Gość: dabiu IP: *.crowley.pl 19.12.05, 13:38 kochani spece, moze ktos zechcialby sie podzielic wyprobowanym przepisem na polewe do ciasta (potrzebuje tym razem do piernika. ale prosze o nie nadmiernie ambitny, poratujcie, dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patyska Re: POLEWA DO CIASTA 19.12.05, 13:47 my lubimy polewe, ktora wlasciwie jest syropem z mleka, kakao i cukru - ma fajna konsystencje, taka troche ciagnaca jak krowki ;) i jest smaczna. proporcje to mniej wiecej 3 lyzki kakao, 3 lyzki cukru, pol szklanki mleka - gotuje az sie odpowiednio "ciagnie" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
agniesia_f1 Re: POLEWA DO CIASTA 19.12.05, 14:29 1/2 kostki margaryny 3 łyżki cukru 2 łyżki kakao najlepiej deco moreno to z wiatrakiem 1 jajko Margaryne tylko rozpuszczamy żeby nie była zbyt gorąca, dodajemy cukoer i kakao, łączymy skłaniki dokładni, dodajemy jajko i bardzo energicznie traktujemy trzepaczką do momentu aż wszystko ładnie sie połączy (proponuje nad zlewem bo może chlapać). Jajko nadaje polewie bardzo błyszczący kolor i zagęszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: debiu Re: POLEWA DO CIASTA IP: *.crowley.pl 19.12.05, 15:09 dzieki Patysiu i Agniesiu. O przepisie Agniesi słyszałam, ale przez to jajko nie jest zbyt podzielny gdy potrzeba pół porcji albo 1 i 1/2. Czy próbowałaś bez jajka, albo może tylko białko? Sory, że marudze ale w koncu po to jest forum. Jeszcze raz dzieki i do jutra, pa. Odpowiedz Link Zgłoś
agniesia_f1 Re: POLEWA DO CIASTA 19.12.05, 18:58 bez jajka niestety nie da rady. Nie próbowałam nigdy z samym białkiem ani z samym żółtkiem. Próbowałam dodawać ubite białko - jest jej ciut więcej ale nie ma już ładnego połysku. Ogólnie wystarcza na prawie dwie blachy ciasta. Spokojnie posmarujesz sernik i makowiec zwijany z jednej porcji. Jeżeli jedna porcja jest mało to proporcje możesz sobie zwiększyć według potrzeby Polewe z tego przepisu robię kilka ładnych lat i inne mi nie odpowiadają. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: POLEWA DO CIASTA 19.12.05, 17:53 Robilismy wczoraj czekoladowe fondue-poniewaz dosc szybko zastyga moze byc i polewa:)Do garnka lyzka masla,troche smietany,pokruszona czekolada(lub nadmiar Mikolajkow czekoladowych z 6.12.:))))))ciut soku z cytryny.No my maczalismy owoce-ale slicznie zastyga wiec na ciasto w sam raz:) Odpowiedz Link Zgłoś
grazia29 Re: POLEWA DO CIASTA 20.12.05, 01:16 Oto moja polewa: - 14 łyżeczek wody, - 14 łyżeczek cukru zagotować i dodać - 1/2 kostki masła, - 4 łyżki kakao trochę pogotować dokładnie mieszając. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dabiu Re: POLEWA DO CIASTA IP: *.crowley.pl 20.12.05, 10:28 dzieki wszystkim, miłych i pysznych Swiąt! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnkaKw Re: POLEWA DO CIASTA IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 20.12.05, 13:14 Dajcie jakiś przepis na nie kakaową polewę! Może być waniliowa albo kawowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwa Re: POLEWA DO CIASTA IP: *.adsl.solnet.ch 20.12.05, 14:32 do swiatecznego piernika zawsze robie lukier pomaranczowy. jest pyszny. 1 mala pomarancza 1 lyzka soku z cytryny 2 szklanki cukru pudru pomarancze obrac, podzielic na czastki i z kazdej usunac "ochronne" blonki, nastepnie zmiksowac z sokiem z cytryny. do tego dosypywac po trochu cukier puder i ucierac az cukier dobrze polaczy sie z sokiem. pod koniec mozna dodac lyzeczke stopionego masla, wtedy polewa nie bedzie sie tak kruszyc po zaschnieciu. ta polewa wzmaga dodatkowo niesamowity zapach piernika i jak dla mnie, jest do niego idealna. p.s. w zaleznosci od wielkosci pomaranczy nalezy oczywiscie dopasowac ilosc cukru. Odpowiedz Link Zgłoś