Dodaj do ulubionych

kto zna jakis fajny przepis na pieczonego kurczaka

27.07.05, 12:43
a teraz dokladniej :) chodzi o to zeby byl przede wszystkim mieciutki i
soczysty. oprocz tego nie lubimy za bardzo:
-curry, roznych masali i papryki
-smakow cytrynowych i slodko kwasnych
czyli zeby bylo mniej wiecej w klimatach europejskich, zielone przyprawy i
nie za ostro.
Obserwuj wątek
    • revecca Re: kto zna jakis fajny przepis na pieczonego kur 27.07.05, 12:49
      Żeby mięso było soczyste wpierw zapiekam kurczaka w zamknietej brytfance i
      dopiero gdy już praktycznie uduszony to przekładam na blachę w piekarniku.
      Polać go sosem z brytfanki i zapiec aż skórka będzie chrupiąca. Tak samo robię
      ze skrzydełkami, udkami itp. Nie lubię suchego mięsa.
      • lubie_miauczec Re: kto zna jakis fajny przepis na pieczonego kur 27.07.05, 12:50
        jak dlugo w brytfance i jak dlugo na blasze? i jakie przyprawy? zeby nie byl
        tylko slonawy i nudny?
        • revecca Re: kto zna jakis fajny przepis na pieczonego kur 27.07.05, 12:54
          Zawsze dzień wcześniej marynuję. Np. tak:
          oliwa + musztarda + miód + piwo + papryka + (możesz dać słodką) + sól.
          Wymieszać i polać kurczaka w tej brytfance w której się będzie piekł, trzymać
          conajmniej noc i raz po raz przewracać brytfannę by marynata dotarła do
          wszystkich zakamarków. :)
          Nie powiem Tobie jak długo dusić... zależy od piekarnika. Musisz raz po raz
          odkrywać, z pewnością dojrzysz, że już nie jest surowy. ;)
          Na blaszce aż do zrumienienia skórki by była chrupiąca.
          • lubie_miauczec Re: kto zna jakis fajny przepis na pieczonego kur 27.07.05, 13:00
            hmm dzieki. ide marynowac. ale tylko pare godzin bo to ma byc na dzis. a
            potem juz niczym go nie posypywac? pieprzem czy czyms zielonym?

ps fajna masz sygnaturke ;)
            • revecca Re: kto zna jakis fajny przepis na pieczonego kur 27.07.05, 13:09
              Parę godzin starczy, tylko przewracaj raz na jakiś czas. :)
              Możesz sypać czym chcesz, pieprzem a jak chcesz zielono to zielonym pieprzem. ;)
              Może być majeranek, może być estragon... Na co będziesz mieć ochotę.
              Ja zawsze brytfankę wkładam na czas marynowania w torbę foliową by nie brudzić
              dookoła (zazwyczaj coś z niej wycieknie).

Sygnaturkę zapomniałam usunąć... Nie na to forum. ;)
              • Gość: sebas Re: kto zna jakis fajny przepis na pieczonego kur IP: 217.97.203.* 10.08.05, 12:20
                A ile tego pifka, musztardy i miodu dodac? po rowno, na oko czy jak? co ma w
                czym byc zawarte?

Na jakim forum takie sygnaturki kroluja ;)?
    • e_katt ten jest bardzo fajny 27.07.05, 12:57
      i wart rozpropagowania
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=25949330&a=25949330
      ps Posafego, pozdrawiam Cię;-)
      • revecca Re: ten jest bardzo fajny 27.07.05, 13:12
        Zamiast puszki może być też butelka. Byleby się zmieściło do piekarnika. ;)
        • lubie_miauczec Re: ten jest bardzo fajny 27.07.05, 13:16
          u mnie tej marynaty jest tak na 2cm. balam sie, ze jak dam za duzo piwa to sie
          zrobi gorzki, wiec postanowilam reszte wypic ;)

aha, piec trzeba w tej marynacie?
          • revecca Re: ten jest bardzo fajny 27.07.05, 13:25
            Marynaty jest ok i tak, piecz razem z nią, raz po raz sprawdzaj czy już nie
            wyparowała. Bo wtedy trzeba dolać piwa... Masz jeszcze? ;)
            Ale zamiast piwa woda też może być. ;) Inaczej wszystko się spali.
            Na blachę kurczaka przekładasz też razem z sosem.
            • lubie_miauczec Re: ten jest bardzo fajny 27.07.05, 13:44
              piwo jeszcze jest ;) wlasnie zauwazylam ze kurczak mial date waznosci do
              wczoraj. myslicie, ze mozna go upiec i zjesc czy lepiej nie? (ja wiem, ze
              lepiej nie, ale nie chce mi sie kombinowac i chodzic do sklepu) chyba sie nie
              otrujemy?
              • revecca Re: ten jest bardzo fajny 27.07.05, 13:51
                Weź go na węch. ;)
                • lubie_miauczec Re: ten jest bardzo fajny 27.07.05, 13:54
                  no w pierwszym momencie bylo nieciekawie, ale on byl szczelnie zapakowany, wiec
                  moze dlatego... trudno, najwyzej sie otrujemy.
                  • revecca Re: ten jest bardzo fajny 27.07.05, 13:57
                    ;)
                    To daj znać jutro czy żyjecie. ;)
                    Wszystko zależy od tego jak był przechowywany i jakie macie żołądki. ;)
                    Ja bym ryzykowała ale np. moja przyjaciółka wieczór już by miała z głowy. Po
                    niej zawsze wiadomo, która restauracja ma nieświeże składniki. ;)
                    • lubie_miauczec Re: ten jest bardzo fajny 27.07.05, 14:06
                      juz wiem skad ten "aromat". to jest kurczak taki niby wiejski (hodowany na
                      swiezym powietrzu) i ten oto ten kurczak mial w srodku serce, watrobke i
                      nerki. wyjelam to i chybe te nerki troche smierdzialy, ale nie jakos
                      strasznie, tylko tak "nerkowo".

