hasufl 25.10.05, 11:05 Czy znacie sprawdzony sposób na to, aby wcześniej przygotowane utarte ziemniaki wraz z dodatkami na placki ziemniaczane nie zciemniały? Pomóżcie :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: Utarte ziemniaki-co zrobić żeby nie ciemniały 25.10.05, 11:07 nie próbowałam, ale ktoś mi wspominał o dodaniu odrobiny soku z cytryny ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DESI Re: Utarte ziemniaki-co zrobić żeby nie ciemniały IP: *.cust-adsl.tiscali.it 25.10.05, 11:10 do wody raczej nie utarte, moze jak bys zrobil/a z jajkiem i maka, sola i pieprzem wczesniej?.... Moze sie myle Odpowiedz Link Zgłoś
hasufl Re: Utarte ziemniaki-co zrobić żeby nie ciemniały 25.10.05, 11:16 DESI, takie z mąką, solą i jajkiem ciemnieją, przerabiałam to wielokrotnie :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DESI Re: Utarte ziemniaki-co zrobić żeby nie ciemniały IP: *.cust-adsl.tiscali.it 25.10.05, 11:18 Wstydze sieeeeeeeee........ wiedzialam ze cos nie tak... ja robie placki kartoflane na bierzaco....:) Odpowiedz Link Zgłoś
hasufl do DESI 25.10.05, 11:20 Desi, nie po to jest to forum żeby się wstydzić, tylko po to żeby sobie pomagać.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DESI Re: do DESI IP: *.cust-adsl.tiscali.it 25.10.05, 11:22 dzieki..... SMACKKKKKKKKKKKKK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DESI Re: do DESI IP: *.cust-adsl.tiscali.it 25.10.05, 11:25 NIGDY O PRAWIE NIGDY W KUCHNI NIE MIALAM REGOL. SMARZYLAM, GOTOWALAM, PIEKLAM NA MUJ INSTYNKT. KUCHNIA KREATYWNA. I WIECIE... POSLALAM MOJEGO SYNA DO SZKOLY HOTELOWEJ. MOIM MAZENIEM JEST TO ABY ON OTWOZYL SWOJA RESTAURACJE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: Utarte ziemniaki-co zrobić żeby nie ciemniały IP: *.tvp.pl 25.10.05, 11:16 posyp je mąką tak aby przykryła utarte ziemniaki ( jeśli dodajesz mąkę do placków ) nadmiar zawsze możesz usunąć a resztę wymieszać tuż przed smażeniem. Sprawdziłam, działa. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
vaniliaa1 Re: Dziekuję Ci bardzo DANA! 25.10.05, 11:25 a ja posypuje papryka w proszku;) i nie coiemnieja:) Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Dziekuję Ci bardzo DANA! 25.10.05, 11:29 Hihi, pewnie faktycznie coś z tymi karczochami mi się pomiesząło, ale ostanio widzałam jak pascal kropił cytryna banana czy cus ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DESI Re: Dziekuję Ci bardzo DANA! IP: *.cust-adsl.tiscali.it 25.10.05, 11:35 MARGHO....owoce tak. Ale kartofle......nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee. :) Odpowiedz Link Zgłoś
hasufl Re: To wina sozku powyborczego ;)) (nt) 25.10.05, 11:38 Oj tak, po takich wyborach wszystkiego można się spodziewać... Odpowiedz Link Zgłoś
baky Re: Dziekuję Ci bardzo DANA! 25.10.05, 11:40 Gość portalu: DESI napisał(a): > Ale kartofle......nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee. :) Owszem. Tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DESI Re: Dziekuję Ci bardzo DANA! IP: *.cust-adsl.tiscali.it 25.10.05, 11:38 karczochy. obrane od razu do wody z sokiem cytrynowym. Czernieja bez soku. Odpowiedz Link Zgłoś
bruso Re: Utarte ziemniaki-co zrobić żeby nie ciemniały 25.10.05, 11:45 natychmiastowe dodanie ok 2 lyzek smietany z sola zapobiega ciemnieniu - dodac i szybko wymieszac, potem inne skladniki Odpowiedz Link Zgłoś
hasufl Re: Utarte ziemniaki-co zrobić żeby nie ciemniały 25.10.05, 11:47 A jak długo Bruso takie ziemniaki ze smietaną utrzymają ładny kolor przed smażeniem placków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DESI Re: Utarte ziemniaki-co zrobić żeby nie ciemniały IP: *.cust-adsl.tiscali.it 25.10.05, 11:47 sol konserwoje.....alle alle..... mialam racje? Odpowiedz Link Zgłoś
