Dodaj do ulubionych

Imiona - dylematy

08.03.11, 21:37
Mamy naprawde problem z imieniem dla chlopca. Moj starszy synek ma na imie Nikodem, pomijam fakt, ze wszyscy wolaja go Nick, choc to nie jego imie, w dodatku kazde spelowanie i dziwne miny sa dosc meczace, Tym razem chcialam ulatwic sobie zycie, ale jedyne imie jakie nam sie podoba to Tymoteusz lub Tobiasz. Pomyslam wiec, ze Timothy lub Tobias moze jakos przejdzie, choc nie chce tak rejestrowac dziecka. Wiec pytam w pracy, ponoc Timothy ma dziwne korelacje z jakas bajka, Tymoteusz jest nie do wymowienia i wszytkim skojarzylo sie z szamponem Timotei. W dodatku mamy dosc skomplikowane nazwisko wiec nie moge tego zrobic dziecku. Jestem naprawde zalamana. Pomozcie, czy tez mialyscie takie problemy?
Obserwuj wątek
    • kinmalek Re: Imiona - dylematy 08.03.11, 22:05
      a może Tomasz?Thomas?
    • plain-vanilla Re: Imiona - dylematy 08.03.11, 22:08
      Może dobrym pomysłem byłoby przejrzenie stron angielskojęzycznych z imionami dla chłopców? Skoro te imiona, które ci się podobają będą sprawiały problemy, to może wybierzesz inne imię. Mój synek ma na imię Artur i jestem zadowolona z imienia, a najważniejsze, że do niego pasuje. Mogę jeszcze dodać, że innymi imionami, które rozważaliśmy były: Albert, Antoni, Elliot i Eryk. I oczywiście patrzyliśmy, czy imię będzie pasowało do nazwiska.
    • jaleo Re: Imiona - dylematy 08.03.11, 22:19
      magdal-ena78 napisała:

>Wiec pytam w pracy, ponoc Timothy ma dziwne korelacje z jakas bajka

Z "A Christmas Carol" Dikensa przede wszystkim :-) Ale fakt, ze Timothy to troche sie z takim troche sierota zyciowym kojarzy, a szkoda, bo ladne imie.

> , Tymoteusz jest nie do wymowienia i wszytkim skojarzylo sie z szamponem Timote
      > i. W dodatku mamy dosc skomplikowane nazwisko wiec nie moge tego zrobic dziecku
      > . Jestem naprawde zalamana. Pomozcie, czy tez mialyscie takie problemy?

Tobias to jest ladne imie, i pisownia prawie jak po polsku, wiec mozesz go zarejestrowac jako Tobiasz i potem niech sobie wolaja na niego Tobias, jak chca :-)
      • jaleo Dickensa mialo byc n/txt 08.03.11, 22:20
    • bibba Re: Imiona - dylematy 08.03.11, 22:22
      moze adam? daniel? lukasz? izaak? piotr? jan?

w sumie nie jestem pewna czy chodzi ci o imie, ktore bedzie odpowiednie dla obu jezykow, czy proste? bo mowisz, ze nazwisko macie skomplikowane, ale taki tymoteusz to nie najprostsze imie ;)
      • magdal-ena78 Re: Imiona - dylematy 08.03.11, 22:27
        Podoba mi sie Tymek, ale Tymoteusz + dluuugie nazwisko z "rz", i "ch" nie jest najlepszym rozwiazaniem. Chodzi mi o imie podobnie brzmiace w dwoch jezykach. Piotr to moj brat, adam - maz. :)
    • carmelaxxx Re: Imiona - dylematy 08.03.11, 22:42
      mi sie podoba dla chlopca: Anthony (tony) czyli nasz Antek, i Charles pieszczotliwie Charlie .
    • jaleo Re: Imiona - dylematy 08.03.11, 22:51
      W ogole to dobrze robisz, ze sie rozpytujesz w pracy itp, bo czasami wlasnie imiona, nawet te miedzynarodowe, w niekorych krajach maja rozne dziwne skojarzenia, albo sa uwazane za bardzo "staromodne".
      • basiaj79 Re: Imiona - dylematy 08.03.11, 23:14
        U mnie tez zapowiada sie chlopak, i myslimy o imieniu Feliks. Niestety ludziom kojarzy sie to imie glownie z karma dla kotow:( many jeszcze 2 miesiace na podjecie decyzji co do imienia, ale niestety jak na razie nic innego sie nam nie podoba
        • aniaimax Re: Imiona - dylematy 08.03.11, 23:24
          A mi sie Feliks z Nowowiejskim kojarzy :)
          Ja starszemu dalam Maksymilian, brzmi tak samo w obydwu jezykach, a drugi ma Jan i przynajmniej szybko sie literuje.
    • illegal.alien Re: Imiona - dylematy 08.03.11, 23:14
      Do USG polowkowego bylam przekonana, ze bedzie synek. Bylby Rufus :)
      Tobias mi sie bardzo podoba :)
      • benignusia Re: Imiona - dylematy 08.03.11, 23:25

Tobias jest super :) szkoda że nie pomyślałam jak sama wybierałam :)
        miałam dokładnie te same dylematy,w rezultacie wybrałam Julian i Nathan,ale myślałam nad Gabriel,Adrian,Robert itd.
        Nie lubie b.popularnych imion,ale przy wyborze imion czytałam statystyki w necie,i podpytywałam znajomych jak imie brzmi,czy znają itd.
    • ingaki Re: Imiona - dylematy 08.03.11, 23:30
      Witam! a imiona takie co się prawie dokładnie piszę.. też mamy Nikosia i mówią na niego Niki ;) a drugi synek ma na imię Natan i mówia Nejtan, a np. Oscar, Igor lub Benjamin? Pisze sie dokladnie tak samo a skrót Ben lub Daniel, David. Narazie nic ciekawego mi nie przychodzi do głowy. Pozdrawiam!
    • aniaheasley Re: Imiona - dylematy 09.03.11, 00:43
      Tobias bedzie wymawiany Tobajas, jak zapewne juz wiesz. A dla kolegow i pewnie dla wszystkich po skonczeniu 18 roku zycia bedzie znany jako Toby.

Tymoteusz na pewno bedzie skrocony do Tymek, poczawszy od pierwszych dni w szkole, nikt nie bedzie probowal borykac sie z wymowieniem Tymoteusz.

Timothy zostanie predzej czy pozniej Timem. Moze przez pierwsze pare lat szkoly bedzie tez Timmy.

Moj syn Mateusz byl Mateuszem przez cala szkole podstawowa, wymawiano to Matejus, dorosli sie troche podsmiewali w zwiazku z winem Mathius, w kazdym razie syn chyba sam stwierdzil, ze to bez sensu, takie przekrecanie imienia, nie bardzo lubil byc Matejusem, i od pierwszego dnia w szkole secondary przedstawial sie jako Matt. Teraz nikt nawet nie pamieta jakie jest jego formalne imie, wszedzie i dla wszystkich znany jest jako Matt.
      • fariba Re: Imiona - dylematy 09.03.11, 01:43
        Dokladnie musisz podpytac,czy wybrane przez ciebie imie dla Anglikow nie bedzie obciachowe,smieszne lub niemodne.
        Moj maz wolala na mnie Megi,moja pracodawczyni powiedziala,ze mam mu zabronic bo to bardzo staromodne i nieladne imie.
        Podoba mi sie imie Feliks,ale wlasnie jest zle tu kojazone.
        Ja bym chiala chlopca o imieniu Vincent
        • cherrie Re: Imiona - dylematy 09.03.11, 07:33
          Ja mam Oskara, imie wyszukane jako latwe i miedzynarodowe. Ciesze sie, bo nazwisko problemowe, wiec przynajmniej z imieniem nie ma problemu. Jedynie pisownia przez k jest troche inna. Rozwazalismy tez Natana i Maksymiliana.
    • igooska Re: Imiona - dylematy 09.03.11, 08:58
      U nas Oskar i Igor ale imiona wybrane jeszcze w Pl.A wczoraj wymyśliłam ze jakbym miała syna jeszcze to będzie Robin ,wprawdzie były by skojarzenia z miejscowym bohaterem ale tak mi się podoba...
    • asica74 Re: Imiona - dylematy 09.03.11, 10:14
      Dziewczyny, a wiecie moze jak sie kojarza imiona Leon i Matilda? Staromodne?
      • trifti Re: Imiona - dylematy 09.03.11, 10:24
        Z tego co pamietam, gdy zastanawialismy sie nad imieniem dla syna, to Leon bylo jednym z najbardziej popularnych imion nadawanych w UK - bylo to jakis rok temu. Nawiasem mowiac nasz syn to Leo - mnie Leon wlasnie troche staromodny sie wydawal, choc to imie mojego dziadka i chcialam zeby moj syn je odziedziczyl. I tak nadalismy bardziej nowoczesna wersje tego imienia i jestesmy z tej decyzji bardzo zadowoleni.
        Ja tez sie w pracy pytalam o to, jak odbierane sa dane imiona w UK i ciesze sie bardzo, bo syn mial byc Kacprem, a to bylby niezbyt trafny wybor..
        • polka84 Re: Imiona - dylematy 09.03.11, 10:31
          dobrze rozumiem ten problem! u nas musi byc imie funkcjonujace po polsku, angielsku i niemiecku, wiec juz w ogole debatowanie, ze hej ;)
          na razie wspomniany Antoni/Anthony/Anton jest na czele rankingu (po moim dziadku).
    • derka1 Re: Imiona - dylematy 09.03.11, 11:36
      Mnie sie wlasnie Leon 4 miesiace temu urodzil :-). Znajomym zagranicznym bardzo podoba sie moja polska wymowa tego imienia, w rodzinie meza Leon funkcjonuje jako Lijon.

Uczac w tutejszych szkolach nigdy sie z Leonem nie spotkalam, z Leo pare razy - zalezalo mi zeby imie nie bylo zbyt popularne. Wydaje mi sie, ze dobrze trafilam :-)
      • jaleo Re: Imiona - dylematy 09.03.11, 12:03
        derka1 napisała:

> Mnie sie wlasnie Leon 4 miesiace temu urodzil :-). Znajomym zagranicznym bardzo
        > podoba sie moja polska wymowa tego imienia, w rodzinie meza Leon funkcjonuje j
        > ako Lijon.
        >

Leon to bardzo ladne imie.

Moje dzieci maja na imie Stefan i Zofia, podobno w PL Stefan to troche obciachowe imie, ale tutaj sie bardzo wszystkim podoba, no i z wymowa nie ma problemow (chociaz po angielsku jest wymawiane ciut inaczej, niz po polsku, bardziej "Stefyn"). Zofia niekotrzy wymawiaja Zofija, z akcentem na ostatnia sylabe, tak po staropolsku :-D.

Jak juz kiedys pisalam, mamy bardzo popularne tutaj nazwisko (takie cos a la polski Nowak), wiec dobrze, ze dzieci maja nietypowe imiona. Moj maz ma bardzo popularne brytyjskie imie, i lacznie z tym bardzo popularnym nazwiskiem, wszedzie, gdzie nie pojdzie, jest kilku immiennikow :-D
        • messier31 Re: Imiona - dylematy 09.03.11, 17:05
          jaleo napisała:
          > Stefan i Zofia, podobno w PL Stefan to troche obciachowe

Wiele lat na obczyznie jestem ale wydaje mi sie, ze te stare imiona teraz wracaja

Imiona Twoich dzieci bardzo mi sie podobaja ale przyznaje, ze 'za moich czasow' :-), tzn jak bylam w szkole to faktycznie bylby obciach a teraz to co rusz slysze wlasnie o takich imionach jak Zosia, Marysia, Antoni, Stanislaw, Jadwiga itp nadawanych dzieciom a z ktorymi dziecko nie mialoby chyba zycia w szkole nie tak dawno! Dobrze, ze wracaja bo bardzo ladne i kto wie moze imiona z naszego pokolenia beda kiedys obciachowe...
      • asica74 Re: Imiona - dylematy 09.03.11, 12:36
        O prosze:) Dobrze wiedziec, ze imie jest na chodzie:)
        Mi sie jeszcze bardzo podoba Teodor (Theodor?) ale mezu kreci nosem.
        Musze mu jeszcze dziure powiercic w brzuchu, moze sie przekona.
        U nas imie musi dobrze brzmiec po polsku, angielsku i holendersku.
    • posh_emka Re: Imiona - dylematy 09.03.11, 11:51
      U nas jedynym kryterium było to żeby imię było polsko i angielsko brzmiące- mniej-więcej. Mało nas obchodziło czy imię się innym spodoba czy nie, czy jest staromodne czy nie, czy kojarzyć się będzie z postacią z bajki czy nie. Mamy Olivera, w grę wchodził jeszcze Daniel i Alan. W końcu to nasze dziecko i nam ma się imię podobać, a nie otoczeniu.
    • mama_vinca Re: Imiona - dylematy 09.03.11, 12:58
      A moze Alex - Alexander?
      • magdal-ena78 Re: Imiona - dylematy 09.03.11, 13:53
        Alexander jest w najblizszej rodzinie, Leon tez mi sie podoba ale to chlopiec mojej najlepszej przyjaciolki :) Olivier tez jest na naszej liscie, mojemu m sie bardzo podoba, ja nie jestem do konca przekonana. Z kolei mnie sie tez podoba Antoni, ale moj m oponuje. Tak wiec spory trwaja. Mamy jeszcze 3 miesiace na zastanowienie :)
    • benala Re: Imiona - dylematy 09.03.11, 14:00
      Nie lubie komplikacji zwiazanych z moim imieniem - Joanna (najbardziej lubie jak sie do mnie wlasnie mowi po polsku Joanna, nie lubie skrotu Asia), maz i jego rodzina oraz znajomi nauczyli sie juz Joasia (wymawiane Yoasha, czasem Dżoasha) ale jak ktos tylko czyta imie to automatycznie mowi Dżoana i to tak obco brzmi.
      W zwiazku z powyzszym imiona dla dzieci musialy byc proste i funkcjonujace w polskim i angielskim. I tak moje pociechy to Alan, Ben i Nina. Dzieci nie maja drugich imion, nazwisko proste i jestem bardzo zadowolona. Pozdrawiam J
      • maultier1 Re: Imiona - dylematy 09.03.11, 14:57
        Ja wlasnie tez dzieciom nie chcialam zycia komplikowac i postawilam na proste imiona. Syn ma na imie Eryk a corka Eliza (duzo osob na poczatku pyta czy sie wymawia Eliza czy Elajza).

Leon bardzo ladne imie. Mi sie jeszcze z takich prostych Robert kojarzy albo Artur.
        • steph13 Re: Imiona - dylematy 09.03.11, 15:42
          Moim zdaniem, im prostsze imie tym lepiej in the log run. Nalezy pomyslec troche naprzod, biorac pod uwage, ze dorosla dziewczyna czy chlopak moga okazac sie srednio atrakcyjni wizualnie i wyszukane imiona beda brzmialy zalosnie w tym kontekscie. Imie, ktore dobrze sluzy slynnemu pilkarzowi czy pop star, moze nie pasowac do przyszlej pozycji lekarza lub adwokata. Zagraniczne nazwiska, czesto trudne do przeliterowania lub wymowienia, wystarczajaco komplikuja zycie w szkole albo w pracy. Wybierajac rozsadne imie mozna sporo ulatwic dziecku adaptacje w nowym kraju rodzicow.
          • derka1 Re: Imiona - dylematy 09.03.11, 17:28
            Ja tez sie zastanawialam nad Stefanem bo do mojego Leonka Stefanek rowniez pasuje :-) No ale zostal Leon i super :-)

Po cichu uwazam, ze jednak dziewczynkom latwiej sie dobiera imiona.
            • posh_emka Re: Imiona - dylematy 09.03.11, 17:36
              Ja się cieszyłam,że będzie chłopak bo dla dziewczyny nie była bym w stanie nic fajnego wybrać- co by mi się podobało i mężowi.
    • benala Re: Imiona - dylematy 09.03.11, 17:44
      zapomnialam jeszcze dopisac, ze gdyby trzeci urodzil sie chlopak to mial byc Bruno - chociaz starsi synowie vetowali i straszyli wyprowadzka do Australii gdybysmy tak ich brata nazwali :) Aha, maz David bardzo dobrze funkcjonowal wiele lat w Polsce jako Dawid. J
    • trisamama Re: Imiona - dylematy 09.03.11, 17:56
      Moje dzieci to Tristan i Eliza. Nam zalezalo na tym zeby imiona nie byly zbyt popularne i zeby pisownia byla taka sama w angielskim i polskim. Gdzie nie pojde to nawet literowac nie musze, nazwisko mamy pasujace do tych imion, jest dosc krotkie choc brzmi bardziej niemiecko niz polsko ;)
    • basiak36 Re: Imiona - dylematy 09.03.11, 20:26
      A ja tak z ciekawosci, ja rozumiem ze np Tymoteusz jak jest maly, to jest np Tymcio. A jak jest dorosly, to wolamy Tymek? To samo z imieniem Jakub i Kubusiem. Panie Kubo? Panie Kubusiu?
      Nie wiem tez jak wolac na kogos doroslego o imieniu Kacper,np 'poprosze o te sprawozdania, Kacprze? Kacper?'?
      juz dawno chcialam zapytac, chyba juz za dlugo poza Polska mieszkam:))
    • marninor Re: Imiona - dylematy 09.03.11, 21:24
      ja mam marcela i wiktora i funkcjonują ok... marcel zmiękczają na marsel ale z pisownią itd problemu nie ma... nazwisko jest poza możliwościami wymówienia ;)
      • magdal-ena78 Re: Imiona - dylematy 09.03.11, 21:36
        To tak jak moje :) A co do Tymoteusza to Tymek czy Tymcio to owszem zdrobnienia jak Kubus czy Kuba :)
        • robak.rawback Re: Imiona - dylematy 10.03.11, 01:19
          hmm z kacprem to dla mnie nie do przejscia po polsku - nie wiadomo jak wolac.
          tez z kuba - panie kubo/ kubuniu na investment bankera hi hi
          jakubie - to juz prawie starotestamentowo brzmi, takie powazne.
          • robak.rawback Re: Imiona - dylematy 10.03.11, 01:27
            trifti napisała:

> Z tego co pamietam, gdy zastanawialismy sie nad imieniem dla syna, to Leon bylo
            > jednym z najbardziej popularnych imion nadawanych w UK - bylo to jakis rok tem
            > u.

cos gdzies czytalam ze mohamed, a moze to nie w uk ?
            • fariba Re: Imiona - dylematy 10.03.11, 09:55
              cos gdzies czytalam ze mohamed
              Co drugi to Muhamed,ha,ha,ale to z innej bajki
              Z imion arabskich lubie Amir ,Karim lub iranskie Arya
              Lubie imiona,ktore sa potem nie przeksztalacane, jak np Aleksander z ktorego robia Olka.Przeciez aleksander takie ladne ,a Olek niebardzo
        • basiak36 Re: Imiona - dylematy 11.03.11, 09:48
          magdal-ena78 napisała:

> To tak jak moje :) A co do Tymoteusza to Tymek czy Tymcio to owszem zdrobnienia
          > jak Kubus czy Kuba :)

No ale jak w Polsce wolaja na doroslych? Panie Tymku? Panie Kubo? Nie wiem bo w Polsce nigdy nie pracowalam, w UK byloby prosciej:) Moj kolega w pracy Timothy jest po prostu Tim dla wszystkich:)
    • tym08 Re: Imiona - dylematy 10.03.11, 23:48
      W ciazy wybralam tylko po 1 imieniu dla dziewczynki badz chlopca - Kornelia i Tymon. Nie wiem jak bylby kojarzony Tymon, ale Kornelia zawsze sie podoba.
      Dla chlopca jeszcze mi sie przypomnial Filip...
    • kingaolsz Re: Imiona - dylematy 11.03.11, 10:07
      My wybralismy imiona Robert i Adam - wlasnie dlatego, ze nie ma roznicy w pisowni ani w wymowie, swietnie sie to sprawdza. Z Robertem jedynie "pilnujemy", zeby nie skracano na Bobbie, Robbie itp, ale na szczescie wszyscy na razie go pelna wersja tytuluja.
      • yadrall Re: Imiona - dylematy 11.03.11, 20:47
        Ja mam w domu Dominika-wlasnie przez K pisane i jak narazie sie sprawdza. Gdyby byla dziewczynka to pewnie bylaby Weronika,ale to tylko gdybanie.
        • mali-nki Re: Imiona - dylematy 11.03.11, 22:26
          moi znajomi (Anglicy) po urodzeniu trzeciego syna nie mogli sie zdecydowac jakie imie wybrac i wyslalam im przez maila pare moich niewykorzystanych propozycji (mamy 3 corki) i na pierwszy miejscu byl Felix. Bardzo mnie pozytywnie zaskoczyli bo wlasnie potem wybrali to imie. Nie mialam zielonego pojecia ze to imie sie z kojarzy z kotami - ja jestem niezainteresowana wszelkimi zwierzakami domowymi i jakos bardzo malo podatna na reklamy wiec nie miala pojecia.
          Inne imie ktory przynajmniej dobrze funkcjonuje w obszarze polsko-niemieckojezycznym jest Kajetan - ale na Anglie to niebardzo dobry wybor.
          • mrs.george Re: Imiona - dylematy 12.03.11, 00:39
            Ja tez mam dylemat z iminiem. Za 3 mce bedziemy miec drugie dzieciatko (nie znamy plci bo chcemy niespodzianke) i tak sie zastanawiamy jakie imiona wybrac. Mamy juz 3.5 letnia Maye i to imie sprawdza sie swietnie i tu i tam. Jesli bedzie druga dziewczynka to ja bym chciala Emma bo bardzo mi sie podoba (ale maz kreci nosem) a jesli chlopak to chyba Frank, ktory dla mnie bedzie Franiem albo Filip. Zobaczymy:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka