Gość: Kamil IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.05, 23:57 Chial bym kupic ekspres do kawy cisnieniowy jaki bys cie mi doradzili chodzi mi jakie funkcjie powinien miec i jakies najlepiej firmy. Z przedzialu cenowego do 700 zl. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniutek Re: Ekspres do kawy 27.10.05, 01:17 no nie klocta sie juz buraqi :) tez chce kupic express cisnieniowy i nie wiem jaki :( taki za $100 czy za $1000??? wiem ze saeco sa podobno najlepsze ale znowu - ktory wybrac? pijemy espresso z odrobina spienionego mleka ( macchiato ?) moze macie jakies doswiadczenia, czy jest sens wydawac duzo kasy, czy tez taki za pare zl bedzie OK? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Ekspres do kawy 27.10.05, 11:08 Nie ma sensu. Kup sobie Moke Express Bialetti / 15 euro we Wloszech /. Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: Ekspres do kawy 27.10.05, 15:27 :) dzieki fajne to ale za 15 EUnie znalazlam jeno za50 www.erlebnisladen.de/cgi-bin/internationalshop/ iboshop.cgi?showd670,,9901717 a wStanach za $90 :( Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Ekspres do kawy 27.10.05, 17:16 15 euro kosztuje we Wloszech: mozna poprosic kogos jadacego do Wloch. Ja kupilam na 3 filizanki, wieksze kosztuja wiecej. Mnie sluzy zreszta do zrobienia 2 filizanek: maz jest Wlochem, wiec pije mniej kawy. Mozesz kupic inna tego rodzaju: aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=63584882 Najlepsza, oryginalna, jest Bialetti. Mialam takze inna: dziala podobnie. Tu jest lepszy design, moim zdaniem niepotrzebny: a.gery.pl/show_item.php?item=68133749 Odpowiedz Link Zgłoś
wsuwka1 Re: Ekspres do kawy 28.10.05, 13:53 Mam elektryczny ekspres ciśnieniowy i powiem szczerze, że zagraca mi tylko kuchnię. Nie lubię parzyć w nim kawy. Natomiast uwielbiam sam rytuał parzenia (i kawkę ocziwście też) w maszynce stawianej na gaz. Ostatnio nabyłam model, do którego link podała linn_linn. Zasadnicza różnica polega na tym, że szybciej się w nim gotuje woda niż w maszynce o wzorze tradycyjnym. Ale z kolei tradycyjna posłuży jednak zdecydowanie dłużej z racji materiału, z którego została wykonana. Przychylam się do propozycji linn_linn: kup sobie zwykłą maszynkę na gaz. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Ekspres do kawy 28.10.05, 14:00 Te pieniadze na pewno nie zostana wyrzucone. Z ekspressami bywa roznie. Ostatnio produkowane sa maszynkie w wersji "podroz", czyli podlaczane do pradu. Wlosi znani sa z tego, ze swoje moki woza w walizkach po calym swiecie. Teraz moga je nawet podlaczac do pradu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: Ekspres do kawy IP: *.acn.waw.pl 27.10.05, 17:44 Dobry ekspres do kawy sam mle kawe, ubija ja, przelewa wrzatek i wyrzuca resztki do specjalnego zbiorniczka. Cisnienie przynajmniej: 15. Uzywa sie wtedy kawy ziarnistej, niemielonej. Twoja rola polega tylko na wcisnieciu guziczka. Jest to wydatek powyzej 1000 zl. Warto. Jesli nie chcesz tyle wydawac na najwygodniejsza wersje, poszukaj ekspresu z wysokim cisnieniem, sam bedziesz wsypywal juz mielona kawe, itp. Ale moim zdaniem lepiej troche doplacic. Kawa z polecanych powyzej wloskich ekspresow-dzbankow tez jest pyszna, ma inny smak niz z takiego ekspresu. Odpowiedz Link Zgłoś