tartę z owocami - cienki spód z kruchego ciasta bez cukru, a na wierzch jakie tylko chcesz owoce. Nie wiem tylko, czy kruche ciasto można robić z mąki razowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Please Ciasto ze słodzikiem??? IP: *.dialup.tiscali.it 02.08.02, 15:09 Lekarze przestrzegaja przed uzywaniem niewielkich ilosci do kawy lub herbaty, a chcesz robic z nim ciasto? Moze lepiej zrezygnowac? Ze slodzika, nie z ciasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bef Re: Please Ciasto ze słodzikiem??? IP: *.chello.pl 02.08.02, 15:37 Gość portalu: Linn napisał(a): > Lekarze przestrzegaja przed uzywaniem niewielkich ilosci do kawy lub herbaty, a > > chcesz robic z nim ciasto? Moze lepiej zrezygnowac? Ze slodzika, nie z ciasta. Zawsze jest jakiś rachunek zysków i strat (o ile ktoś w ogóle rachuje). Sól jest niezdrowa (starcza z nawiązką to, co w produktach bazowych, nie mówiąc o konserwach, wędlinie itp), a jednak solimy. Niektórzy nie mogą cukru bardziej, niż inni, i nie tylko o cukrzycę chodzi. A odrobina słodyczy nawet im się może marzyć... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gosh2 Re: Please Ciasto ze słodzikiem??? 02.08.02, 16:33 Bef - trafiłaś w sedno i z rachunkiem zysków i z marzeniami...:( Już się cieszę na ciasto razowe jeśli będziesz miała wolną chwilkę jutro! Jeszcze tylo potrzebny mi jeden przepis na niesfornego 3-latka i ryczącego niemowlaka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bef Re: Please Ciasto ze słodzikiem??? IP: *.chello.pl 03.08.02, 09:28 Proszę uprzejmie: Ciasto razowe 6 jaj i 30 dag cukru ubić, dodać ubijając 20-25 dag margaryny. Dodać: 1 szklankę płatków owsianych, 1 szklankę mąki razowej (pszennej), 20 dag grubo mielonych orzechów laskowych, 10 dag pokrojonej w kawałeczki gorzkiej czekolady, 2 łyżki proszku do pieczenia, regulując wilgotność przez dodanie mleka lub mąki pszennej. W innej wersji do masy jajka-cukier-tłuszcz dodać: 1 bardzo pełną łyżeczkę przyprawy do pierników, 1 szklankę płatków owsianych, 1 szklanke mąki razowej żytniej zmieszanej z pszenną, 1 szklankę kaszy manny, 10 dag czekolady. No i proszek do pieczenia. Ciasto kłaść do formy przekładając kleksami z powideł lub wmieszać kawałki owoców (np. śliwek). Można oczywiście upiec bez takich dodatków, podając coś już na stole (powidła, marmolada). Piec ok. 50-60 min w temp 180 stopni. Ciasto jest bardzo "wytrawne". U mnie zostało potraktowane jako ciekawostka kulinarna, a nie nowy obiekt westchnień, chociaż zjedzono dość szybko. Toteż - jak zapisałam przepis jakieś 2 lata temu, tak do tego nie wracałam. Jednak chyba znów spróbuję... Oczywiście, w razie jakichś kłopotów z wilgotnością reguluje się to mlekiem (jogurtem...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bef Re: Please Ciasto ze słodzikiem??? IP: *.chello.pl 03.08.02, 09:32 Do wielu ciast można dodawać mąkę razową zamiast części zwykłej, jak to jest poniżej u Roseanne. Najlepiej to znoszą piernikopodobne, kakaowe itp. Ja polecam pizzę z razowej, jest moim zdaniem lepsza od "białej". Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne ciasto bez cukru/ slodzika 02.08.02, 16:50 w/g "Kuchni makrobiotycznej" kruche ciasto z jablkami i gruszkami ciasto 2 szkl maki pszennej, razowej 1 szkl maki wroclawksiej 3 lyzki masla 3 zoltka szczypta soli nadzienie 4 duze jablka 4 slodkie gruszki 2 lyzki platkow owsianych olej Z podanych skladnikow szybko zabniesc ciasto, rozwalkowac cienko, przelozyc na wysmarowanaolejem blache. Posypac platkami owsianymi (w ktore wsiaknie nadmiar soku z owocow). Na ciascie ulozyc warste poszatkowanych jablek, na to czastki gruszek. Ciasto wstawic do srednio gorocego piekarnika na 20 -40 min. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: Please Ciasto ze słodzikiem??? IP: *.bb.sky.com 19.04.14, 00:40 hej, ja robię cały czas z pełnoziarnistej i słodziku do pieczenia. jeśli chodzi o słodzik to nie ma różnicy w smaku w wypiekach w zależności od jakości słodziku dodaje się go na szklankę cukru przypada pół szklanki słodziku a jeśli jest średniej jakości to szklanka cukru na szklankę słodziku. Mąka zaś to już jest różnica. Z pszennej , tortowej ciasto różni się wyglądem ale w zależności od przepisu i użytych składników nie różni się smakiem dodam że kolor jest ciemniejszy , dobrze komponuje się z ciemnym kakao gożkim Odpowiedz Link Zgłoś