czyli ryzykujemy :)

• Gość: sebas Re: ten jest bardzo fajny IP: 217.97.203.* 10.08.05, 12:23
                        Dodaj wiecej przypraw to nie bedzie czuc tego zapaszku ;)
                        Ta metoda dziala na wszelkie lekko "tracone" miesa - doswiadczenie wyniosione z
                        czasow studenckich ;)
      • Gość: elle Re: ten jest bardzo fajny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 17:29
        dobrze brzmi
      • posafega Re: ten jest bardzo fajny 03.08.05, 20:27
        :D
        Cześć Kattku :) Pozdrawiam gorąco back :)
        I dziękuję.
        Zdaję się, że już po ptokach (haha!) z tym pieczeniem, ale faktycznie, jeśli
        mięso ma być soczyste, to ten sposób jest idealny :)
        • Gość: Asia Re: ten jest bardzo fajny IP: *.upc-j.chello.nl 03.08.05, 20:36
          Na przyszlosc polecam rekaw do pieczenia. Wklada sie do niego kuraka albo inne
          miecho, wlewa sie troche wody albo innego plynu. Zwiazuje sie po obu stronach i
          do piekarnika. Jest soczysty i mieciutki i pycha
    • Gość: dobra gospodyni Re: kto zna jakis fajny przepis na pieczonego kur IP: *.pl 03.08.05, 22:31
      Super przepis za który dostałam od rodziny i znajomych złoty medal. Polecam
      jest poprostu niebo w gębie. Kurczaka myje nacieram przyprawami takimi jak
      lubie do wyboru. ale koniecznie sól, czosnek, magi, wegeta reszte wg uznania,
      Na blaszkę wsypuje 80dkg soli. Kurczaka na koniec smaruje olejem i układm na
      soli, piecze sie w piekarniku okło 1 godz i 50 min w zaleznosci od wielkosci
      kurczaka. Mozna wogóle nie zagladac i nie przewraca sie ani nie polewa. Jest
      bardzo soczysty (zasługa solina blaszce)Na zimno jest jeszcze lepszy.Po
      upieczeniu zdjąc natychmiast z soli.
      • Gość: kasik Re: kto zna jakis fajny przepis na pieczonego kur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 09:58
        ale prościutki! i smaczny!
        • scoutek Re: kto zna jakis fajny przepis na pieczonego kur 10.08.05, 10:03
          natrzec kurczaka czym tam sobie chcesz a w srodek wsadzic cala cytryne i spiac
          skore, tak zeby cytryna nie wypadla... i tak trzeba piec, nawet bez przykrycia,
          polewajac najpierw olejem a potem sosem spod.... mieso jest soczyste i wcale
          nie cytrynowe....
          • Gość: 1984 Re: kto zna jakis fajny przepis na pieczonego kur IP: 62.29.137.* 10.08.05, 10:44
            Koniecznie do środka włożyć pęczek koperku, pachnie i smakuje świetnie. Polecam.
            • jacek1f w soli 10.08.05, 11:10
              pieczenie w soli
              jacek1f 02.11.2004 14:02 zarchiwizowany

Ja wiem jak zrobic tak kurczaka i schab. Czy macie jeszcze jakies inne
              doswiadczenia?
              Do kurczaka najlepiej miec taka gruba, szara sol, kiedys latwo bylo dostac,
              teraz nie moge znalezc w W-wie. A moze wiecie gdzie??
              Kurczak - wymyty, suchy. Przyprawami, jakie lubimy natrzec. Do naczynia
              sypiemy ok. 1 kg soli, w to pakujemy brzuszkiem kurczka i calego obsypujemy
              dokladnie solą - 2-3 kg. (to nie żart). Tak żeby caly byl przykryty rowno.
              Przykryc (mozna takze folią jak nie ma przykrywki).I do piekarnika ok. 180
              stopni na poltorej godziny. Wiem, ze brzmi strasznie, ale potem trzeba
              mlotkiem rozbic skorupe i juz...
              Schab troszke inaczej: mozna go zamarynowac w przyprawach wczesniej i trzeba
              zrobic z soli - 2-3 kg masę wbijajac do soli bialka jajek (4 powinny byc ok).
              Wyrabiamy taka mase dziwna i oblepiamy szczelnie schab. I do piekarnika
              (zalezy od wielkosci schabu...) 180 stopni - 45-60 minut.
              Uwaga - miesa NIE SOLIMY. Wychodzi super soczyste i niezbyt slone.Najlepiej
              wyjmowac pieczen przy gosciach - bo to rozbijamie robi wrazenie :-)
              Smacznego.

I więcej o pieczeniu W soli:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17255415&a=17259247
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka