Gość: ika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.05, 12:42 Kochani, czy ktoś ma przepis na dżem figowy? Właśnie mój mąż zerwał świeże figi i nie bardzo wiem co z nimi zrobić.Pomóżcie:). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ika Re: dżem figowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.05, 00:08 Bardzo proszę! to sprawdzimy! Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: dżem figowy 11.07.05, 02:42 Dużo, ale po angielsku: oriyaafs.notlong.com Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: dżem figowy 11.07.05, 02:46 Przejrzałem te przepisy, duża różnorodność w detalach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ika Re: dżem figowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.05, 09:03 Tak, to prawda,ale dzięki za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: dżem figowy 11.07.05, 22:55 coś prostego 2 kg fig obrać, rozdrobnić, przełozyć do miski i wymieszać z 200 g cukru. odstawić na noc. NAstępnego dnia włozyć do garnka / patelni, dodać skórkę startą z 2 cytryn. NA małym ogniu rozpuscić cukier (ciągle mieszając) Zwiększyć płomień i smazyć dopóki dzem nie zgęstnieje łatwe, nieprawdaż? :) --- "stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron Odpowiedz Link Zgłoś
andzia-nie-ania Re: dżem figowy 11.07.05, 23:17 Tez niesprawdzony, ale na konfiture : na 1 kg fig - 1 kg cukru i 2 cytryny niepryskane Zagotowac 40 cl wody + cukier, po ok 5 min. sprawdzic gestosc syropu (kropla ma sie nie rozlewac). Dodac pokrojone figi, tarta skorke i sok z cytryn. Gotowac na wolnym ogniu ok 1h. Zebrac piane i rozlac do sloikow - proporcje na 4 sloiki 500 g. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ika Re: dżem figowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.05, 23:42 Baaaardzo Wam dziękuję. Moje figi są uratowane.:)))))) Odpowiedz Link Zgłoś