Dodaj do ulubionych

Do Banity-pilne

22.09.05, 15:18
Banito, pomóz proszę: chcę upiec pierś indyka w woreczku. W jakiej
temperaturze i jak długo, żeby było soczyste a nie suche?
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Eeeeee - jakim woreczku?n/t 22.09.05, 15:31
      • bfinger Re: Eeeeee - jakim woreczku?n/t 22.09.05, 15:39
        Jana niezbędnego, coś jak rekaw, tylko, że torebka ;))
        • ba_nita Re: Aaaaaaaaaaa!!!!!!!! 22.09.05, 15:44
          100 mml oliwy z oliwek, papryka ostra (jesli lubisz), majeranek, 1/2 łyżeczki
          soli (lub sos sojowy zamiast), kilka kropel oleju sezamowego, można jeszcze
          dodać cząber. To wszystko zmieszaj w oliwie, natrzyj pierś, do wora z nią i na
          15-30 min do lodówki a potem do piekarnika na 25 min temp. około 180-200'C (w
          mojej gazowej albo w kombiwarze). Możesz w piersi zrobić kieszeń i włożyć tam
          plaster wędzonej szynki, boczku lub słoniny. To taka bardzo szybka marynata.
          Nie przesadź z czasem pieczenia. Nie wiem jakie duże te piersi ale około 25
          minut ja myślę wystarczy. No...35...;-)
          • bfinger Re: Aaaaaaaaaaa!!!!!!!! 22.09.05, 15:52
            ta piers waży 1,20 kg
            ja ja natarłam 2 dni temu czosnkiem i majerankiem - twoim nowym sposobem zrobie
            nastepną;), ale w jakimś Twoim przepisie znalazłam 175 stopni i tak zarzuciłam.
            To jak podniosę do 185 to tez piec 35 minut?
            • ba_nita Re: Aaaaaaaaaaa!!!!!!!! 22.09.05, 15:56
              Kilo 20 to spokojnie możesz ponad pół godziny. 175'C dotyczyło z pewnością
              niewielkiej piersi kurzęcej, a Ty masz indyczą jak mniemam.;-)Indyczą o wadze
              ciężkiej spokojnie nawet w 200'C. Zrób tak: 20 minut w 180' i ostatnie 10 w
              200'. Jak będzie już rumiana wyciągaj.
              • bfinger Re: Aaaaaaaaaaa!!!!!!!! 22.09.05, 16:00
                Podniosłam temp.!!!!

A teraz przypomniałam sobie, ze tę Twoją marynatę kilka dni temu znalazłam
                (polecałeś ją komuś do piersi kurczaka) i zalałam paski indycze. Po raz
                pierwszy wyszły mi właśnie takie fajne soczyste i smaczne. Dziekuję.
                • bfinger Re: Aaaaaaaaaaa!!!!!!!! 22.09.05, 16:12
                  jeszcze chcę zapytać, czy wyciągać ją od razu czy tylko wyłączyc piekarnik?
                  B.
                  • ba_nita Re: Aaaaaaaaaaa!!!!!!!! 22.09.05, 16:15
                    To zależy tylko od tego czy masz już gotowy obiad i wszystkie "gęby" do
                    nakarmienia na miejscu, czy też jeszcze czekasz...;-) O mały włos nie
                    napisałem: szczekasz...Co za dzień dzisiaj? Wódeczki trza się napić chyba...;-D
                    • bfinger Re: Aaaaaaaaaaa!!!!!!!! 22.09.05, 16:21
                      hihi
                      ja twe zdrowię wypiję na pewno. Dzieki wielkie. Idę wyłaczyc piekarnik.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka