Gość: Karolina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 19:15 ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: Czy sałata lodowa może być do gołąbków? 13.12.05, 19:20 Jeżeli zrobisz je w ten sposób: mojegotowanie.onet.pl/16196,ksiazka_przepis.html to owszem możesz potem zawinąć w sałatę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Czy sałata lodowa może być do gołąbków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 19:33 Apetycznie brzmiący przepis, będę próbować ale mam pytanie: tą kapustę dajemy surową, czy może sparzoną albo gotowaną? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Re: Czy sałata lodowa może być do gołąbków? IP: 206.248.72.* 13.12.05, 21:03 Nie sadze. Jest za delikatna. Odpowiedz Link Zgłoś
samo Re: Czy sałata lodowa może być do gołąbków? 14.12.05, 00:59 Rozpadnie sie (podrze) juz przy zawijaniu.Jesli juz inna kapusta poza "tradycyjna", to raczej pekinska. Odpowiedz Link Zgłoś
tereza11 Re: Czy sałata lodowa może być do gołąbków? 14.12.05, 01:25 Ja robię zimą gołąbki z kapusty włoskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: Czy sałata lodowa może być do gołąbków? 14.12.05, 03:02 I ja też zimową porą z włoskiej . A co gołąbków w sałacie lodowej raczej nie porwałabym się na taki eksperyment z powodu przewidywalnej porażki . Otóż u nasady lodowa sałata jest bardzo krucha czyli skazana przy zawijanju na pękanie/łamanie a same liście zbyt delikatne aby wytrzymać co najmniej 20 min duszenie gołąbków co by środek (farsz ) nie był półsurowy i ta sałata po prostu rozgotuje się . A cały urok gołąbków polskich polega na tym żeby czuć smak zwykłej kapusty . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutna_ja Re: kapusta włoska... IP: *.inteligo.com.pl 02.01.06, 10:14 Gdy robię gołąbki ze zwykłej kapusty, najpierw "parzę" liście w gorącej wodzie. Czy w przypadku kapusty włoskiej również jest to konieczne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Czy sałata lodowa może być do gołąbków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 08:59 Dziękuję za rady, nie będę w takim razie eksperymentować, faktycznie sałata jest bardzo krucha...nie ma to jak zwykła kapusta Bardzo dziekuję i życzę miłego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Czy sałata lodowa może być do gołąbków? 02.01.06, 10:32 Tu nawet nie chodzi o kruchość, ale o smak. Sałata i kapusta to rośliny zupełnie "z innej beczki", nie spokrewnione ze sobą. Kapusta swój ostrzejszy smak zawdzięcza przynależności do rodziny krzyżowych, do których należą też m. in. rzodkiew, chrzan i rzeżucha. Oczywiście gołąbki nie muszą być koniecznie w liściach rośliny spokrewnionej z kapustą, ale wskazana jest pewna "wyrazistość" smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana do smutna_ja w sprawie k.włoskiej:) IP: 213.17.230.* 04.01.06, 09:29 Kapusta włoska na skutek pomarszczenia pozwala na usuwanie surowych (niegotowanych) liści z główki. Trzeba je odcinać przy głąbie i od tej strony zaczynać zdejmowanie. Potem obgotowuje się je we wrzątku w jakimś szerokim rondlu, co zapobiega parzeniu palców. Jest wygodniej niż gotowanie całej głowy zwykłej kapusty i obrywanie liści na gorąco. Odpowiedz Link Zgłoś