qcharzowa 12.08.05, 15:38 dużo tu przepisów na smazone bakłażany, grilowane podpowiedzcie coś fajnego na farsz do tego warzywka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: czym nafaszerować bakłażana 12.08.05, 15:47 Bakłażana kroisz wzdłuż na połówki nacinasz miąższ w kratkę tak aby nie uszkodzić skórki, smarujesz obficie oliwą i pieczesz do zbrązowienia. Wtedy usuwasz miąższ siekasz go i od tego momentu możesz poszaleć: 1. albo róznorakie warzywa, nawet z drobnym makaronem i serem; 2. mielone mieso z ryżem, pokrojoną w kostkę cebulą, oczywiście do tego dodajesz wyjęty wcześniej miąższ, doprawiasz do smaku jak sobie chcesz, na wierzch ser i do piekarnika podlane jeszcze oliwą. Zamiast sera można zrobić sos serowy czy też zwykły beszamel z dodatkiem całego jajka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qcharzowa Ba_nito IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 16:18 serdeczne dzięki za podpowiedź, liczyłam na Ciebie, bo wiem, że lubisz to warzywko Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Przepadam!!! 12.08.05, 17:51 Przepadam, właśnie pakuję do słoików 5 litrów pasty z bakłażana i papryki. Rzecz nieoceniona niedługo będzie. W sklepie słoiczek 180 g od 12 zł w górę i to teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Przepadam!!! IP: *.wlb.vectranet.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 13.08.05, 08:43 Banito proszę powiedz jak robisz tę pastę, bo napewno jest pyszna.Kiedyś w Bułgari jadłam jakieś takie pasty z papryczką i może z bakłażanem i czosnkiem.Liczę na Ciebie i dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Proszę bardzo: 13.08.05, 09:29 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=27654188&v=2&s=0 zaznaczam, że przepis jest wyssany z palca i zrealizowany, więc doprawiasz sobie jak chcesz. Dodałem jeszcze octu winnego białego i (ale podpadnę) warzywka. Nie trzeba zbyt długo odparowywać. Wystarczy podgrzać jeśli papryki i bakłażany po upieczeniu włoży się na kilkanaście minut do woreczka foliowego. Puszczą sok, który spokojnie można odlać i zużyć jako bazę do sosu pomidorowego na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: czym nafaszerować bakłażana 12.08.05, 16:59 lubie baklazany nadziewane albo pilawem ryzowym z migdalami albo soczewica z przesmazona cebulka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiona Re: czym nafaszerować bakłażana IP: *.chello.pl 12.08.05, 21:39 mozna tak: pomidor pokrojony w kostke + ser plesniowy lub zolty starty+wymieszac kasza gryczana+watrobki drobiowe(przed faszerowaniem wbic do tej masy surowe jajko} soczewica +czosnek+pesto bazyliowe=wymieszac pokruszona feta + resztki wedlin z lodowki=wymieszac Odpowiedz Link Zgłoś