invicta1 19.12.05, 12:57 kupiłam makaron z taką nazwą na opakowaniu-pomylili sie i strzelili byka z tym "R" czy ja nie wiem, że istnieje manioRek/manioRk? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nchyb Re: makaron z manioRku?!?!?!?! 19.12.05, 13:02 a może to nazwa jakiegoś nowo powstałego państewka> Makaron z Maniorku - teraz Maniorko... :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: makaron z manioRku?!?!?!?! 19.12.05, 13:03 hihi no właśnie nie wiem-oczy przecierałam w domu-bo byłam przekonana, że kupiłam makaron z manioku Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: makaron z manioRku?!?!?!?! 19.12.05, 13:06 a jeszcze z manioku i z maniorku również nic nie jadłam, jakie to smakowo jest? Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: makaron z manioRku?!?!?!?! 19.12.05, 13:07 jeszcze nie jadłam-może po południu wrzuce fote-gdby sie nie udało rozwikłać zagadki Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: makaron z manioRku?!?!?!?! 19.12.05, 13:13 o, to czekamy, po południu do galerii zajrzę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: makaron z manioRku?!?!?!?! 19.12.05, 13:16 do galerii, albo link w tym wątku wstawie Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f to maniok z Maroko jest sprowadzany z Monako.. 19.12.05, 13:25 musiało sie drukarzom popieprzyc to wszystko:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: to maniok z Maroko jest sprowadzany z Monako. 19.12.05, 13:33 uuuhahaha:))) Odpowiedz Link Zgłoś
patyska a jak go przyrzadzic? 19.12.05, 13:09 bo tez taki kupilam i nie wiem nawet jak go uzdatnic do spozycia... gotowac? moczyc? z czym podac? dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: a jak go przyrzadzic? 19.12.05, 13:12 napisali na opakowaniu, zeby namoczyć-o ile pamietam w goracej wodzie-mam zamiar używać jak makaronu sojowego-np do dań po "chińsku" Odpowiedz Link Zgłoś
j-lee ej no co wy ;-))) 19.12.05, 15:33 ale dysputa heheh makaron z manioku - z mąki tapioki... rodzina celafonowatych robi się go tak samo jak sojowy i kompletnie niczym się nie różni w smaku a tu danie z jego udziałem: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=30549223&a=30551333 Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: ej no co wy ;-))) 19.12.05, 15:34 no to zobaczysz fote opakowania wieczorem!:) Odpowiedz Link Zgłoś
j-lee no to ten, ale i Ja namieszałem 19.12.05, 15:48 makaron maniokowy - jest z tapioki, która jest już mąką otrzymaną z manioku maniok jest warzywem, a tapioka finalnym produktem przeciez a nie mąką tapioki (masło maślane) hehehe same kłopoty z tym manioRkiem ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
j-lee chociaż... 19.12.05, 15:51 tapioka nie musi mieć postaci mącznej, ale i być granulatem który się moczy w wodzie Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: chociaż... 19.12.05, 15:52 mam ten granulat-robie z niego niby-budyń Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 przy okazji 19.12.05, 15:54 co to jest i do czego: www.kuchnieswiata.com.pl/product_info.php/cPath/22_29/products_id/52 Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f ee, to kassawa... 19.12.05, 15:57 kassawa granulowana mączka z bulw manioku. Etym. - hiszp. cazabe 'chleb z tapioki' z jęz. taino caçábi 'jp.' Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: ee, to kassawa... 19.12.05, 15:58 moja wygląda nieco inaczej-jest śnieżnobiała Odpowiedz Link Zgłoś
j-lee jacku 19.12.05, 16:09 cassawa to z tego co wiem roślina (mówie zboże albo się myle i to warzywo jest) ale tapioka i gari to przemiany ale z cassawy można też zrobić tapiokę Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Nie, to przetworzony w specyficzny sposob maniok, 19.12.05, 16:13 i z tego sie robi tapioke. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
j-lee mowa o CASSAVA GARI 19.12.05, 16:14 czy gari to dla ciebie sposób przejściowy dojścia do tapioki? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f tak, to półprodukt dochodzenia do mączki...tarty m 19.12.05, 16:21 aniok po prostu... ".............Mączka maniokowa otrzymywana jest przez zmielenie mytych i obranych suszonych korzeni. W krajach hodowli stosowana jest następująca metoda: moczy się i obiera korzenie, trze się je na pastę, którą wyciska się z soku i wody. Wyciśniętą pastę, dla usunięcia resztek trującego glikozydu gotuje się na ogniu, a następnie proszkuje. W ten sposób otrzymywana mączka nosi często nazwę Gari Sinkoro, tapioka ampas. Ta sama mączka ponownie gotowana i granulowana nazywa się Couac, preparowana w postaci placuszków Cassara a w postaci sucharków Cippie. Skład maczki maniokowej jest następujący: 10-14 % woda, 1-2 % substancje azotowe, 80-85 % skrobia, 0,2-0,4 % tłuszcze, 1,5-3 % i więcej celuloza, 1 % popiół. Tradycyjnie gotuje się świeże bulwy, zanim reakcje enzymatyczne uwolnią HCN z glukozydów, lub stosuje się wspomnianą już fermentacje. Najczęściej poddawanym procesom fermentacji półproduktem jest maniok tarty, znany w Afryce Zachodniej pod nazwą gari. Maniok jest terminem używanym głównie w europie i Stanach Zjednoczonych Ameryki północnej do nazwania korzeni tej rośliny, a produkt z niej uzyskany nazywa się tapioka. Słowo tapioka zostało wzięte od Indian Tupi (Tipioka) ............................" Odpowiedz Link Zgłoś
j-lee no chyba że tak.... 19.12.05, 16:27 nie upieram się bo miałem nieprecyzyjne informacje a te wiadomości wydają sie być spójne dzięki za info, bede miał teraz pełniejszą wiedzę ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: tak, to półprodukt dochodzenia do mączki...ta IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 20.12.05, 08:12 jestem pod wrazeniem bogactwa informacji na temat manioku/tapioki ja znam te rosline pod nazwa kassava (tak sie nazywa korzenie) tudziez wlasnie "tapioka" i tapioka to dla mnie wcale nie nazwa maczki lecz wlasciwej rosliny ale mysle ze nazw roznych sie uzywa w zaleznosci od regionu troche mylacy jest fragment: > Tradycyjnie gotuje się świeże bulwy, zanim (..)> bo toto nie ma bulw ma natomiast dosc grube korzenie/klacza (z reguly 2-5 cm stednicy a segmenty maja ok.30 cm dlugosci ) to te korzenie gotuje sie po obraniu z dosc grubej skory i zajada smakuja tak jak nasze ziemniaki, sa tylko troche bardziej kleiste znakomite z sambalem z wiorkow kokosowych, cebuli,chilli i cytryny wiem ze tybylcy w roznych stronach swiata przerabiaja toto w przerozny sposob Ja lubie prosto z wody ;) Odpowiedz Link Zgłoś
j-lee hmmm 19.12.05, 16:06 trochę mało o niej wiem cassava gari - cassava to odmiana jakaś zboża, a gari oznacza przemianę (tak jak tapioka... i chyba z cassavy można zrobić tapiokę też) odmianą mąki używanej w malezji i u czarych - tam popularna ale nigdy nie używałem Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: no to ten, ale i Ja namieszałem 19.12.05, 15:52 odnalazłam sie w tym, gdyż posiadam tapioke:) Odpowiedz Link Zgłoś
j-lee a co do błędów 19.12.05, 15:36 azjatom często się zdarzają w tłumaczeniach Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 rzeczony makaron-fota: 20.12.05, 05:17 img284.imageshack.us/img284/8765/dsc009581va.jpg mówiłam, że z maniorku?:)) Odpowiedz Link Zgłoś