jollka2 25.07.05, 08:50 W wiekszości są przepisy na rurki francuskie, a ja szukam na ciasto zwykłe, jakieś pół-kruche. Może przepis na krem też ktos ma?? Pożyczyłam sprzęt do zwijania rurek, więc sprawa jest dość pilna :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziuunia Re: rurki z kremem 25.07.05, 09:44 Tutaj znajdziesz przepis: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=24286969&a=24286969 Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: rurki z kremem 26.07.05, 02:41 To nie to! To są rurki z kremem, przynajmniej w Waeszawie zawsze takie były i są: www.cukiernianova.pl/img/zdjecie30.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Jak to nie to 26.07.05, 08:56 Są rurki z kremem takie jak pokazałeś i są takie jak ja podlinkowałam w galerii.Niejednemu psu Burek na imię poza tym pytanie załozycielki wątku było wyraźnie o rurki z ciasta kruchego.Te z Twojego linku to rurki waflowe z kremem z bitej śmietany najczęściej. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Jak to nie to 26.07.05, 12:32 Tak, rozumiem. Kwestia jednak jak zdecydować, który to Burek szczeka... Ja tego drugiego Burka znam pod włoską nazwą canolli, ale co kraj to obyczaj. stephanieklein.blogs.com/photos/hamptons/canolli.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: Jak to nie to 26.07.05, 12:43 Ampolionie,canolli to też rurki tyle że smażone,tutaj raczej niespotykane,a jeśli już cos podobnego to z ciasta francuskiego i na pewno z innym nadzieniem niż te włoskie.Zapewniam Cię że w Polsce od zawsze na te pieczone z kruchego ciasta jak i na te waflowe mówiono po prostu rurki z kremem,no przynajmniej tam gdzie ja mieszkałam i mieszkam :) Odpowiedz Link Zgłoś
dorotakb a krem?? 26.07.05, 12:19 jakby ktoś mógł jeszcze dać przepis na krem . . . :))) Odpowiedz Link Zgłoś
jollka2 matko jedyna... 26.07.05, 13:07 To może zanim o coś zapytam przeczytam encyklopedię ? Dziuniu, widzę, że wiesz o co mi chodzi. Może masz w zanadrzu jakiś kremik?? Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: matko jedyna... 26.07.05, 13:19 W sprawie kremu to mnie pasuje tam własnie bita śmietana.Można ją zmieszać po ubiciu np.z jogurtem żeby była lżejsza ale wtedy trzeba dodać trochę żelatyny żeby związać krem.Można też w śmietanie rozpuścić czekoladę białą lub gorzką,ostudzić i schłodzić to parę godzin w lodówce,a następnie ubić na krem.Można dodać do śmietany owoce np.maliny bardzo tutaj pasują,jagody też. Inne kremy wydają mi się cięższe i raczej pasują na zimniejsze pory roku :) Odpowiedz Link Zgłoś
jollka2 super 26.07.05, 14:09 Ta "odciążona" bita śmietana z owocami brzmi świetnie :0 dzięki :) Jak się udadzą to się pochwalę w galerii. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: super 26.07.05, 14:21 Możesz zrobić tak jak ja ostatnio zrobiłam krem jagodowy tylko musisz mieć malakser z szybkoobrotowym ostrzem.Wsypujesz ok.5 płaskich łyżek jagód do malaksera,4 łyzeczki cukru i szklankę śmietany zimnej 30% i miksujesz wszystko na najwyższych obrotach sprawdzając co chwilkę czy juz zgęstniał żeby nie przebić śmietany.Wychodzi bardzo gęsty i smaczny krem :) Odpowiedz Link Zgłoś
jollka2 Re: super 26.07.05, 14:23 Moim malakserem robię musy wszelakie, przecieram zupy, to może i kremowi da radę :) Normalnie aż się zaśliniłam :) Odpowiedz Link Zgłoś