Gość: r4i IP: *.wroclaw.mm.pl 07.12.05, 14:03 podobno wysuszone i zmielone owoce berberysu używa się jako przyprawy. Czy ktos wie z czym to się je? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aise Re: Przyprawa z owoców berberysu 07.12.05, 22:31 berberys kupiłam będąc w dzikich ostępach:-) bardzo miły pan sprzedawca przypraw powiedział mi, że przyprawia się tym wołowinę i baraninę. jeszcze nie próbowałam, bo wtedy kupiłam całą masę różnych takich cudów i wyprobowuje je powoli a sam berberys mi jakoś nie pachnie apetycznie - IMHO troche za ostro. co do zmielenia to mam go chyba jednak w całości - takie czarne suche coś, wielkości kaparów. może po zmieleniu pachnie lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
saxifraga Berberys to nie przyprawa 08.12.05, 14:09 Berberys to nie przyprawa. Swieze jagody berberysu mozna przerobic na soki, konfitury etc. Suszone, perska kuchnia stosuje to zakwaszanie miesnych potraw. Sa bardzo kwasne. Dawniej berberys (rozne czesci tego krzewu) byly stosowane w lecznictwie, ale zawartosc berberyny nie poleca zbyt dlugiego stosowania. Pozdrawiam, Saxifraga Odpowiedz Link Zgłoś
bakczysaraj Re: Berberys to nie przyprawa 08.12.05, 20:28 perska kuchnia... !! dzięki za inspiracje :) :* Odpowiedz Link Zgłoś
bakczysaraj Re: Berberys to nie przyprawa 08.12.05, 20:51 Aha, tu foty tego, bo na "ogrodowej" napisali że sporo różnych odmian berberysów jest... www.wroclaw.mm.pl/~precedens/IMG_5387_resize.jpg www.wroclaw.mm.pl/~precedens/IMG_5391_resize.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Berberys to nie przyprawa 08.12.05, 21:08 Przyprawa i to bardzo dobra.Jadlam ongis w Armenii do szaszlykow i marzylam by znowu sprobowac, bo mi smak pozostal w pamieci.W tym roku kolezanka przywiozla mi z Krymu i nadal to jest to.Ostatnio zebralam troche swiezego w ogrodzie i dodalam do klopsikow do srodka,posypywalam ryz, nalesniki, slicznie to wyglada i ozywia potrawy.Przezylam bez problemu ,z tym,ze swiezy jest troche nijaki w smaku.Tak to widze.Ale jako dekoracja jest znakomity.A suszony naprawde znakomita troche cierpka przyprawa.. Odpowiedz Link Zgłoś