Dodaj do ulubionych

Please Ciasto ze słodzikiem???

02.08.02, 11:02
Czy ktoś z Was robił kiedyś ciasto (jakiekolwiek) bez cukru i/lub z mąki
pszennej razowej??? Jakoś nie mam odwagi na eksperyment a tylko taki wariant
zakłada moja dieta.
Serdeczne dzięki
Obserwuj wątek
    • Gość: bef Re: Please Ciasto ze słodzikiem??? IP: *.chello.pl 02.08.02, 12:49
      Nie każdy słodzik można podgrzewać, a więc i dawać do ciasta (ach, ta chemia!).
      Zbadałam to, próbując zrobić dżem ze słodzikiem. Nie zawsze na opakowaniu jest
      ostrzeżenie o tym, że nie wolno grzać.
      Ciasto razowe robiłam, ale przepis wklepię pewnie dopiero jutro (przepraszam!)
    • hania_76 Re: Please Ciasto ze słodzikiem??? 02.08.02, 12:51
      gosh2 napisała:

> Czy ktoś z Was robił kiedyś ciasto (jakiekolwiek) bez cukru i/lub z mąki
      > pszennej razowej??? Jakoś nie mam odwagi na eksperyment a tylko taki wariant
      > zakłada moja dieta.
      > Serdeczne dzięki

Możesz zrobić tartę z owocami - cienki spód z kruchego ciasta bez cukru, a na
      wierzch jakie tylko chcesz owoce. Nie wiem tylko, czy kruche ciasto można robić
      z mąki razowej.
      • Gość: Linn Re: Please Ciasto ze słodzikiem??? IP: *.dialup.tiscali.it 02.08.02, 15:09
        Lekarze przestrzegaja przed uzywaniem niewielkich ilosci do kawy lub herbaty, a
        chcesz robic z nim ciasto? Moze lepiej zrezygnowac? Ze slodzika, nie z ciasta.
        • Gość: bef Re: Please Ciasto ze słodzikiem??? IP: *.chello.pl 02.08.02, 15:37
          Gość portalu: Linn napisał(a):

> Lekarze przestrzegaja przed uzywaniem niewielkich ilosci do kawy lub herbaty,
          a
          >
          > chcesz robic z nim ciasto? Moze lepiej zrezygnowac? Ze slodzika, nie z ciasta.

Zawsze jest jakiś rachunek zysków i strat (o ile ktoś w ogóle rachuje). Sól
          jest niezdrowa (starcza z nawiązką to, co w produktach bazowych, nie mówiąc o
          konserwach, wędlinie itp), a jednak solimy. Niektórzy nie mogą cukru bardziej,
          niż inni, i nie tylko o cukrzycę chodzi. A odrobina słodyczy nawet im się może
          marzyć...
          Pozdrawiam
          • gosh2 Re: Please Ciasto ze słodzikiem??? 02.08.02, 16:33
            Bef - trafiłaś w sedno i z rachunkiem zysków i z marzeniami...:( Już się
            cieszę na ciasto razowe jeśli będziesz miała wolną chwilkę jutro! Jeszcze tylo
            potrzebny mi jeden przepis na niesfornego 3-latka i ryczącego niemowlaka!!!
            • Gość: Bef Re: Please Ciasto ze słodzikiem??? IP: *.chello.pl 03.08.02, 09:28
              Proszę uprzejmie:
              Ciasto razowe

6 jaj i 30 dag cukru ubić, dodać ubijając 20-25 dag margaryny.
              Dodać: 1 szklankę płatków owsianych, 1 szklankę mąki razowej (pszennej), 20 dag
              grubo mielonych orzechów laskowych, 10 dag pokrojonej w kawałeczki gorzkiej
              czekolady, 2 łyżki proszku do pieczenia, regulując wilgotność przez dodanie
              mleka lub mąki pszennej.
              W innej wersji do masy jajka-cukier-tłuszcz dodać: 1 bardzo pełną łyżeczkę
              przyprawy do pierników, 1 szklankę płatków owsianych, 1 szklanke mąki razowej
              żytniej zmieszanej z pszenną, 1 szklankę kaszy manny, 10 dag czekolady. No i
              proszek do pieczenia.

Ciasto kłaść do formy przekładając kleksami z powideł lub wmieszać kawałki
              owoców (np. śliwek). Można oczywiście upiec bez takich dodatków, podając coś
              już na stole (powidła, marmolada).
              Piec ok. 50-60 min w temp 180 stopni.
              Ciasto jest bardzo "wytrawne". U mnie zostało potraktowane jako ciekawostka
              kulinarna, a nie nowy obiekt westchnień, chociaż zjedzono dość szybko. Toteż -
              jak zapisałam przepis jakieś 2 lata temu, tak do tego nie wracałam. Jednak
              chyba znów spróbuję...
              Oczywiście, w razie jakichś kłopotów z wilgotnością reguluje się to mlekiem
              (jogurtem...)
            • Gość: bef Re: Please Ciasto ze słodzikiem??? IP: *.chello.pl 03.08.02, 09:32
              Do wielu ciast można dodawać mąkę razową zamiast części zwykłej, jak to jest
              poniżej u Roseanne. Najlepiej to znoszą piernikopodobne, kakaowe itp. Ja
              polecam pizzę z razowej, jest moim zdaniem lepsza od "białej".
    • roseanne ciasto bez cukru/ slodzika 02.08.02, 16:50
      w/g "Kuchni makrobiotycznej"

kruche ciasto z jablkami i gruszkami

ciasto
      2 szkl maki pszennej, razowej
      1 szkl maki wroclawksiej
      3 lyzki masla
      3 zoltka
      szczypta soli

nadzienie
      4 duze jablka
      4 slodkie gruszki
      2 lyzki platkow owsianych
      olej

Z podanych skladnikow szybko zabniesc ciasto, rozwalkowac cienko, przelozyc na
      wysmarowanaolejem blache. Posypac platkami owsianymi (w ktore wsiaknie nadmiar
      soku z owocow). Na ciascie ulozyc warste poszatkowanych jablek, na to czastki
      gruszek. Ciasto wstawic do srednio gorocego piekarnika na 20 -40 min.

• Gość: alex Re: Please Ciasto ze słodzikiem??? IP: *.bb.sky.com 19.04.14, 00:40
      hej, ja robię cały czas z pełnoziarnistej i słodziku do pieczenia. jeśli chodzi o słodzik to nie ma różnicy w smaku w wypiekach w zależności od jakości słodziku dodaje się go na szklankę cukru przypada pół szklanki słodziku a jeśli jest średniej jakości to szklanka cukru na szklankę słodziku. Mąka zaś to już jest różnica. Z pszennej , tortowej ciasto różni się wyglądem ale w zależności od przepisu i użytych składników nie różni się smakiem dodam że kolor jest ciemniejszy , dobrze komponuje się z ciemnym kakao gożkim

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka