Gość: Kropla_beskidu IP: 212.122.214.* 15.07.05, 22:01 Jak zrobić dobrą, najlepiej rozpuszczalną, ale może być również sypana (aromatyzowana), bez ekspresu kawę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
atagha Re: Jak zrobić dobrą kawę? 15.07.05, 22:16 Z rozpuszczalnej to proponuję capucino - w blenderze lub słoiku twist ubijasz mleko skondensowane niesłodzone, kawę i cukier, wlewasz mieszankę do filiżanek, ostrożnie zalewasz wodą, ewentualnie posypujesz czekoladą i zachwycona pijesz. Z mielonej często przyżądzam kawę gotowaną - do garnuszka w wrzącą wodą wsypuję kawę (uwaga bo kipi), dodaję aromaty: cynamon, imbir, kardamon Chwilę gotuję. Podaję czarną, czasami z miodem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kropla_beskidu Re: Jak zrobić dobrą kawę? IP: 212.122.214.* 15.07.05, 22:23 Mmm, dziękuje bardzo:) Czekam na dalsze propozycje. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Jak zrobić dobrą kawę? 16.07.05, 09:53 Zaczac od kupienia wloskiej maszynki stawianej na gaz. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Jak zrobić dobrą kawę? 16.07.05, 15:22 Na upał polecam kawę frappe Do wysokiej szklanki wrzuć trzy kostki lodu, zalej mlekiem skondensowanym do wysokości kostek, albo zwykłym wtedy dwa razy więcej. Do shakera (albo butelki np. po dużym Kubusiu) wlewasz pół szklanki (100 ml) wody, łyżeczkę (lub więcej, jeśli lubisz mocną kawę) kawy rozpuszczalnej i cukier, jeśli słodzisz. Wstrząsasz shakerem, aż powstanie piana, czyli jakieś 15-20 sekund i zalewasz tym mleko z lodem. Najlepsza kawa na upał :D Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Jak zrobić dobrą kawę? 16.07.05, 15:43 Stara metoda: łyżeczka (lub ile tam) kawy, najlepiej w proszku wymieszana z odpowiednią ilością drobnego cukru. Dodać odrobinę wrzątku, tyle tylko aby zwilżyć. Utrzeć co nieco i dopełnić gorącą wodą. Efekt taki pienisty. Odpowiedz Link Zgłoś
kropla_beskidu Re: Jak zrobić dobrą kawę? 17.07.05, 02:34 a gdzie mleczko i cukier?:) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Jak zrobić dobrą kawę? 17.07.05, 20:43 Porady: www.espresseria.pl/html/1dobra_kawa%20.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Jak zrobić dobrą kawę? 17.07.05, 20:48 Przepisy: www.virtuela.de/kawa.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kropla_beskidu Re: Jak zrobić dobrą kawę? IP: 212.122.214.* 17.07.05, 22:38 Dziękuje bardzo! Odpowiedz Link Zgłoś
myszz Re: Jak zrobić dobrą kawę? 18.07.05, 07:57 wczoraj zaparzyłam kawe w takim skręcanym czajniczku stawianym na gaz /mocna jak diabli wychodzi z tego/ do szklanek wrzuciłam po pół śnieżynki, dolałam kawe / jeden czajniczek na max 2 kawy/ polałam mlekiem, posypałam czakoladą startą gorzką. Smakowało mi i gościom :) Odpowiedz Link Zgłoś
szikelgruber Re: Jak zrobić dobrą kawę? 18.07.05, 08:37 Kawę zmieloną (nie rozpuszczalną !) zalewamy chłodną wodą i wstawiamy do lodówki. Woda może być mineralna (niegazowana !)albo zwykła - przegotowana wcześniej. Proporcje to: 1 litr wody + ok. 100 g kawy (kawy może być więcej). Gdy nasza mieszanka sklaruje się (kawa opadnie na dno) i kolor płynu będzie intensywny to zlewamy znad osadu klarowną kawę a resztę wyrzucamy. Tak przygotowany napój jest dość intensywny w aromat i smak kawy - bez charakterystycznej goryczki towarzyszącej zawsze kawie . Można tego używać jako napoju na zimno lub zagotować i mamy zwykłą kawę na gorąco. Ale jest to trochę inna kawa niż normalnie parzona :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ELa Re: Jak zrobić dobrą kawę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 09:53 o! nigdy tak nie robiłam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kleopatryx Re: Jak zrobić dobrą kawę? 25.07.05, 10:16 Do kawy rozpuszczalnej dosypujesz: 1/4 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki cukru waniliowego, 1/4 łyżeczki kakao. Czubek (:) kawy zalewasz mlekiem, jak dla mnie przepyszna :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Jak zrobić dobrą kawę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 11:58 ja też taką lubię - ale to dla mnie wersja letnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kropla_beskidu Re: Jak zrobić dobrą kawę? IP: 212.122.214.* 04.08.05, 01:48 Dziś zrobiłam kawę rozpuszczalną brazylijską, do tego dolałam kawowy likier. Mmmmmhmm pyszne wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasik Re: Jak zrobić dobrą kawę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 11:25 chyba sobie pójdę zrobić kawę Odpowiedz Link Zgłoś