Dodaj do ulubionych

Tiramisu-czemu mi się rozpływa-help

IP: *.gdynia.mm.pl 21.01.06, 15:28
Tiramisu-czemu mi się rozpływa-help.Utarłam żółka z cukrem, dodałam
mascarpone i odrobine alkoholu i wyszedł mi sos a nie krem, smak jest
rewelacyjny ale całość bardziej przypomina polane sosem biszkopty. Co
zrobiłam nie tak??
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Tiramisu-czemu mi się rozpływa-help 21.01.06, 15:31
      Dodawalas mascarpone po lyzce? A bialka byly? Jesli nie, to raczej dziwne...
      • Gość: k255 Re: Tiramisu-czemu mi się rozpływa-help IP: *.gdynia.mm.pl 21.01.06, 15:37
        no prawie po łyżece(bardziej tak po kilka łyżeczek) ale w moim przepisie nie
        było nic o białkach?????????
        • linn_linn Re: Tiramisu-czemu mi się rozpływa-help 21.01.06, 15:40
          Dlatego tym bardziej dziwne, ze wyszlo rzadkie. No chyba, ze to za sprawa
          alkoholu :)
    • brynia2 Przybierałam się już ze 100 razy do... 21.01.06, 15:51
      zrobienia tiramisu, ale opinie forumowiczów o tej rozpływającej się masie mnie
      przerażają, dlatego nadal jestem w punkcie wyjścia :-(
      • linn_linn Re: Przybierałam się już ze 100 razy do... 21.01.06, 16:23
        Tiramisù jest deserem bardzo delikatnym. To, co dla kogos jest rozplywajace
        sie, dla mnie moze byc wlasciwe. Tiramisù to nie tort. Na odleglosc trudno
        sprawdzic, czy faktycznie se rozplywa. Tym bardziej jesli nie ma tam bialek.
        Zoltka, cukier i bardzo geste mascarpone nie moga dac calosci rzadkiej. Inna
        sprawa, ze jedyne tiramisù, ktore mi nie wyszlo, to to zrobione w Polsce.
        • Gość: Voske Re: Przybierałam się już ze 100 razy do... IP: *.access.telenet.be 21.01.06, 16:29
          Bialko jest potrzebne.Robie tiramisu dosc czesto i zawsze wychodzi rewelacyjnie.
          Masa jest dosyc gesta i nigdy nie splywa.
          • desi45 Re: Przybierałam się już ze 100 razy do... 21.01.06, 17:05
            K225....A nie za bardzo nasaczylas biszkoptow kawa z alkocholem?....
          • desi45 Re: Przybierałam się już ze 100 razy do... 21.01.06, 17:14
            Ja przygotowuje w miseczce caffe' espresso z koniakiem , rumem. i ciut
            wanili... i zamaczam na 2 sek. biszkopty- savoiardi. Im wiecej sa maczane
            biszkopty....tym TIRAMI SU jest PLYWAJACE.
          • linn_linn Re: Przybierałam się już ze 100 razy do... 21.01.06, 17:24
            Tez tak uwazam. Ja daje np. 3 bialka na 5 zoltek.
    • Gość: k255 Re: Tiramisu-czemu mi się rozpływa-help IP: *.gdynia.mm.pl 21.01.06, 17:12
      nie dodałam białek moze dlatego, mascarpone było orginalne, alkoholu tylko
      jakąś łyżke-chyba ze moze nie należało tego ubijać w mikserze za długo tylko
      delikatnie wymieszać :/
      ale smak ok, tylko z wyglądem gorzej ;)
      • linn_linn Re: Tiramisu-czemu mi się rozpływa-help 21.01.06, 17:26
        Savoiardi musza byc zanurzone, jak pisze Desi, najkrocej jak tylko Ci sie uda.
        Robisz to bardzo szybkim ruchem: z jednej i drugiej strony. Jesli nie masz
        wprawy, lepiej ulozyc je i zmoczyc lyzeczka.
        • brynia2 Re: Tiramisu-czemu mi się rozpływa-help 21.01.06, 17:31
          Gdzieś czytałam, że dobrze jest biszkopty smarować pędzelkiem maczanym w tym płynie
    • kasitza Re: Tiramisu-czemu mi się rozpływa-help 21.01.06, 17:28
      bo trzeba ubic piane z bialek i zmieszac z mascarpone, a nie ucierac zoltka z
      cukrem.
      • desi45 Re: Tiramisu-czemu mi się rozpływa-help 21.01.06, 17:30
        Bialka na sztywno i bardzo delikatnie je mieszac z reszta.....
        • kasitza Re: Tiramisu-czemu mi się rozpływa-help 21.01.06, 17:34
          ja w ogole zoltek nie dodaje - w ogole nie wiedzialam ze sa przepisy z zoltkami.
          • Gość: Desi45 Re: Tiramisu-czemu mi się rozpływa-help IP: *.cust-adsl.tiscali.it 21.01.06, 17:38
            sa i nie sa....zalezy jak kto lubi.
            • kasitza Re: Tiramisu-czemu mi się rozpływa-help 21.01.06, 17:41
              od tego pitolenia o tiramisu nalalam sobie do szklaneczki amaretto ipopijam...
              • Gość: desi45 Re: Tiramisu-czemu mi się rozpływa-help IP: *.cust-adsl.tiscali.it 21.01.06, 17:44
                KASITTZA....ahahah.... zrobilas najlepiej....
                • kasitza Re: Tiramisu-czemu mi się rozpływa-help 21.01.06, 17:47
                  no, tylko bol w tym ze nie czuje smaku, bo mam taki katar, ze ino sie
                  pochlastac. a zaraz z mezem idziemy do wloskiej restauracji. musze sobie
                  zamowic cos z ostrym peperoni, zeby przynajmniej pieczenie poczuc :(
                  • desi45 Re: Tiramisu-czemu mi się rozpływa-help 21.01.06, 17:49
                    Nie za ostro......;)
                    • kasitza Re: Tiramisu-czemu mi się rozpływa-help 21.01.06, 17:55
                      eee tam, ja to tak lubie zeby bylo ostro ;)
          • linn_linn Re: Tiramisu-czemu mi się rozpływa-help 21.01.06, 19:25
            Poguglalam troche i latwiej juz znalezc tiramisù bez mascarpone niz bez zoltek.
            Nigdy nie spotkalam sie z takim przepisem. Mozesz podac Twoj?
      • linn_linn Re: Tiramisu-czemu mi się rozpływa-help 21.01.06, 17:38
        W tym wypadku bialek jednak nie bylo. A tak w ogole dobrze byloby zobaczyc
        przepis... Tiramisù zdazylo juz obrosnac legenda...
        • Gość: Desi45 Re: Tiramisu-czemu mi się rozpływa-help IP: *.cust-adsl.tiscali.it 21.01.06, 17:42
          Sa z bialkiem, sa bez.....z koniakiem, z innymi likierami... To tylko kwestia
          gustu i smaku
    • ela.tu-i-tam Moje tiramisu w obrazkach - zawsze sie udaje 21.01.06, 17:34
      www.ccwhois.net/parisvarsovie/tiramisu.html
      • sylwia.g21 Re: Moje tiramisu w obrazkach - zawsze sie udaje 21.01.06, 17:48
        elu..jestem pod wrażeniem,kurs robienia tiramisu rewelacyjny
    • Gość: pyza Re: Tiramisu-czemu mi się rozpływa-help IP: *.dip.t-dialin.net 21.01.06, 20:46
      tiramisu robie czesto,niekiedy z zoltkami,ale i bez,bialek wogole nie uzywam,
      zawsze sie udaje,jezeli sie troche rozplywa to zalezy(takie moje doswiadczenie)
      od tego ile dalam amaretto,
      ostatnio wyprobowalam tiramisu z wisniami,wszystkim smakowalo,
      za to z ananasem no to nie za bardzo,
      robilam tez z serkiem homogenizowanym(chcialam zrobic mniej kaloryczne;-
      ),dodaje wtedy ubita smietane,tez jest dobre ale nie takie kremowe,
      dla moich malych wnukow robie tiramisu z truskawkami,wtedy jak jest
      sezon,smakuje nie tylko wnukom,
      pozdrawiam
      • linn_linn Re: Tiramisu-czemu mi się rozpływa-help 22.01.06, 09:15
        Bez zoltek, bez bialek, pewnie bez mascarpone... Nie nazywaj tego tiramisù: daj
        temu deserowi wlasna nazwe.
    • Gość: lu Re: Tiramisu-czemu mi się rozpływa-help IP: *.adsl.proxad.net 21.01.06, 23:22
      Kiedys zaprzyjazniona Wloszka powiedzial mi, ze tiramisu rozplywa sie jesli
      jajka nie sa naprawde swieze (czyli do 7 dni od zniesienia). Czy to prawda? Nie
      ma pewnosci - raz (ale tylko raz) rozplynelo mi sie mimo swiezych jajek. Na
      logike, to wazne jest maczanie biszkoptow, bo to one powinny wciagac nadmiar
      wilgoci, a jak sa same mokre, to calosc sie rozplynie.
      • linn_linn Re: Tiramisu-czemu mi się rozpływa-help 22.01.06, 09:16
        To na pewno. Musza byc jak najswiezsze i z pewnego zrodla. Podobnie mascarpone
        musi byc przechowane z zachowanie tzw. lancucha chlodniczego.
    • marghe_72 Re: Tiramisu-czemu mi się rozpływa-help 22.01.06, 23:11
      trzeba by zaczac od tego ,ze Tiramisu' jest deserm raczej płynnym, do jedzenia
      łyzeczką.Oni sie kroic po prostu nie da.
      To swego rodzaju krem na biszkoptach

ja z tej frakcji, ktora daj i żóltka i ubite białka
      konsystencja..? Miekka :) ale nie pływająca
      • poughkeepsie ja też daję żółtka i białka 23.01.06, 07:48
        i nic sie nie rozpływa. Zresztą robię z Twojego przepisu Marghe, jest
        niezawodny :)
      • brynia2 Re: Marghe, czy możesz wklepać link do przepisu, 23.01.06, 09:29
        z którego korzystasz?
        Z góry dziękuję
        • poughkeepsie wyszukiwarka zamarzła? 23.01.06, 09:46
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=16537693&a=18052936
          • Gość: berenia Re: wyszukiwarka zamarzła? IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.06, 12:27
            A wystudzilas kawe przed moczeniem biszkoptow. Raz jeden tiramisu mi poplynelo z
            tego wlasnie powodu - maczalam, glupia, biszkopty w goracej kawie.
      • Gość: lu Re: Tiramisu-czemu mi się rozpływa-help IP: *.adsl.proxad.net 23.01.06, 23:45
        Najlepsze tiramisu jakie w zyciu dane mi bylo zjesc bylo pokrojone w kwadraty.
        Te kwadraty polozono na duzych talerzach i tam zostaly artystycznie posypane
        kakao. Wygladalo to cudnie. Smakowalo jeszcze lepiej...
        • ela.tu-i-tam Re: Tiramisu-czemu mi się rozpływa-help 24.01.06, 08:53
          Gość portalu: lu napisał(a):

> Najlepsze tiramisu jakie w zyciu dane mi bylo zjesc bylo pokrojone
          > w kwadraty.
          > Te kwadraty polozono na duzych talerzach i tam zostaly artystycznie posypane
          > kakao. Wygladalo to cudnie. Smakowalo jeszcze lepiej...

Zgadza sie i pasuje (co jest oczywiste, lu pisze z Francji).
          Tiramisu ochladza sie w zamrazalniku (minimum zimnej lodowce), potem krojenie i
          serwowanie sa latwe.
    • Gość: zadumana bez jaj:) IP: 213.17.230.* 23.01.06, 13:42
      Z powodu mojego salmonellowego strachu - robię bez jaj.
      Po obczytaniu różnych przepisów, w różnych językach i na różnych stronach
      wyeksperymentowałam przepis, do którego używam ubitej dobrze śmietany z cukrem.
      Do niej wkręcam porcjami (czubata łyżka od zupy) mascarpone i alkohol.
      W zimnej kawie moczę biszkopty. Ta ubita śmietana dodaje puszystości. Nic się
      nie leje. Wszystko jest bardzo lekkie i bardzo smaczne - jak twierdzą
      konsumenci.
      Może "bez jaj" to już nie jest tiramisu, ale ewidentnie jest to przepis z
      inspiracji tiramisu.
      • linn_linn Re: bez jaj:) 23.01.06, 14:29
        Inspiracje to co innego. Dlaczego nie mialoby sie przejmowac pomuslow i
        wykorzystywac je inaczej? Tyle, ze smak tiramisù jest charakterystyczny i
        smietana z mascarpone go nie oddadza.
        • Gość: zadumana Re: bez jaj:) IP: 213.17.230.* 23.01.06, 14:42
          Czarna kawa, rum lub amaretto, cukier, to smaki niezwykle wyraziste, które
          pozbawiłyby tiramisu zalet, gdyby je pominąć. Ubite żółtka to wraz z mascarpone
          element bardziej wpływający na konsysytencję, a dają jedynie korektę smaku. Ta
          zmiana jest, ale mniej radykalna.
          • Gość: marghe_72 Re: bez jaj:) IP: *.acn.waw.pl 23.01.06, 15:51
            skoro boisz sie surowych jajek.. zrob sobie kiedyś kuleczki a' la Tiramisu'
            są w Galerii
    • Gość: ag Re: Tiramisu-czemu mi się rozpływa-help IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 14:03
      Tiramisu,które jadłam we Włoszech było serwowane w pucharkach,jak lody.Było
      pyszne,a w związku z tym,że każda porcja była przygotowana w indywidualnym
      naczyniu nikt nie martwił się o rozpływanie,bo nie było problemu z krojeniem na
      porcje.A smakowało wspaniale.
      • Gość: ...zZz... Re: Tiramisu-czemu mi się rozpływa-help IP: *.chello.pl 24.01.06, 22:29
        Witajcie

Ja robiłam Tiramisu dwa razy wg. przepisu znalezionego na jakiejś włoskiej
        stronie. Wyszło wspaniale! Było bardzo płynne zaraz po skończeniu, lecz w
        przepisie kazali wsadzić je do lodówki na 24 h by stężało. Następnego dnia
        można je było kroić i wykładać jako kwadraty na talerzyki. Nie rozpływało się i
        prezentowało się pięknie.

Mój przepis :

Składniki:

500 dag. serka Mascarpone
        200 dag. białego cukru
        4 jajka
        2 opakowanie biszkoptów ,,lady`s fingers" bądź polski odpowiednik ,,kocie
        języczki"
        100 gad. słodkiej śmietanki kremówki do tortów ( 36 % tłuszczu )
        espresso
        likier kawowy, Amaretto, wino Marsala bądź Adwokat
        1 laska prawdziwej wanilii
        kakao

Z jajek oddzielić żółtka i białka. Żółtka utrzeć z całą ilością cukru do
        białości, dodać serek Mascarpone i miąższ z Wanilii.

Ubić kremówkę i wymieszać mikserem z masa jajeczną.

Ubić białka z odrobinka soli.

Dodawać po łyżce białka do masy jajeczno - serowej mieszając delikatnie łyżką.

Wymieszać świeżo zaparzone, ostudzone espresso z likierem. Kawy nie słodzimy!

Dno naczynia w którym będzie deser wyłożyć biszkoptami. Należy je uprzednio
        chwilę zanurzyć w połączonej kawie z likierem. Bądź wyłożone do naczynia
        biszkopty nasączać łyżeczką do kawy bądź pędzelkiem. Trzeba uważać by nie
        przesadzić, gdyż szybko biszkopty mogą nam się rozpaść.

Po ułożeniu pierwszej warstwy biszkoptów nasiąkniętych kawą, należy posypać je
        kakao. A następnie pokryć częścią masy serowo jajecznej.

Na wierzch masy jajeczno - serowej układamy kolejną warstwę z biszkoptów
        nasączonych kawą, posypujemy Kakao i dodajemy następną warstwę masy jajeczno -
        serowej.

Ilość warstw wedle uznania. Zazwyczaj doradza się by w deserze były 2 warstwy z
        biszkoptów.

Wierzch dekorujemy posypując go kakao.

Deser musi spędzić co najmniej 24 godziny w lodówce przed podaniem.

Byłam nastawiona raczej sceptycznie co do wanilii. Sądziłam, że mocny smak
        kawy i alkoholu zdominuje aromat wanilii, lecz tak się nie stało, bardzo dobrze
        wszystkie smaki współgrały. Odradzam jednak używanie cukru waniliowego. Jego
        sztuczny aromat przynajmniej mnie razi. Ale to wolny kraj J mam nadzieję, że i
        wam wasze pichcenie przynosi tyle radości ile mnie przynosi moje J

Pozdrawiam wszystkich ciepło!

• brynia2 Re: zZz, oj, chyba gramy miały być ? ;-) 24.01.06, 22:47
        • linn_linn Re: Tiramisu-czemu mi się rozpływa-help 25.01.06, 09:38
          Najlepsze przepisy / bez smietany i innych dodatkow / znajduja sie na
          opakowaniach biszkotow typu "savoiardi". Mozna najwyzej ujac 1-2 bialka.
    • Gość: Wanda Re: Tiramisu-czemu mi się rozpływa-help IP: *.3-64-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 24.01.06, 22:35
      Wszystko o Tiramisu pisala p. Agnieszka Kreglicka dnia 19/07/2003. Wroc do "
      Kuchni ", po lewej stronie znajdz p.Agnieszke i postukaj na dole.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka