Gość: lukasz IP: 80.54.21.* 19.12.05, 14:04 Czy ktoś może zna przepis na kibiny (drożdżowe tatarskie bułeczki z farszem)? Pozdr//lukasz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ela Re: Kibiny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 23:51 Jadłam kibiny będąc w Trokach. Kucharki za nic nie chciały zdradzić, jak sie robi do nich ciasto, zapewniały tylko, że nie jest ono drożdżowe. Dostałam przepis na nie od mojej koleżanki (skąd ona ma - nie wiem),piekłam, smakowały niemal tak samo. Różnica wynikała chyba tylko z rodzaju nadzienia i sposobu doprawienia farszu. Na pewno musi to być mięso surowe, najlepiej siekane, a jeśli już mielone, to bardzo grubo, powinno miec trochę tłuszczu,np.łopatka wieprzowa. No ale rodzaj mięsa, to już zależy od tych, co będą danie jeść. CIASTO: 1/2 KG MĄKI KOSTKA MARGARYNY 1/4 L KWAŚNEJ ŚMIETANY 2-3 ŻÓŁTKA SÓL Wszystko zagnieść i zostawić na dobę w lodówce. Następnie porcjami(ciasto jest tłuste) niezbyt cienko wałkować, nadziewać farszem, układać na blaszce "sklejeniem "do góry (wytwarza się sos z farszu i mógłby wypływać),piec i jeść. Robiłam je dwa lata temu, nie zapisałam , jak długo i w jakiej temperaturze... Na pewno nie mogą się spiec zbyt mocno, myślę, że ze względu na mięso, to przynajmniej jakieś 40 minut. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Kibiny 20.12.05, 00:43 Sprawdź te tutaj, wiesz o co chodzi: www.google.pl/search?hl=en&ie=ISO-8859-1&q=kibiny&btnG=Search Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Kibiny i inne tatarskie specjały 20.12.05, 00:50 na fotografiach: www.kruszyniany.pl/str/potrawy.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz Re: Kibiny i inne tatarskie specjały IP: 80.54.21.* 20.12.05, 18:03 Ampolion, właśnie na tej stronie www.kruszyniany.pl/index_pl.htm są tatarskie kibiny -drożdżowe tatarskie bułeczki z farszem indyczym p. Dżennety Bogdanowicz. Podobno różnią się smakowo od kibin litewskich o których pisze Ela. Dla porównania smaku spróbuje wykonać wersję Eli. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
fanta-girl Re: Kibiny i inne tatarskie specjały 21.12.05, 09:39 qrcze, bylam w Kruszynianach, zwiedzalam meczet, ale do glowy mi nie przyszlo szukac tam knajpy... Ależ to boli, teraz.... :( Niektore rzeczy, jak Cziburieki znam i je uwielbiam... Ze tez pomyslec, ze moglam sie na wiecej smakołykow zalapac... :(((( Odpowiedz Link Zgłoś