Dodaj do ulubionych

bryzol wołowy z rusztu

05.08.05, 11:59
Większość mięs, przygotowywanych na ruszcie to wieprzowina lub kurczak. A ja
dzisiaj nabyłam piękny bryzol wołowy I chciałabym go przyrządzić na ruszcie.
Może pomożecie mi znaleźć jakąś niebanalną zalwę, lub sposób przyrządzenia
tego mięsiwa?Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: bagatella Re: bryzol wołowy z rusztu IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 05.08.05, 12:05
      i tu lezy pies pogrzebany, bo.. bryzol to ja zawsze traktuje maka i na goraca
      patelnie z pieczarkami, kiedys probowalam na grilu i zrobila sie niestety
      podeszwa, mysle ze bryzol to nie jest idealne mieso na grila, ale tylko dlatego
      ze my nie lubimy miesa wolowego spieczonego na skwarki tylko na krwisto
    • momas Re: bryzol wołowy z rusztu 05.08.05, 12:15
      No tak..... ja też zazwyczaj tak traktuję to mięsko. Ale zachciało mi się
      poeksperymentować... ;)
      To co? Może zmielić i połączyć z wieprzowym i zrobić hamburgery?
      Wolałabym jednak taki krwisty befsztyczek.....
      W kulinarnym Atlasie Lata jest przepis na rostbef. A czy zamiast tego może być
      bryzol?
      • jacek1f Re: bryzol wołowy z rusztu 05.08.05, 12:29
        zamarynuj w oliwie z dodatkiem octu winnego lub duzo soku z cytryny, dodaj tez
        kieliszek wodki do marynaty. Trzymaj dlugo - minimum nockę.

I piecz szybko i krotko, na niskim poziomie.

Solisz i pieprzysz dopiero na talerzu.
      • bagatella Re: bryzol wołowy z rusztu 05.08.05, 12:41
        momas, bryzol a rozbef to sie ma tak do siebie jak pierwsi z kurczaka do
        skrzydelek.
        nie mozna rowniez kazdego miesa podkladac pod chciany przepis, jesli chcesz
        krwiste befsztyki to trzeba bylo kupic wlasnie rozbef i pokroic go na grube
        plastry, lub rumsztyk lub jeszcze antrykota.
        no ale coz, dzis masz bryzolowe, dobrze popieprz, nie sol bron boze, posyp
        jakas przyprawa do grila, no i griluj, ale bardzo szybko, ja to nazywam: tam i
        spowrotem, inaczej mieso stanie sie podeszwa.
        aha, nie traktuj miesa cytryna, jak poleca jacek, bo cytryna ma wlasnie
        wlasciwosci gotowania miesa na zimno, nie polecam
        • jacek1f hm, ja dlatego wlasnie do wolowiny daje do marynat 05.08.05, 12:49
          cytryne lub ocet winny i wodke, bo swietnie kruszy mieso...
          I potem krotko bardzo na grillu starczy:-)
          Cieleciny i poledwiczek wieprowych tak nie traktuje, bo rzeczywscie "ugotowały"
          by sie. Ale z wołowiną nie mam nigdy problemu...
          • Gość: bagatella do Jacka IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 05.08.05, 13:10
            no wlasnie, bez obrazy, ale wedlug mnie robisz na odwrot, bo jesli mieso wolowe
            ma byc na grila to ta cytryna czy ocet ugotuje to mieso przedwczesnie i nie
            bedzie krwiste, natomiast jak mieso ma byc do duszenia, to tutaj podpisuje sie
            pod toba, pozdrawiam cieplutko, bagatella
            • jacek1f Re: do Jacka - absolutnie masz rację! Sorry. 05.08.05, 13:14
              Ja nie zauważyłem, ze chodzi nam o krwisty befsztyczek! Prezpraszam.
              Jak krwisty, to nie kwasy w marynacie, w zasadzie nie trzeba marynowac w ogóle.
              Ja tak robie do grilla, jak robie paski mięsne lub na szaszłyki.
              Teraz wszystko jasne. pozdrawiam.
              • Gość: bagatella Re: do Jacka - absolutnie masz rację! Sorry. IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 05.08.05, 13:15
                alez cala przyjemnosc po mojej stronie, pozdrawiam cie cieplutko
            • momas re 05.08.05, 13:16
              A jakby potraktowac to czymđ takim co sie nayzwa sol zmiekczajca mieso... I nie
              chodzi mi o sol peklowa, a o takie cođ z enzymem...
              • Gość: bagatella Re: re IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 05.08.05, 13:20
                absolutnie nie ma potrzeby!!!!
                mieso na grilu smazy czy picze sie bardzo szybko
            • Gość: ;))))))) Re: do Jacka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 13:16
              jak wygląda bryzol?bo nie mam pojęcia która to część wołu
              • Gość: Henia Re: do Jacka IP: *.europe.hp.net 05.08.05, 15:21
                tez byłam ciekawa, więć sprawdziłam w wyszukiwarce i znalazłam taką definicję
                bryzol - polędwica wołowa lub końska, pokrojona w poprzek, ubita, specjalnie
                przyprawiona i usmażona.

Tak jak podejrzewałam to nie jest część wołu tylko nazwa potrawy.
                • Gość: Gośka Re: do Jacka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 21:50
                  to znaczy że momas kupiła gotową potrawę?i teraz chce ją grilować?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka