nchyb 04.11.05, 10:38 Oto nabyłam zacną butelkę czerwonego wytrawnego winka i wdzięczna będę za smakowite przepisy na grzańce, które umilą mi weekendowe, chłodne wieczory. Jakieś ciekawe propozycje? :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Desi Re: Grzane winko IP: *.cust-adsl.tiscali.it 04.11.05, 10:42 wino, cukier, laseczka waniliowa, skorka cytrynowa i pomaranczowa, gozdziki Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f czasem kawałeczek imbiru do tego... zamiast cukru 04.11.05, 10:53 miód może..? I nie gotować! A i pieprzu czasem nie poszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
madzia.witkowska Re: czasem kawałeczek imbiru do tego... zamiast c 04.11.05, 10:56 ja robiłam w zeszła zime z gotowa przyprawą do grzańca, chyba Kamisa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: czasem kawałeczek imbiru do tego... zamiast c IP: *.cust-adsl.tiscali.it 04.11.05, 10:57 Jacku.... po tym pieprzu beda dmuchac ogniem. Na zimne zimowe wieczory to wspanialy trunek. Uwaga.......dla mocnych glow ;)...bo idzie jak woda Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: Grzane winko 05.11.05, 09:10 Ja dodaje kawalek cynamomu zamiast wanilii,reszta tak samo jak u Desi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: Grzane winko IP: *.cust-adsl.tiscali.it 05.11.05, 17:19 brakowalo mi cynamonu Odpowiedz Link Zgłoś
antykarolina Re: Grzane winko 04.11.05, 11:34 przyprawa do grzanca, albo kombinacje z tego co mam pod reka - sok malinowy lub miód, pokrojone w plastry, spażone pomarancze w skórkach, goździki, cynamon, imbir Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KiTTy.DK Re: Grzane winko IP: 85.218.155.* 05.11.05, 15:44 Swietnie smakuje grzaniec z rodzynkami i migdalami:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyspozytor Re: Grzane winko IP: 80.51.236.* 05.11.05, 17:11 Polecam oryginalny "Grzaniec galicyjski" na następny raz z plasterkiem cytryny. A na dzisiejszy wieczóe do wina dodaj miodu, gozdzikow, wanilii. Na zdrowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnes Re: Grzane winko IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 05.11.05, 21:52 o mamo, jak ja pragnę grzańca, nawet z gotową przyprawą... Ale jako kobieta przy nadziei, nie mogę :( Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Grzane winko 16.11.05, 10:12 ... Ale jako kobieta > przy nadziei, nie mogę :( To może ciepłą herbatkę, z przyprawami, taki bezalkoholowy ponczyk? Odpowiedz Link Zgłoś
kragmel Re: Grzane winko 16.11.05, 10:25 Glogg Heli :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17878067&v=2&s=0 Na zmarzniecie - Grzaniec hardcore! hela1 21.11.04, 23:33 zarchiwizowany Najlepszy odzimiacz to grzaniec, w Skandynawii znany jako glögg. Podaje przepis, ktory kazdego chyba rozgrzeje. litr czerwonego wina szklanka wodki 7 kawalkow cynamonu (kawalek kory po prostu) 20 gozdzikow 1 kawalek centymetrowy swiezego imbiru 1 lyzeczka utluczonych nasion kardamonu 1 lyzeczka skorki pomaranczowej kandyzowanej 200 ml cukru Migdaly i rodzynki Kardamon rozdrobnic w mozdziezy, kore cynamonu podzielic na male kawalki. Wszystkie przyprawy wloyc do sloika, zalac wodka i zostawic na noc, zeby sie zesencjonalizowalo. Przyprawy odcedzic. Wodke, wino i cukier wymieszac. Grzaniec gotowy (tzn jak sie go podgrzeje!). Mozna przechowywac w lodowce do 2 tygodni. Värm glöggen och drick med mandel och russin. Odpowiedz Link Zgłoś