bruso Re: Utarte ziemniaki-co zrobić żeby nie ciemniały 25.10.05, 12:07 duza ilosc smazonych placow to u mnie ok 40 min roboty - i tyle mi wytrzumuja ziemniaki bez ciemnienia, ale ja nie scieram na tarce, tylko mikserem z tarcza to scierania, dzieki temu sa blyskawicznie starte nie nie zdaza sciemniec tak jak przy tarciu recznym tarka. zaraz po otwarciu misy miksera dodaje smietane o sole, potem dopiero reszta - maka, jajo, pieprz, ew cebula jak kto lubi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anuszka Re: Utarte ziemniaki-co zrobić żeby nie ciemniały IP: *.pronet.lublin.pl 28.10.05, 21:21 nie ciemnieja bo dodajesz kwasna smietane i to jest sposob im wiecej smietany tym bielsze placki pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marghot ha, czyli ten mój sok z cytryny w ilościach 25.10.05, 11:47 nieiwelkich, to nie taki głupi pomysł ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karina Re: Utarte ziemniaki-co zrobić żeby nie ciemniały IP: *.gl.digi.pl 25.10.05, 11:53 u mnie działa starta cebula(do 1,5 godz) Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb łyżka kwaśnej śmietany do masy 25.10.05, 11:54 to sposób mojej teściowej, sprawdza się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Utarte ziemniaki-co zrobić żeby nie ciemniały IP: 213.77.48.* 25.10.05, 12:49 Niektórzy dodają też odrobinę proszku do pieczenia lub sody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwa Re: Utarte ziemniaki-co zrobić żeby nie ciemniały IP: *.adsl.solnet.ch 25.10.05, 13:31 moja mama sciera ziemniaki zawsze recznie i robi ich zawsze ogromna ilosc, wiec trwa to dlugo. zeby nie ciemnialy starte ziemniaki przeklada najpierw na geste sito, zeby odciekl sok. pozniej gotuje mniej wiecej tyle mleka, ile jest tego wycieklego soku i gorace wlewa do ziemniakow. potem przyprawia reszta. nie ciemnieja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Utarte ziemniaki-co zrobić żeby nie ciemniały IP: 213.17.230.* 25.10.05, 13:38 Ja się nie upieram, że mam rację, ale... co wam przeszkadza, że trochę sciemnieją? Te bardzo białe przypominają mi takie gotowe mrożone placki, których 'jedyną' zaletą był kolor. Przyjmuję, że te własnej roboty tracą kolor i już:) Natomiast dobrze by było móc przygotować masę wcześniej, a robić ją np. godzinę później. Ale to chyba marzenie ściętej głowy...:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Utarte ziemniaki-co zrobić żeby nie ciemniały IP: *.wa-wa.inpoland.pl 25.10.05, 23:49 Dodaję zawsze sok z cytryny i nie ma problemu, lub po odcedzeniu wody dodaję kefir ew. maślankę. Maria Odpowiedz Link Zgłoś
hasufl Re: Utarte ziemniaki-co zrobić żeby nie ciemniały 26.10.05, 09:34 Dziękuję wam za wszystkie rady. POdsunęliście mi kilka sposobów do wypróbowania. Teraz mogę sama popróbować co sprawdzi się u mnie. Jeszcze raz dziękuję! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toja Re: Utarte ziemniaki-co zrobić żeby nie ciemniały IP: *.msp.gov.pl / *.mst.gov.pl 27.10.05, 09:36 Bardzo proste w trakcie ucierania ziemniaków ucierać również cebulę.Jeśli ziemniaki ucierane są w malakserze to zawsze razem z kawałkiem cebuli. Odpowiedz Link Zgłoś
syshda Re: Utarte ziemniaki-co zrobić żeby nie ciemniały 27.10.05, 13:12 Moi rodzice sadza taka odmiane ziemniakow wczesnych, bardzo skrobiowa, z ktorych wychodza rewelacyjne placki ziemniaczane, bardzo chrupiace. Nie trezba ich odcedzac, bo maja bardzo malo wody i ciemnieja powoli. Niestety nie znam nazwy tej odmiany. W ogole dziwi mnie, ze w Polsce, ktora jest taka potega ziemniaczana nie mozna kupic ziemniakow posegregowanych ze wzgledu na odmiany np. do salatek, na placki ziemniaczane, na frytki itp. Przeciez, to do czego nadaje sie dana odmiana zalezy od zawartosci skrobii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkarioka Re: Utarte ziemniaki-co zrobić żeby nie ciemniały IP: *.dominet.pl / 217.30.157.* 27.10.05, 16:18 jak tylko dowiesz się co to za odmiana to napisz nam Odpowiedz Link Zgłoś
syshda Re: Utarte ziemniaki-co zrobić żeby nie ciemniały 27.10.05, 16:41 Moze ten artykuł Ci pomoże: www.kurier.lublin.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=19695 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anuszka Re: Utarte ziemniaki-co zrobić żeby nie ciemniały IP: *.pronet.lublin.pl 28.10.05, 21:17 ja dodaje kwasna smietane gwarantuje ze nie sciemnieja i placki mozna przechowywac w lodowce nie ciemnieja pozdrawiam anuszka Odpowiedz Link Zgłoś