Dodaj do ulubionych

mam pytanie- czy musztarde mozna zrobic samemu?

IP: *.mtnet.com.pl 29.10.02, 21:51
jesli Ktos zna sposób, to prosze o podanie.
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: mam pytanie- czy musztarde mozna zrobic samem 29.10.02, 22:41
      mozna
      najpierw znajdz dobra gatunkowo gorczyce
      jutro podam reszte przepisu
      • xelka Re: mam pytanie- czy musztarde mozna zrobic samem 30.10.02, 13:44
        roseanne napisała:

> mozna
        > najpierw znajdz dobra gatunkowo gorczyce
        > jutro podam reszte przepisu

Co to znaczy dobra gatunkowo? po czym rozpoznać? gdzie kupić?
    • roseanne musztarda - przepisy 30.10.02, 15:14
      w/g ksiazki "Przyprawy do kazdej potrawy"

musztarda rosyjska
      100gram sproszkowanej gorczycy (pokruszone nasiona gorczycy bialej i czarnej)
      zalewamy połową szklanki gotujacej wody, mieszamy i dolewamy jeszcze 2 szklanki
      wrzatku. Odstawiamy do nastepnego dnia. Nastepnie odlewamy ostroznie nadmiar
      wody, solimy, słodzimy, dolewamy łyzke oleju, octu i łyżeczke mieszanki
      zmielonych przypraw ( goździk kardamon, gałka muszkatołowa, imbir).
      Wszystko mieszamy i odstawiamy na 3-5 dni i chłodnym miejscu.

musztarda w/g przepisu M.D.Rettigovej
      na około 250 gram sproszkowanej gorczycy zagotowujemy 3/4litra octu winnego
      (ziołowego ,estragonowego) z kilkoma goździkami, skórką cytrynową, szczypta
      galki muszk. i odrobiną cukru. Ugotowany ocet przecedzamy ostroznie, powoli
      dolewamy goracy do sproszkowanej gorczycy, bez przerwy mieszając. Gdy wystygnie
      musztarde nakładamy do słoików i umieszczamy w chłodnym miejscu. Po 10 dniach
      nadaje się do spozycia.

tyke ksiazka.
      z wlasnych obserwacji dodam ,ze lepsze sa ziarna wieksze. Gorczyca musi byc
      czysta, przebrana. Kupic mozna w sklepach z przyprawami, mysle ,ze wszedzie.
      Adresów nie podam, bo za daleko mieszkam :)
    • Gość: Gal Re: mam pytanie- czy musztarde mozna zrobic samem IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 30.10.02, 15:24
      Jeżeli można, to podłączę się do wątku z pytaniem pobocznym;
      Była kiedyś (w Polsce) "Musztarda Agielska" produkcji Inter Fragrance. Od dość
      dawna nie można jej kupić. Czy ktoś pamięta jaka przyprawa była głównym
      dodatkiem?
      Pzdr.
      Gal
    • Gość: sorry Re: mam pytanie- czy musztarde mozna zrobic samem IP: *.cps.pl 30.10.02, 21:04
      Można,ale ktoby chciał się z tym paprać przy naprawdę dużym wyborze w sklepach?
      • xelka Re: mam pytanie- czy musztarde mozna zrobic samem 31.10.02, 12:00
        Gość portalu: sorry napisał(a):

> Można,ale ktoby chciał się z tym paprać przy naprawdę dużym wyborze w
        sklepach?

Tylko ten który dba, aby w tym co spożywa były tylko produkty które nie szkodzą
        zdrowiu. W każdej musztardzie, którą znaleźć można w sklepach są dodatki E-coś
        tam: sztuczne i nieobojętne dla organizmu.
        • Gość: gogo Re: mam pytanie- czy musztarde mozna zrobic samemu IP: *.mtnet.com.pl 02.11.02, 10:27
          wlasnie o to mi chodzi,obecnie wpadlam w amok musztardowy, moge ją jeść
          łyżeczka wprost ze słoika, ale zaczynam sie obawiac -jak ona naprawde jest
          robiona wprzez nasze firmy. Dziekuje za przepisy, wyprobuje na 100%
          a i jeszcze jedno, czy jest bardzo kaloryczna???????????Dzikuje serdecznie! :)
        • Gość: gogo Re: mam pytanie- czy musztarde mozna zrobic samemu IP: *.mtnet.com.pl 02.11.02, 10:33
          wlasnie o to mi chodzi,obecnie wpadlam w amok musztardowy, moge ją jeść
          łyżeczka wprost ze słoika, ale zaczynam sie obawiac -jak ona naprawde jest
          robiona wprzez nasze firmy. Dziekuje za przepisy, wyprobuje na 100%
          a i jeszcze jedno, czy jest bardzo kaloryczna???????????Dziękuje serdecznie! :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka