madzia_k 08.08.05, 19:09 czy ktoś ma dobry i sprawdzony przepisa na saładke szwedzka. mam kilka kg ogórków i chcialabym z nich zrobic cos pysznego na zimę, a taka saładka bardzo mi smakuje. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: saładka szwedzka 08.08.05, 19:33 Sałatka szwedzka Skład: 4kg ogórków 1/2kg marchwi 3 cebule ząbek czosnku 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu sól, pieprz Ogórki i marchewkę poszatkować.Zalewa:2 i 1/2 l. wody, 7-8 dag soli, 10 dag cukru, 0,3 l (szklanka ma 250 ml) .Zalewę zagotować i zalać nią sałatkę. Pasteryzować 7-10 min. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka ba_nito IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 19:39 a marchewki nie trzeba wcześniej podgotować? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Absolutnie nie!!!!!! 08.08.05, 19:40 Pamiętaj, że słoiki będziesz pasteryzować w temp. co najmniej 100'C. Chyba paciaja w słoiku Ci nie jest potrzebna? Odpowiedz Link Zgłoś
madzia_k Re:Absolutnie nie!!!!!! 08.08.05, 19:54 ok, dzieki. nie wiedzialam, ze trzeba dodawac olej;) a mozna jeszcze do tego dodać papryke? bo ja właśnie jadłam taka z papryka. Sorki, ze tak pytam, ale nie mam doświadczenia w kuchni;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:To jest przepis podstawowy. 08.08.05, 19:57 Ja dokładam i paprykę i baldachimy suchego kopru i cebulę. Zalewa jest uniwersalna do warzyw konserwowych. Smak robią warzywa i dodatki. Możesz tak zamarynować cukinię, kabaczka i co jeszcze chcesz w różnych konfiguracjach. Jeśli zalewa ma być bardziej ostra dodaj więcej octu i na przykład papryczkę chilli lub pepperoni. Odpowiedz Link Zgłoś
madzia_k Re:To jest przepis podstawowy. 08.08.05, 20:00 ok:) dziękuje:) jutro od rana bede robić salatke. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sałaTka Re:To jest przepis podstawowy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 20:28 miłej produkcji życzę i pochwal się jak wyszła :) Odpowiedz Link Zgłoś
madzia_k Re:To jest przepis podstawowy. 08.08.05, 20:56 a po jakim czasie moge otworzyc słoik i spróbować? tzn. ile musi tak stac w tej zalewie zeby było dobre?? przypominam, ze to mój debiut;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inga Re: saładka szwedzka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 09:41 Nie bardzo rozumiem jaki jest skład zalewy- a przede wszystkim 0,3l(szklanka ma 250ml), ale jaki składnik. Czy ogórki miesza się wcześniej z solą, cukrem, oliwą i ma poleżeć. Jestem laikiem w robieniu przetworów a bardzo mi smakuje sałatka szwedzka. Proszę o lepsze sprecyzowane Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: saładka szwedzka 09.08.05, 10:15 Oczywiście chodzi o 0,3 l octu. Składniki zalewy łączysz ze sobą i zagotowujesz, po zagotowaniu (i rozpuszczeniu wszystkich składników) zalewasz poukładane w słojach składniki sałatki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isia10 Re: saładka szwedzka IP: 80.244.134.* 09.08.05, 10:33 SAŁATA Z OGÓRKÓW (NA ZIMĘ) 2 kg. ogórków w łupach 1 kg. cebuli 3 duże marchewki Ogórki i cebulę pokroić i osobno nasolić na 2 godziny. Marchewkę zetrzeć na tarce i nasolić też na dwie godziny. Później wrzucić na gorącą zalewę i gotować 15 min. Nałożyć do słoików i pasteryzować 15 min. ZALEWA: 2,5 szkl. wody 1,5 szkl. cukru 1 szkl. octu ziele, liść laurowy, pieprz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inga Re: saładka szwedzka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 12:13 Ba_nita dziękuję. Jeszcze jedno- czy olej też się gotuje z zalewą Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: saładka szwedzka 09.08.05, 12:16 Olej wlewasz na wierzch słoika. Ma dodatkowo zabezpieczyć przed dostępem powietrza. Odpowiedz Link Zgłoś