Dodaj do ulubionych

Sałatka do wędliny

IP: *.earth.pl / 81.219.245.* 22.07.05, 17:09
Bardzo proszę o przepis na normalną dobrą sałatkę do wędliny,coś codziennego
,co mogę szybko zrobić.
Obserwuj wątek
    • Gość: JOLA Re: Sałatka do wędliny IP: *.earth.pl / 81.219.245.* 22.07.05, 17:53
      Ostatnio stale robię z rzodkiewki z ogórkiem kiszonym ,żółtego sera -to wszystko
      utarte na tarełku plus szczypiorek plus śmietana. Chciałabym swoim chłopom coś
      innego zrobić ,dlatego proszę o radę.
      • asiula30 Re: Sałatka do wędliny 22.07.05, 18:49
        ja swojemu chlopu robie czesto taka : pomidory+ogórdki malosolne+cebulka+ser
        zolty wszystko w skostke doprawic sola piekrzem odrobina cukru a czasem daje
        tez troszke jogurtu naturalnego
        • Gość: JOLA Re: Sałatka do wędliny IP: *.earth.pl / 81.219.245.* 22.07.05, 19:23
          Dziękuję ,a poniewaź wszystko w domu jest to zrobię na śniadanko.
          • bagatella cos tu nie rozumiem 22.07.05, 20:36
            przepraszam ale ty to chcesz jesc na sniadanie? takie salatki to sie je w obiad
            lub na kolacje, ale na sniadanie?
            • Gość: JOLA Re: cos tu nie rozumiem IP: *.earth.pl / 81.219.245.* 22.07.05, 21:03
              A czemu nie? W tej chwili wędliny są jakie są więc sałatka z warzyw taka jak ja
              robię całkiem do tego pasuje.W każdym razie moje chłopy zajadają się i chwalą,a
              przecież chyba o to chodzi
              • bagatella Re: cos tu nie rozumiem 22.07.05, 21:50
                jesli tak lubicie na sniadanie to najwazniejsze, ja bym nie mogla, ale nad
                gustami i przyzwyczajeniami sie nie dyskutuje, pozdrawiam cieplutko
                • Gość: JOLA Re: cos tu nie rozumiem IP: *.earth.pl / 81.219.245.* 22.07.05, 21:56
                  Ale zdaża Ci się rano na kanapkę położyć rzodkiewkę ogórka czy pomidorka prawda?
                  To chyba nie jest jakieś wariactwo /bo teraz sama zaczynam się zastanawiać czy
                  dobrze robię/?
                  • bagatella Re: cos tu nie rozumiem 22.07.05, 22:10
                    jolu, zmartwie cie moze, ale niestety nie, surowizne zaczynamy jesc dopiero w
                    obiad, ale ja az tak bardzo tego nie neguje, sama na tym wkoncu wyroslam, ale
                    dzis juz bez zdania rodzicow mam swoj wybor i jemy lekkie sniadania. ale jesli
                    wam tak pasuje, to tylko chwalic zoladkow, pozdrawiam cieplutko, dzis bylo
                    tylko 39 stopni u mnie
                    • ba_nita Re: Sorki, że pytam? 03.08.05, 12:05
                      Ale co jest lżejszego od warzyw? Bo na pewno nie muesli z mlekiem na przykład?
                      Wędlina, jajka też nie? Więc co? Z ciekawości pytam?
              • jagoda85 Re: cos tu nie rozumiem 23.07.05, 19:20
                A my uwielbiamy rożne sałatki na śniadanie do wędliny i bez. Tyle tylko, że z
                oliwą lub jogurtem naturalnym.
              • jagoda85 Re: cos tu nie rozumiem 23.07.05, 19:26
                Dzisiaj zrobiłam sałatkę z cieciorką. Ściągnęłam z forum, ale nie zrobiłam
                dokładnie wg przepisu, bo nie miałam sera feta. Cieciorkę wcześniej nomoczoną
                ugotowałam, dodałam do tego pomidory pokrojone w kostkę, cebulkę, czosnek,
                szczypior, sól, pieprz, ziółka sałatkowe i odrobinę oliwy. Wystarczy do niej
                tylko chleb z masłem. Pychotka polecam.
              • Gość: Martynika Re: cos tu nie rozumiem IP: *.nowiny.net 25.07.05, 13:39
                nie w każdym domu jada się wieczorem to samo co i rankiem. U mnie np. od zawsze
                na śniadanie jest nabiał, różne serki, dżemy, kremy czekoladowe, kakao, mleko,
                płatki kukurydziane lub owsiane itp. Obiad dwu daniowy - zupa + drugie danie,a
                dopiero na kolację kanapki z wędliną, warzywami, sałatki. Chodzi o to by w
                ciągu dnia dostarczyć organizmowi jak najwiecej potrzebnych do jego
                prawidłowego funkcjonowania składników. Stąd ta różnorodność.
            • Gość: ella Re: cos tu nie rozumiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 17:33
              ja też je serwuję raczej po południu
    • Gość: tilijka Re: Sałatka do wędliny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.05, 22:13
      pomidor + ogórek kiszony + cebulka + majonez, sól, pieprz
      pomidor + ogórek + cebulka + śmietana lub jogurt, sól, pieprz
      rzodkiewki + szczypiorek + śmietana lub jogurt, sól, pieprz
      kalafior surowy starty na tarce + majonez, sól, pieprz

