Dodaj do ulubionych

jak zrobić ciemny gulasz?

IP: *.sopot.wirt.pl / *.sopot.wirt.pl 04.08.05, 08:18
marzy mi się taki ciemny gulasz, jak w czechach, prawie czarny, gęsty. mi nie wychodzi. już nawet raz, zdeterminowana, dodalam do wolowiny podsmażonej i podgotowanej ciemny sos, jakiś gotowy, ale oczywiscie to nie było to. a tak mi się marzy, do tego kluski śląskie, na taką pogodę w sam raz. tylko jak? poradźcie, proszę.
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: jak zrobić ciemny gulasz? 04.08.05, 08:30
      Przesmażasz mięso razem z cebulą do zbrązowienia. Musisz wyłapać moment kiedy
      całość jest już bardziej niż rumiana a jeszcze nie spalona i wtedy podlewasz
      niewielką ilością wody. Druga sprawa to zagęszczenie wytworzonego sosu ciemną
      zasmażką: czyli klasycznie po równej ilości tłuszczu i mąki przesmażasz na
      patelni na ciemny kolor. Jest jeszcze jeden sposób. Możesz sobie uprażyć na
      suchej patelni mąkę na brązowo i potem zagęszczać sosy czy zupy mieszając ją z
      zimną wodą.
      • joko5 Re: jak zrobić ciemny gulasz? 04.08.05, 08:45
        Ja dodaję gotowej ciemnej zasmażki w granulkach, jest idealna.
        • ba_nita Re:Nie znoszę sztucznych dodatków. 04.08.05, 09:07
          Poza tym: nie ten smak.
      • Gość: kara Re: jak zrobić ciemny gulasz? IP: *.sopot.wirt.pl / *.sopot.wirt.pl 04.08.05, 08:46
        dzięki, to co piszesz- mąka paryska, tak używam jej. ale ciągle to nie jest zadowalający efekt. moze powinno się to mięso najpierw piec?
        • ba_nita Re:Co to znaczy mąka paryska????? 04.08.05, 09:09
          Skoro Ci się nie udaje to znaczy, że dajesz na patelnie za dużo mięsa, które
          zamiast się smażyć, z braku miejsca zwyczajnie dusi się na tłuszczu.
          • Gość: kara Re:Co to znaczy mąka paryska????? IP: *.sopot.wirt.pl / *.sopot.wirt.pl 04.08.05, 09:12
            mąka parysak to, to oczym piszesz- nie wiem dlaczego tak sie nazywa, tak sie mówi u mnie w domu, chodzi o mąkę podsmażoną na ciemno na patelni. robimy jej więcej i trzymam w słoiku pt mąka paryska:)

a co do tego smażenia, to ciągle myślę że nie o to chodzi. bo raczej wprawnie, smazę wysmażam, dusze itd. a efekt ciągle nie ten.
            • ba_nita Re:Nie mam pojęcia. 04.08.05, 09:28
              Albo kwestia naczynia albo rodzaju użytego miesa. Ja mam na przykład po
              Teściowej taki pogięty aluminiowy 30-letni chyba co najmniej rondelek i (sam
              się zdziwiłem onegdaj) tylko z niego wychodzą rolady wołowe takie jakie być
              powinny. Za to nasi przyjaciele ze Śląska (z dziada pradziada, babki prababki
              nawet górnicy przodowi i jeden sztajger) twierdzą, że najlepsze kluski śląskie
              z gulaszem, rolady i modro kapusta to mogą sobie pojeść u mnie na Wybrzeżu jak
              ja zrobię. Zdarzyło mi się nawet uczyć panie jak, co i z czym. A robię tak jak
              napisałem na początku więc nie mam już pomysłu dlaczego Tobie się nie udaje.
              Być moze wyobraźnia przerasta rzeczywistość? Przetestuj na rodzinie i znajomych.
              • Gość: kara Re:Nie mam pojęcia. IP: *.sopot.wirt.pl / *.sopot.wirt.pl 04.08.05, 09:33
                ja też jestem z wybrzeża...:)ale ja nie mam rondla teściowej.
                nie wiem, o co chodzi. wiesz, to co gotuję wszystkim smakuje, ale ja bym chciała zrobić taki gulasz- ideał, jaki mam w głowie, którym będąc w czechach zajadam sie przez 2 ttygodnie na okrągło, a potem za nim tesknię przez cały rok:)
                dzięki za rady.
              • Gość: kara Re:Nie mam pojęcia. IP: *.sopot.wirt.pl / *.sopot.wirt.pl 04.08.05, 09:38
                a no właśnie jakiego mięsa uzywasz. ja kupuję trochę wołowiny i łopatki. moze tu cos nie gra?
                • ba_nita Re:Nie mam pojęcia. 04.08.05, 10:19
                  Prawdę powiedziawszy to głównie łopatki...Ale myślę, że to jednak wyobraźnia
                  sprawia Ci zimną łaźnię a gulasz jest bardziej niż O.K. Przejrzałem przed
                  chwila kilkanaście przepisów na gulasz z wołowiny, z różnych kuchni, niektóre
                  ze zdjęciami gęstego, zawiesistego i ciemnego gulaszu i nic specjalnego w tych
                  przepisach niema. Oooooooooooooooooo!!!!!!!!!!! Moja zawodna pamięć właśnie
                  mnie kopnęła w goleń!!!! Gdzieś kiedyś usłyszałem/widziałem/próbowałem i
                  stosuję do wszelkich mięs w sosach jako dodatek naturalną kawę zbożową!!!! Daje
                  kolor (nie trzeba słodkości karmelu) i specyficzny smak!!!!Spróbuj tego, tylko
                  uprzedzam, że z kupnem normalnej (a nie jakiejś preparowanej, błyskawicznej
                  kawy zbożowej) jest problem.
                  • bfinger Re: Do ba_nity 04.08.05, 14:31
                    No właśnie, ba_nito co z ta kawą? Ja dla odmiany mieszkam w Zabrzu (ale od
                    ponad 2 lat) i mój mąż cały czas twierdzi, ze najlepsze rolady są w Balatonie
                    (to taka knajpa, bo są takie fajnie ciemne. Kiedy i jak powinno się ją dodać?
                    • ba_nita Re: Odpowiadam. 04.08.05, 16:25
                      W dowolnym momencie kiedy sos już się gotuje. Dodatek tej kawy daje lekki smak
                      grzybów (niesamowite ale to prawda). Kiedyś mi się sypnęło za dużo i wszyscy
                      stwierdzili zgodnie, że ich robię w balona bo to co podałem to sos grzybowy.
              • brown_sugar Re:Przesmażona mąka 04.08.05, 15:56
                A spróbujcie taką mąkę przesmażyć na teflonowej patelni, he, he. Mi się to
                nogdy nie udało. Starego rondelka nie mam, a do dziś się oblizuje na
                wspomnienie sosów do klusek robionych przez moją babcie, do których przesmażała
                mąke na starej aluminiowej patelence.
                • ba_nita Re:Kup porządną patelnię. 04.08.05, 16:27
                  Teflonową miałem raz w życiu, szybko poszła w niebyt. Od lat używam patelni
                  żeliwnych mniej i bardziej nowoczesnych i nie wyobrażam sobie w kuchni innych.
                  A w razie czego to i jako broń mogą służyć.
    • lala-laleczna Do tego celu używa się karmelu. Na suchej patelni 04.08.05, 09:36
      praży się cukier, gdy zbrązowieje zdejmuje się patelnię z ognia i dodaje wody.
      Można dodać odrobinę soku z cytryny. W butelce przechowuje się doskonale przez
      wiele miesięcy.
      Moi rodzice rodzice odziedziczyli ten przepis po swoich, po czym - całkiem
      niedawno - ten sam przepis wyczytałam u Ćwierciakiewiczoej.
      • klaudia1973 Re: Do tego celu używa się karmelu. Na suchej pat 04.08.05, 13:28
        no to ja tez z wybrzeza -gdynia to dołoze swoje 3 grosze
        wołowina i tylko wołowina z policzków u rzeznika bez problemu kupic mozna jak
        sie powie o co chodzi, smaze zawsze na smalcu malymi porcjami na ciemno
        brazowo , miesko odkładam do brytfanki , na koncu smaze cebule na tym samym
        tłuszczu , dokładam do mieska , przesmazam kiszonego ogórka albo dwa, i do
        brytfanki , potem czosnek i wsio, "brąz" ktory zostaje na patelni podlewam woda
        i zagotowuje zlewam do mieska i gotuje podlewajac wodą , płyn trzeba
        uzupełniac na na okraglo , gulasz jest ciemny jak smok pyszny i pachnący

pozdrawiam z chylonii

• wadera3 Re: Do tego celu używa się karmelu. Na suchej pat 04.08.05, 20:23
        bałam się tego napisać:DDD
        kiedyś ,kiedy przestałam używaż mąki do podsmażania mięska wymyśliłam sobie ten
        karmel,ale nigdy nie słyszałam o tym żeby ktoś jeszce to robił,a tu taka
        niespodzianka-karmel do sosów-to jest to!
    • fettinia Re: jak zrobić ciemny gulasz? 04.08.05, 16:06
      Dodaj troche sosu sojowego i czerwonego wytrawnego wina.Pozdrawiam:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka