Gość: piekarz IP: 12.21.160.* 16.08.05, 20:15 szukam, szukam i znalezc nie moge. pewnie zle szukam. czy ktos wie gdzie mozna kupic dzem z rozy/platkow rozy. nie wiem dokladnie na czym polega roznica, ale slyszalem ze to dwa rozne produkty. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mietowe_loczki Re: dzem z platkow rozy 17.08.05, 09:55 Dżem z płatków róży można na pewno kupić w supermarketach Piotr i Paweł. Szkopuł w tym, że mieszczą się w Poznaniu, ale słyszałam, że w Warszawie jest przynajmniej jeden taki sklep. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
a50 Re: dzem z platkow rozy 17.08.05, 11:21 Mieszkam w małym mieście, ale u nas można kupić taki sklep w zwykłym sklepie lub ze zdrową żywnością. Z tym, że nie jest to dżem, a raczej powidło. W słoiczku sama róża, a na wagę powidło (marmolada) o smaku róży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lil Re: dzem z platkow rozy IP: *.76.classcom.pl 17.08.05, 13:28 kupowalam w tesco ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: dzem z platkow rozy IP: *.mos.gov.pl 17.08.05, 18:20 Bywa dżem z róży [tj. z owoców róży], ale Tobie pewnie chodzi o konfiturę z płatków z róży, której używa się do pączków. To są płatki róży ucierane z cukrem, kwaskiem lub sokiem cytrynowym. Jeśli trzeba to i przepis na domową konfiturkę mogę podrzucić, tylko chwilowo mi się gdzieś zadział! A tu link [przydadzą Ci się szczegóły łącznie ze zdjęciami opakowania tj. słoiczka] – jednej z firm, która tę konfiturę produkuje]: www.polskaroza.com.pl/produkty.htm Kupowałam te 2 wyroby w Leclercu, w Geancie, jak również i innych producentów - są b.dobre. "Konfitura" jest rzadsza, „Płatki w cukrze” gęściejsze. Ale moim zdaniem oba produkty i tak trzeba mieszać z marmoladą lub z powidłami, bo aromat jest zbyt intensywny. Być może teraz „róży” nie ma na rynku, bo tegorocznej produkcji jeszcze do sklepów nie dostarczyli. Pozdrawiam_L Odpowiedz Link Zgłoś