• Gość: JOLA Re: Sałatka do wędliny IP: *.earth.pl / 81.219.245.* 22.07.05, 22:15
        Fajnie . Dzięki!
    • Gość: Ewa Re: Sałatka do wędliny IP: *.namyslowska.lan / *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.05, 15:33
      1) Kapuste pekinską poszatkowac, lekko stluc tluczkiem, skropic sokiem z
      cytryny, posolic. Dodac: pomidor + ogorek + rzodkiewka + cebulka
      Albo: kukurydza z puszki + pomidor + cebulka.
      Do tego sos vinegret lub majonez.

2) pol kilo surowego kalafiora podzielic na rozyczki, umyc, osaczyc, posiekac,
      wymieszac z natka pietruszki i koperkiem (posiekanymi), dodac sol, pieprz i
      majonez

• Gość: JOLA Re: Sałatka do wędliny IP: *.earth.pl / 81.219.245.* 23.07.05, 16:24
        Dziękuję za rady.Ja te sałatki też robię tylko raczej na obiadek.A ta z
        kalafiorkiem jest też fajna gdy lekko ugotować kalafior i zmieszać z cebulką
        czerwoną +pokrojony w kostkę ogórek i także w kostkę żółty ser +oczywiście koper
        i wymieszana śmietana lub jogurt z majonezem.Pycha.
        • Gość: anie Re: Sałatka do wędliny IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.07.05, 16:34
          moja ulubiona prosta jak niewiem kartofelsalade (czy jakos tak bo to z
          niemiecka). ziemniaki gotujesz w mundurkach, jak troche przestygna obierasz i
          kroisz w kostke, ale dosc duza, taka, zeby sie nie ciapaly i te kostki trzymaly.
          do tego wkrajasz ogorki malosolne (moga tez byc kiszone lub konserwowe, jak nie
          ma sezonu na malosolne). kroisz je w polkrazki o grubosci, ja wiem, z pol
          centymetra. do tego skrojona cebula swieza. do tego majonez. pycha. dzis zrobie
          na kolacje, bo przychodzi kumpel i ma przyniesc malosolne "by jego mama",
          podobno rewelacyjne :)
          • scapolo Re: Sałatka do wędliny 23.07.05, 18:09
            Natomiast jeżeli nie ma sezonu na „małosolne” ogóreczki to polecam fasolkę
            szparagową najlepiej zieloną (oczywiście w zimie jest tylko mrożona)ugotowana i
            wystudzona, pokrojone w słuszną kostkę ziemniaki (gotowane w mundurkach)plus
            krojona w talarki cebulka wcześniej skropiona sokiem z cytryny/octem winnym/.
            Całość mieszamy delikatnie solimy + pieprz oraz kilka łyżek oliwy z oliwek.
    • Gość: JOLA Re: Sałatka do wędliny IP: *.earth.pl / 81.219.245.* 23.07.05, 18:15
      Fajne jesteście kobiety DZIĘKUJĘ
    • ampolion Re: Sałatka do wędliny 23.07.05, 20:30
      Skoro o śniadaniach mowa...
      kuchnia.verusinter.net/rodzaj.php?RODZAJ=50
      • Gość: elle Re: Sałatka do wędliny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 12:02
        ampolion też jest fajny :-)
    • Gość: Martynika ta jest banalnie prosta a jaka pyszna!! IP: *.nowiny.net 25.07.05, 13:25
      Składniki: kilka rzodkiewek, ze 2 pomidory, ze 2 ugotowane ziemniaki, 2 - 3
      ugotowane na twardo jajka, pół cebuli, pół puszki kukurydzy konserwowej, można
      dodać trochę ugotowanego bobu (bób i kukurydza nie są konieczne w tej sałatce).
      Wszystkie składniki kroimy w kostkę, polewamy majonezem zmieszanym z gęstą
      śmietaną i startym ząbkiem czosnku. Pozostawiamy na jakiś czas w lodówce a
      następnie zjadamy ze smakiem!

• rezurekcja moskiewska zydowska 25.07.05, 13:50
      - burak ugotowac, potarkowac na grubych oczkach lub pokroic w kosteczke
      - sliwki suszone pokroic
      - orzechy wloskie polamac
      - posolic, pomieszac z majonezem.

proporcje na oko, zeby kazdy skladink byl widziany, buraka najwiecej.
      • Gość: justa Re: moskiewska zydowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 19:31
        dla mnie nowość
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka