Dodaj do ulubionych

pierwsza pieczeń

26.11.05, 22:59
Dojrzewam do tego, żeby upiec mięso po raz pierwszy w życiu od dłuższego czasu. Cel - ma być dobre:). Wątpliwości dręczy mnie kilka:
po pierwsze - jakie mięso wziąć i jak przyprawić tak, zeby, jeśli coś nie wyjdzie nie za dużo zmarnować. Po drugie - ile tego mięsa wziąc na dwie osoby tak, żebysmy tej nieszczęsnej pieczeni nie znienawidzili z nadmiaru, a z drugiej - zeby po upieczeniu w brytfannie było coś więcej niż smętna skórka (jest nas dwoje).
Chyba z największym uznaniem, znając gusta niemęża spotka sie mięso doprawione raczej cebulowo niż zielem rozmaitem. Macie jakies pomysły na takie doprawienie, żeby było jadalne? Zresztą tu coś wymyślę, najbardziej dręczy mnie ta ilość, której nie potrafię oszacować. Dotej pory zawsze albo smazyłam, albo jakies gulasze/lazanie, ale boję się, że pieczenie 200 gramów mięsa mija się z celem.
Będę wdzięczna za rady...
Obserwuj wątek
    • jacek1f kup pierś indyka, ok 0,5 kg. 27.11.05, 08:15
      Bedzie pieczeń - zrób z majerankiem i cebulowo :-)), a co zostanie, będzie na
      chleb pyszne.

1. obsmaż mocno i szybko do zrumienienia;
      2. piecz w rękawie lub bardzo często podlewaj (nie wodą! tylko winem, bulionem
      lub piwem - na początku);

W zasadzie, to jedyne dwie zasady do każdego mięsa:-) Powodzenia.
      • Gość: mall Re: kup pierś indyka, ok 0,5 kg. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 08:26
        podsmarz z cebulką potem podlej wodą i duś,przyprawy napewno odrobina czosnku
        • jacek1f NIE podlewaj wodą! Czymkolwiek, ale nie wodą - juz 27.11.05, 08:29
          lepiej bulionem, a najlepiej winem lub piwem. Róznica powalająca.
          • angieblue26 Re: NIE podlewaj wodą! Czymkolwiek, ale nie wodą 27.11.05, 10:17
            Mozna podlewac na zmiane bialym wytrawnym winem i bulionem z drobiu, na koniec
            sos polaczyc ze zeszklonymi na masle eszalotkami i zabielic maka albo smietana.
            Ola
      • benita5 Re: kup pierś indyka, ok 0,5 kg. 28.11.05, 18:19
        jacek1f napisał:

> Bedzie pieczeń - zrób z majerankiem i cebulowo :-)), a co zostanie, będzie na
        > chleb pyszne.
        >
        > 1. obsmaż mocno i szybko do zrumienienia;
        > 2. piecz w rękawie lub bardzo często podlewaj (nie wodą! tylko winem, bulionem
        > lub piwem - na początku);
        >
        > W zasadzie, to jedyne dwie zasady do każdego mięsa:-) Powodzenia.

Zgadzam sie z Jackiem ale najpierw bym jednak potrzymala miesko w marynacie:)
    • Gość: natalicja Re: pierwsza pieczeń IP: *.net.autocom.pl 27.11.05, 11:48
      Ok, czyli pół kilo. Wielkie dzięki, najdalej za tydzien doniosę o rezultatach:)
    • fettinia Re: pierwsza pieczeń 27.11.05, 19:08
      Jesli pol kilo to moze schab nadziej sliwkami podus w piekarniku-potem normalnie
      w garnku z sosem?:)Jesli dokladnie proprocji trzeba to sie zglos:)
      • natalicja Re: pierwsza pieczeń 27.11.05, 23:33
        Pewnie, że trzeba:) A w każdym razie warto, bo od takiego przybytku głowa nie boli:) Czekam na instrukcje:) I jak najlepiej nadiać ten schab,zeby jeszcze się w miarę w całości trzymał?
        • apteros Re: pierwsza pieczeń 28.11.05, 18:14
          a ile wziąć mięsa żeby upiec pieczeń na dwie osoby i żeby tak na trzy dni w
          różnych wersjach posłużyła?? u mnie w domu się takie jadło i na kanapkach i do
          obiadu podgrzane plastry no i oczywiscie nieśmiertelny smalczyk do chleba:)

marzy nam się ostatnio jakiś schabik w rodzynach podlany słodkim piwem - tak
          robiłam poprzednim-pierwszym razem i wyszło superaśnie:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka