Dodaj do ulubionych

muffinki - pilne

02.08.02, 23:09
czy ktoś może pamięta lub zachowa przepis z Wysokich Obcasów na obrzydliwe
amerykańskie bułeczki muffins?
Obserwuj wątek
    • Gość: kluba1 Re: muffinki - pilne IP: *.we.client2.attbi.com 03.08.02, 00:10
      joss napisał(a):

> czy ktoś może pamięta lub zachowa przepis z Wysokich Obcasów na obrzydliwe
      > amerykańskie bułeczki muffins?
      Muffins sa wspaniale ale jest ich tyle rodzajow , ze nie wiem o
      ktore "obrzydlistwo" ci chodzi .
    • joss Re: muffinki - pilne 03.08.02, 09:08
      do Kluba1 - moje dzieci też tak uważaja. Byliśmy u znajomych i piekły to razem
      z ich dziećmi. Mnie to nie smakowało, ale dzieciaki były zachwycone. Chodzi mi
      o sam sposób pieczenia bułeczek - dzieciaki nawet nabyły w markecie blachę do
      pieczenia muffins, ale ja nie mam pojęcia jak to się robi i nigdzie nie mogę
      znaleźć. Jeżeli możesz podać mi przepis bazowy i jeden na słodko, to będę
      bardzo wdzięczna. Pozdrawiam
      • Gość: kluba1 Re: muffinki - pilne IP: *.we.client2.attbi.com 03.08.02, 18:05
        joss napisała:

> do Kluba1 - moje dzieci też tak uważaja. Byliśmy u znajomych i piekły to
        razem
        > z ich dziećmi. Mnie to nie smakowało, ale dzieciaki były zachwycone. Chodzi
        mi
        > o sam sposób pieczenia bułeczek - dzieciaki nawet nabyły w markecie blachę do
        > pieczenia muffins, ale ja nie mam pojęcia jak to się robi i nigdzie nie mogę
        > znaleźć. Jeżeli możesz podać mi przepis bazowy i jeden na słodko, to będę
        > bardzo wdzięczna. Pozdrawiam
        Podstawowy przepis. Nie wiem, gdzie jstes ale skoro masz forme do pieczenia
        wiec pewnie mozesz dostac wszystkie skladniki i znasz miary . Aby zrobic ok 24
        2 inczowych muffinkow mieszamy :
        1 3/4 cups przesianej maki ( all - purpose)
        3/4 lyzeczki soli
        1/4 cup cukru
        2 lyzeczki proszku do pieczenie double -acting

wymieszac te skladniki razem a w osobnej misce przygotowac:
        2 jajka roztrzepane , ktore nalezy polaczyc z 2-4 lyzkami rozpuszczonego masla
        ( zwracaj uwage na temperature aby nie zostac z jajecznica) i 3/4 cup mleka.
        Wymieszac wszystkie skladniki razem , wysmarowac forme dobrze tluszczem ,
        napelnic 2/3 wysokosci foremek ciastem i piec w dobrze nagrzanym piecu ( 400
        stopni) ok 20-25 minut. Wyjda z foremek lepiej, jesli zostawisz je w formie
        jeszcze na chwile po wyjeciu z pieca. Mozesz do tego dodac w zasadzie, co
        chcesz: rodzynki, posiekane migdaly, daktyle lub unne orzechy, rozpiapciane
        banany, czarne jagody, posiekane jablko+ cunamon. Mozesz dodac srodki
        zapachowe, , posypac cukierkami po wierzchu, posmarowac masa tortowa - co
        chcesz. Oczywiscie do tego sa muffiny "sniadaniowe" np. z pokruszonym
        boczkiem, mussiny z maki kukurydzianej, bran muffins, muffiny z maki ryzowej,
        muffiny serowe ( mam na mysli zolty ser) - muffiny plyna szeroka rzeka!! Mam
        nadzieje, ze znajdzesz przepis , ktory polubisz i produkt koncowy wypieku,
        ktory polubisz rowniez. Muffins sa fajne na sniadanie, do objadu , na deser ,
        na picknick - mafiny sa wielkie !!! :-)))))))))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka