Gość: rucola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.06, 17:15 mam rucolę ,pomodora,ogórka ,fetę ,oliwki ...cos mozna z tego wyczarować? a tak na przyszlość z czym najlepiej rucola smakuję? prosze podajcie jakies przyklady...;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blacksecret Re: rucolę mam...i co teraz? 10.01.06, 17:24 Rukola (Rokietta siewna) Stosowanie Stosuje się jako składnik sałatek, dodatek do fasoli i zielonej sałaty. Potrawom nadaje lekko korzenny smak. Posiekane listki dodaje się do twarogu, jaj, sosów i zimnych przekąsek. Liście można też gotować na parze i spożywać jak warzywo. Im młodsze liście tym smak łagodniejszy. Pochodzenie Rucola pochodzi z Europy Południowej i Azji Zachodniej. Walory Roślina znana była już w starożytnym Rzymie, gdzie spożywano jej pikantne liście i nasiona jako przyprawę. Rucola stosowana była również w postaci syropu na kaszel. Obecnie najbardziej popularna i chętnie wykorzystywana w Europie Środkowej, Wschodniej, Włoszech, Hiszpanii i na Bliskim Wschodzie. W Indiach z nasion Rucoli produkuje się specjalny olej używany między innymi do konserwowania warzyw. www.swedeponic.pl/_przepisy.html?g=12 Odpowiedz Link Zgłoś
blacksecret Re: rucolę mam...i co teraz? 10.01.06, 17:25 Rucola ma taki lekko orzechowy posmak, z orzechami włoskimi się świetnie komponuje... Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f tu duuuużo, a najlepsze i tak jest 10.01.06, 17:28 okreslenie dzici Jswm: że to sałata, co smakuje jak mieso :-))) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=28232964&a=28273843 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=21046871&a=21050051 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=12954046&a=13785069 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grrr Re: tu duuuużo, a najlepsze i tak jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 18:04 Dokladnie tak, moja mama twierdzi, ze dla niej smakuje jak boczek :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rucola Re: rucolę mam...i co teraz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.06, 18:22 dzieki za wszelkie wskazowki-pewnie kiedys wyprobuję poki co zrobiłam ; rukola ,pomidorek,ogorek,starta fetka,ocet balsamiczny,oliwa z oliwek i jak dla mnie pychotka pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
mharrison Re: rucolę mam...i co teraz? 10.01.06, 18:58 My zazwyczaj wyjadamy prosto z opakowania. Z grana padano, suszoną szynką i pomidorami oraz bagietką do maczania w oliwie i occie balsamicznym. Popijając winem. Mniam. Poza tym z mini pomidorami, mozarellą i oliwą. Jako ciekawostka dodam, że we Włoszech sałatę sprzedaje się na kilogramy. I niestety ta, którą możemy kupić w Polsce nie dorównuje włoskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
kasitza Re: rucolę mam...i co teraz? 10.01.06, 19:52 najlepiej smakuje z tym co wlasnie masz Odpowiedz Link Zgłoś