Dodaj do ulubionych

ciasto egipskie

IP: *.twardogora.sdi.tpnet.pl 23.10.02, 13:10
czy ktos ma przepis na ciasto egipskie , gdzie w sklad m.in. wchodzi miod,
wiorki kokosowe i kaszka manna.jadlam to w restauracji, bardzo mi smakowalo i
chcialabym sobie takie zrobic. Please, pomozcie.
Obserwuj wątek
    • felicia Re: ciasto nie egipskie, ale greckie 23.10.02, 14:49
      Z opisu sądząc ciasto podobne, tyle że zamiast wiórków kokosowych daje się
      wiórki migdałów.
      Piekałam je w ostatnią sobotę i było bardzo chwalone, zełaszcza w poniedziałek,
      gdy podeschło... Jest bowiem nasączone i to dość intensywnie syropem.
      A oto przepis:
      160 dag mąki (to chyba szklanka), 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 20 dag
      masła, 120 dag cukru, skórkę otartą z 1 pomarańczy, pół szklanki soku
      pomarańczowego (wycisnęłam go z tejże pomarańczy), 10 dag kaszy manny oraz 5
      dag posiekanych migdałów utrzeć (zmiksowałam) z żółtkami z 6 jajek, potem dodać
      pianę ubitą z białek. Piec ok 50 minut, a ja piekłam nawet dłużej. Zagotować
      350 dag cukru z pół szkl. wody, pogotować z 5 minut, dolać 2 cl brandy (to były
      dwa małe kieliszki, mąż mi odmierzył. Gdy ciasto wystygnie, polać je syropem.
      Tego syropu było okropnie dużo, ciasto nim namiękkło. Było smaczne, ale - jak
      pisałam - smakowało później, jak wyschło i uzyskało z tego syropu chrupiącą
      skórkę.
      W przyszłości zrobię syropu o połowę mniej!
    • Gość: a Re: ciasto egipskie IP: *.hiddenip.com, / 142.46.59.* 24.10.02, 10:30
    • Gość: Miszka Re: ciasto egipskie IP: *.chello.pl 25.10.02, 19:53
      To ciasto to "basbusa". Nie ma tam miodu, jest syrop z cukru i wody(1 1/2
      szklanki na 1/2 szklanki wody + lyzeczka soku z cytryny) ktorym polewa sie juz
      upieczone gorace ciasto. Podobne do tego w greckim przepisie ale jednak nie to.
      Samo ciasto sklada sie z kaszy mannej (zaleznie od przepisu z maka lub bez, a
      czasem jeszcze z jogurtem) z dodatkiem prazonych na masle migdalow albo wiorkow
      kokosowy (tu bez prazenia). Nie pamietam w tej chwili dokladnego przepisu ale
      jesli Ci zalezy jak bede mogla, poszukam.
      Acha,... przepis jest w watku o ciastach z kaszy mannej jesli uda Ci sie go
      odszukac, nie bylo to dawno.
      • Gość: jullka Re: do miszka IP: *.twardogora.sdi.tpnet.pl 30.10.02, 10:23
        staralam sie znalezc ten przepis ale jakos mi nie wychodzi.Prosze, jak bedziesz
        miec wolna chwile mozesz mi to napisac? z gory bardzo dziekuje.
        • Gość: Miszka Re: do miszka IP: *.chello.pl 09.11.02, 13:01
          maslo
          filizanka platkow migdalowych / albo blanszowanych pokruszonych migdalow
          150 ml jogurtu
          1/2 filizanki cukru
          1 1/2 filizanki kaszy mannej
          1 lyzeczka proszku do pieczenia
          culier lub esencja waniliowa

Najpierw zrob syrop z 3/4 szlanki cykru, i 3/4 szklanki wody i polowki cytryny.
          Zagotuj na malutkim ogniu az troche zgestnieje.
          Poczekaj za zupelnie ostygnie zanim go uzyjesz.

Rozpusc maslo, przesmaz na nim migdaly az nabiora zlotego koloru. Ubij jogurt z
          cukrem, dodaj maslo i pozostale skladniki,
          dokladnie wymieszaj. Wylej na plaska blaszke i piecz w dobrze nagzanym
          piekarniku (ok 200 C) przez ok pol godziny. Dla
          bezpieczenstwa sprawdz po 20 min czy juz doszlo. Powinno byc chrupiace z
          wierzchu i miec zlota skorke. Zalej zimnym syropem jak
          tylko wyciagniesz z piekarnika, pokroj w romby (albo jak chcesz) i wloz
          spowrotem na kilka minut.

Mozna jesc samo, mozna polozyc na wierzchu toche smietany lub serka mascarpone.
          Pewnie bedziesz musiala wyrobic sobie wlasne proporcje cukru bo w tej wersji
          jest bardzo, bardzo slodkie.
          Przyznam ze nie wyprobowalam sama tego przepisu ale ciasto znam i jadlam
          wielokrotnie. Ciekawa jestem jak Ci wyjdzie :-)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka