lika13 04.08.05, 12:18 Nigdy nie przyrządzałam kaczki i nie wiem co mogę zrobić( Dzrczyńca sugerował rosół,ale sama nie wiem czy nie za tłusty byłby i czy nie szkoda tej kaczki. Ma ktos jakiś pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abbra Re: Mam pół kaczki francuskiej i zero pomysła.... 04.08.05, 12:33 Pieczona jest pyszna , z jabłkami . Niestety sama nigdy nie piekłam , miałam okazję parę razy jeść u kogoś . Jest dużo smaczniejsza od "białej" kaczki . Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: Mam pół kaczki francuskiej i zero pomysła.... 04.08.05, 12:55 Niech Bog broni z pomyslami o rosole, i jakimikolwiek z woda. We Francji kaczki sie piecze lub smazy (smazy sie filet kaczy, tzw. magret de canard). Upiec z jablkami, albo z brzoskwiniami (sezon jest). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lika13 Re: Mam pół kaczki francuskiej i zero pomysła.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 13:40 No i tak mi sie własnie wydawało że to lekka profanacja:) Znaczy szukam przepisu na kaczkę z brzoskwiniami:) Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella kaczka z brzoskwiniami 04.08.05, 13:58 prosze bardzo moj przepis wielokrotnie sprawdzony z Ssukcesem: cala kaczke dobrze natrzec sola z czosnkiem i obsypac majerankiem, zostawic na jak najdluzej to mozliowe( cala noc np) w lodowce. po czym kaczke obsmazyc na rumiano ze wszystkich stron, przelozyc do brytfanki, dorzucic jedna posiekana cebule surowa i zalac calosc zawartoscia 1 duzej puszki brzoskwin plus sam syrop z drugiej puszki, brzoskwinie zostawic na koniec do dekoracji. mozna podlac troche bialym lub rozowym winem. piec w temp 170 st i czesto podlewac syropem spod brzoskwin, czas ok 45 min pi razy oko bo to zalezy od piekarnika. 15 minut przed koncem, wyciagnac kaczke i zmiksowac powstaly sos z brzoskwin, doobrze popieprzyc i doprawic ew sola lub czym kto woli, ja daje pare kropel doslownie maggi w plynie, dodac dwa kleksy ze smietanki kremowki i wlozyc spowrotem do sosu kaczke i oblozyc ja brzoskwiniami z drugiej puszki, i do pieca na 15 minut. po wyjeciu w kazda polowke brzoskwini wlozyc lyzeczke albo borowek albo zurawiny. i to wszystko, zycze smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
lika13 Bardzo dziękuję! 04.08.05, 15:01 Tak smakowicie brzmi ,ze mam regularny slinotok,a w pracy siedze... Ale co to się bedzie działo jak juz upieke!:))) Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: Bardzo dziękuję! 04.08.05, 15:09 bardzo prosze i pamietaj, ze musisz miec 2 puszki brzoskwin. daj moze znac jak ci wyszla i czy smakowala, pozdrawiam, bagatella Odpowiedz Link Zgłoś