Gość: ania IP: 212.244.54.* 20.08.05, 07:08 mam w domu 10 słoików miodu i przyznam, ze wątpie, że go zjemy. jak moge go ykorzystac? moze jakies ciacho albo deser? albo przetwpyry z miodem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: miód 20.08.05, 09:24 Pierniki, pierniczki, dodatek do jogurtu, do slodzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: miód 20.08.05, 11:23 10 litrowych sloikow miodu zjadam w 30 tygodni! - sam a jak sie dobierze rodzina do przysmakow gryczanych czy wrotyczowych to i w 4 miesiace zeżremy wszystko! Na Twoim miejscu jeslii to sa miody rozne to trzymalbym - miod moze stac dziesiatki lat - moja najstarsze gryczane czy spadziowe maja juz 38 lat, powoli sa zjadane i za rok dwa juz wyjda niestety...ale przychodza nowe roczniki! mysle ze szkoda miodu gotowac lub uzywac do wypiekow bo to co w nim autentyczne zniknie w podwyzszonej temperaturze! Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Qubraq/Andrzeju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 17:07 czy zagladasz czasem do Twojej krzynki w gazecie ? Mam pytanie ale dotyczy ogrodu ! pozdrawiam, kiki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Qubraq/Andrzeju IP: 212.244.54.* 20.08.05, 18:01 a jak miód pitny zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Qubraq/Andrzeju 20.08.05, 21:16 Gość portalu: ania napisała: > a jak miód pitny zrobic? W zyciu nie robilem ale chyba Pichciarz podal jakąś linke, nie? Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Qubraq/Andrzeju 21.08.05, 01:02 Ależ oczywiscie! Tam u góry: www.pszczoly.pl/miody%20pitne/mpitne_podzial.php Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Qubraq/Andrzeju 20.08.05, 21:14 Gość portalu: kiki napisała: > czy zagladasz czasem do Twojej krzynki w gazecie ? > Mam pytanie ale dotyczy ogrodu ! > pozdrawiam, > kiki Kiki - przed chwila zagladalem i nic od Ciebie nie ma... moze wolisz do mnie na o2.pl napisac login ten sam; Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: miód 20.08.05, 22:17 Bardzo dobra jest herbata słodzona miodem, a kawa jeszcze lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt Aniu, 20.08.05, 22:29 miód to wielce wytrzymały produkt. Zostaw go w spokoju, nie przetwarzaj dzień po dniu, wszystkiego na raz... I sukcesywnie zużywaj. W miejsce cukru zwłaszcza - jako słodzik herbaty/kawy/lemoniady. A jak masz ochotę sprokurować piernika dla pułku wojska - to zabierz za zaczyn już dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
toska.a Re: Aniu, 21.08.05, 18:31 Ja bym zrobiła piernik Apolki a reszte spokojnie do herbaty..... Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: miód 21.08.05, 18:37 sprobuj poprosic "krasnowo"; ta dziewczyna wie wszystko o pszczolach bo sama jest pszczolką robotnica i zarazem królowa! Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
jollka2 ło matko, tyle miodu masz?? 22.08.05, 15:48 A nam tak potrzeba na miód pitny.... Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: ło matko, tyle miodu masz?? 22.08.05, 16:00 Podałem wyżej przepisy na miód pitny w tym linku, wystarczy go otworzyć. Kolosalna stronka, WSZYSTKO o miodzie! Odpowiedz Link Zgłoś
malenkajalenka rewelacyjny przepis 22.08.05, 23:15 Mam stary, świetny, sprawdzony przepis na piernik! Smakuje nawet tym, którzy za piernikami nie przepadają, bo ma bardzo wyjątkowy smak. Ja sama nie jadalam pierników, dopóki nie spróbowalam tego. Przepis: ciasto: 1 szklanka miodu (powinien być płynny, wystarczy go podgrzać) 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki 8 jajek (ja daję 6 i też jest świetny) 2 łyżki oleju 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżka sody oczyszczonej (rozrobiona w 1/2 literatki wody) krem: 1 budyń waniliowy z cukrem 1/3 kostki masła odrobina aromatu waniliowego a także: polewa czekoladowa lub dwie czekolady mleczne dżem, najlepiej truskawkowy odrobina posiekanych orzechów lub innych bakalii Wykonanie: Składniki na ciasto należy po prostu zmiksować, w dowolnej kolejności. Piec w temp. 170 stopni, ok 40-50 minut. Piernik wyrasta w piekarniku naprawdę duży! Po wyjęciu najlepiej pozostawić na dzień, będzie jeszcze lepszy. Na drugi dzień można go przełożyć. Trzeba go przekroić na trzy części, najlepiej zrobić to przy pomocy nitki. Pierwszą warstwę przekładamy kremem, drugą po prostu smarujemy dżemem. Krem: gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu, z tym że używamy o połowę mniej mleka, aby budyń był gęsty. Następnie ciepły budyń miksujemy z miękkim (ale nie roztopionym) masłem, dodajemy też troszkę aromatu do ciasta. Krem budyniowy trzeba schłodzić, a potem posmarować nim ciasto. Przełożony piernik można polać gotową czekoladową polewą, lub (jeszcze smaczniej!), rozpuścić w małym rondelku dwie tabliczki czekolady z kilkoma łyżkami mleka. Taką ciepłą polewą polewamy ciasto, zastygnie bardzo szybko. Zanim polewa zastygnie możemy posypać ją jeszcze bakaliami. Ja wolę po prostu kupować dwie bakaliowe czekolady i nimi polewać piernik. Najlepszy jest na drugi dzień! Przepadam za nim :) To Piernik Doskonały! Odpowiedz Link Zgłoś
malenkajalenka Re: miód 22.08.05, 23:26 MLECZNY NAPÓJ BANANOWY 3 duże dojrzałe banany 2 szkl. zimnego mleka 2 łyżki miodu lipowego 1 szkl. pokruszonego lodu 1 gałka muszkatołowa Banany obierz i pokrój w kawałki. Włóż do blendera razem z mlekiem i miodem. Miksuj 2 minuty. Dodaj lód i miksuj następną minutę. Utrzyj gałkę na tarce. Nalej napój do schłodzonych szklanek. Odpowiedz Link Zgłoś