Dodaj do ulubionych

Duszone wołowe

IP: 213.17.227.* 25.11.05, 11:23
Z jakiej cześci zrobić duszone mięsko wołowe? Kark, antrykot, szponder, czy
gotowe mieso gulaszowe?
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Duszone wołowe 25.11.05, 11:35
      Wszystko to co wymieniłaś będzie dobre, byle bez kości.
      • alcoola Re: Duszone wołowe 25.11.05, 11:45
        Szponder??? To prawie same koci, raczej nie bardzo na duszone. Najlepsza to
        jest pręga, zawsze wychodzi mięciutka i soczysta. Uwielbiam pręgę duszoną z
        cebulą i marchewką.
        • Gość: Madzia Re: Duszone wołowe IP: 213.17.227.* 25.11.05, 11:55
          A czy jak pójde do supermarketu to na tacce bedzie napisane pręga?
          • ba_nita Re: Duszone wołowe 25.11.05, 12:09
            Nie kupuj mięsa w supermarkecie - dobra rada. Najczęściej kupisz coś co z
            wierzchu wygląda ładnie a pod spodem sam tłuszcz.
            • Gość: Madzia Re: Duszone wołowe IP: 213.17.227.* 25.11.05, 12:38
              Nie chce nikogo reklamować, ale tam gdzie kupuje do tej pory ani razu sie nie
              naciełam, a jest to supermarket, i to duzy
              moze akurat w nim robią ok?
              w poblizu nie mam sklepu miesnego lub bazarku, więc sory - jestem zdana na
              supermarket
          • alcoola Re: Duszone wołowe 25.11.05, 12:36
            Owszem, będzie napisane pręga wołowa. W supermarketach (w Auchanie zwłaszcza)
            pręga jest na tackach pocięta w takie plastry z kością pośrodku.
            • Gość: Madzia Re: Duszone wołowe IP: 213.17.227.* 25.11.05, 12:39
              dzieki
            • Gość: Madzia Re: Duszone wołowe IP: 213.17.227.* 25.11.05, 12:40
              a powiedz mi jeszce jak ją dusisz z tą cebulka i marchewka?
              pierwszy raz bede dusić tak miesko
              • Gość: gargamel Re: Duszone wołowe IP: *.olsztyn.mm.pl 25.11.05, 13:15
                Proponuję spróbować do gulaszu dodać kawałem skórki z cytryny.Niech razem się
                poddusi.Smak i aromat NIEPOWTARZALNY-potrzebna jest też odrobinka cukru.
                Sos wychodzi przepyszny.
              • alcoola Re: Duszone wołowe 25.11.05, 13:21
                Zwyczajnie - pręgę kroję na trochę mniejsze kawałki, albo na całkiem nieduże,
                jak na gulasz, obsmażam na patelni na oleju, potem przekładam do głębszego
                rondla, podlewam trochę wodą i duszę pod przykryciem, dodając 2-3 cebule (daję
                w całości i tak się potem rozpadną) i kilka pokrojonych w talarki marchewek.
                Przyprawy to już jakie lubisz, ja najczęściej daję do wołowiny tylko sól i
                pieprz, ew. gotową mieszankę przypraw do wołowiny, jak mam. Dusi się to ze dwie
                godziny, cebula i marchewka rozpadają się prawie całkiem i tworzy się pyszny
                sos. Do tego np. kopytka , albo jakiś gruby makaron (kolanka, kokardki itp.)
                • Gość: Madzia Re: Duszone wołowe IP: 213.17.227.* 25.11.05, 13:46
                  dzieki
                  ja bede miala kluski slaskie!
        • Gość: benek Re: Duszone wołowe IP: *.przasnysz.sdi.tpnet.pl 28.11.05, 18:32
          alcoola -jak robisz te duszone miesko z warzywami pozdrawiam :)
    • jagoda85 Re: Duszone wołowe 25.11.05, 13:46
      Ale narobiliscie mi ochoty na pręgę. Mam nawet w zamrażarce taki słuszny
      kawałek. Tyle tylko, że ja najpierw marynuję ją przez dwa, trzy dni. A jaki
      smak, poprostu "niebo w gębie". Dawniej kupowałam mięso na gulasz, takie
      pociete, ale było tak, że jedno się już rozpadło a drugie było twardawe. Potem
      kupowałam pieczeniowe i sama cięłam na gulasz, ale odkąd zrobiłam w całości
      pręgę, to już nie kupuję innego wołowego. Teraz przymierzam się do zrobienia z
      niej wędliny, wg sposobów, które znalazłam na tym forum. Polecam pręgę, jest
      super.
    • ks40 Re: Duszone wołowe 25.11.05, 14:16
      Bardzo dobry jest też antrykot z koscią tylko nie przerośnięty. To taki duży
      płaski płat mięsa z kością, wygląda trochę jak wieelki kotlet. Najpierw osmażam
      oprószony mąką a potem do szybkowara z przyprawami, cebulką, marchewką,
      ogórkiem konserwowym pociętym na plasterki i grzybkami suszonymi. Wychodzi
      mięciutki a sosik jest pyszny. Pzdr.
    • brynia2 Re: Czy pręga ma jeszcze jakąś inną nazwę? 25.11.05, 14:20
      • jagoda85 Re: Czy pręga ma jeszcze jakąś inną nazwę? 25.11.05, 14:21
        Czasem można się spotkać z nazwą pęga.
        • jacek1f jak im "r" nie wyskoczy na drukarce:-))) n/t 25.11.05, 14:25
      • Gość: gargamel Re: Czy pręga ma jeszcze jakąś inną nazwę? IP: *.olsztyn.mm.pl 25.11.05, 14:55
        Nazwa inna gicz lub goleń wołowa
        • brynia2 Re: Obiło mi się o uszy, że 27.11.05, 15:26
          gicz to noga cielęca, ale głowy nie dam sobie uciąć.
          • Gość: gargamel Re: Obiło mi się o uszy, że IP: *.olsztyn.mm.pl 27.11.05, 15:43
            Rzeczywiście głównie mianem gicz określa się pręgę cielęcą ale wołowina jest
            tylko starszą cielęciną i też stosuje sie wobec wołowiny to okreslenie.
            • brynia2 Re: Obiło mi się o uszy, że 27.11.05, 15:49
              Gargamelu, czy Ty przypadkiem nie z poznańskiego? Z czystej ciekawości pytam, pozdr
          • Gość: g Re: Obiło mi się o uszy, że IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 16:00
            Tutaj, co na co się nadaje i rózne nazwy:
            krzych17.webpark.pl/mieso.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka