Dodaj do ulubionych

sarmale - jak oni to robia?

06.11.02, 14:03
sarmale - czyli rumunskie golabki po prostu. ale te ichniejsze sa nieco inne.
mniejsze, ale i kapusta ma inny smak. byc moze robia to z kapusty kiszonej w
calych glowkach a byc moze nie jest to kapusta lecz cos innego.
jest to delikatniejsze a liscie sa prawie przezroczyste, i cienitkie i troche
chrupiace. czy ktos zna sekret sarmali?
Obserwuj wątek
    • Gość: Goska Re: sarmale - jak oni to robia? IP: 62.233.176.* 07.11.02, 16:57
      Moze to nie kapusta a liscie winogron byly?
      • staua Re: sarmale - jak oni to robia? 07.11.02, 22:20
        To jest kapusta kiszona w calych glowkach, albo KISZONE liscie winogron. Mozna
        je kupic w sloikach (w Rumunii). Na ogol te sarmale sa mniejsze niz golabki.
        Nadzienie podobne - ryz plus mielone mieso. Calosc w sosie pomidorowym. A teraz
        mama mojego meza (Rumunka) byla u nas 3 tygodnie, a na odjezdnym zrobila dwa
        garnki sarmali (czesc zamrozilismy), salatke z baklazanow, ziemniaki w sosie
        pomidorowym oraz pozostawila przywiezione z domu inne rumunskie smakolyki
        ("zakuske", tuice - ichni bimber :-)) i konfitury z pigwy, moje ulubione!
        Mniam!)
        • Gość: Goska Re: sarmale - jak oni to robia? IP: *.koof.com.pl 08.11.02, 13:27
          Wiec na pewno umiesz ugotowac ciorbe. Jesli tak prosze napisz jakie skladniki i
          inne szczegoly.
          Pozdrwaiam
        • waldekszprycha Re: sarmale - jak oni to robia? 12.11.02, 12:10
          ale ci zazdroszcze.
          a skad ona wziela kiszone liscie winogron w polsce? przywiozla je z rumunii?
          prosze, napisz, czy da sie je gdzies zdobyc, jesli wiesz.
          • troy-der-1 Re: sarmale - jak oni to robia? 13.11.02, 16:54
            Moja pomoc domowa pochodzi z Rumunii i od czasau do czasu
            rozpieszcza nas przynoszac min wspaniale sarmale.
            Robi je z kapusty kiszonej w calosci,lub tu,w Berlinie
            mozna kupic w jugoslowianskim lub tureckim "warzywniaku"
            pakowane w folie liscie kapusty kiszonej.
            Na sama mysl az sie robie glodny :)
            Pozdr,T.
            • staua Sarmale, ciorba itd. 16.11.02, 00:41
              Sorry za opoznienie, przez tydzien nie mialam dostepu do Internetu.
              Ciorba to dla nich zupa GESTA (supa to normalna zupa, jak np. rosol). Chodzi o
              to, zeby bylo w niej mieso, w malych i duzych kawalkach, warzywa itd. Ostatnio
              mielismy ciorbe z kurczaka. Robi sie jak rosol, tylko po ugotowaniu kurczaka
              trzeba podzielic na male kawaleczki i pozostawic w zupie. Czy chodzi Ci o jakas
              konkretna ciorbe? Napisz, moze akurat wiem.
              Co do lisci winogron-mieszkamy w Szwajcarii i kupuje sie je tutaj, jak inne
              rzeczy do rumunskich potraw, w tureckim sklepie (gdzie sa wszystkie balkanskie
              specjaly oraz sklep jest tanszy niz supermarket). W Polsce - nie mam pojecia,
              niestety.
              Pozdrawiam
              • Gość: Goska Re: Sarmale, ciorba itd. IP: *.koof.com.pl 16.11.02, 16:27
                Nie chodzi mi o konkretna potrawe. Podejrzewam ze jest t o zupa jarzynowa na
                miesie. Czym zageszczasz i czy dajesz do niej kluski(lane?)
                Pozdrwaiam
                • staua Re: Sarmale, ciorba itd. 16.11.02, 18:24
                  Nie zageszczam niczym, lane kluski koniecznie. I duzo jarzyn w malych
                  kawalkach, procz miesa.
                  A dzis rozmrozilismy kolejna porcje sarmail od tesciowej i zjedlismy chyba ze
                  20! A na kolacje salatka z baklazana...
                  Pozdrawiam
                  • Gość: Goska Re: Sarmale, ciorba itd. IP: 62.233.176.* 19.11.02, 16:52
                    Dzieki za rady!
          • staua Re: sarmale - jak oni to robia? 16.11.02, 00:42
            Aha, waldek, nie ma czego zazdroscic. Moja tesciowa dobrze gotuje, ale poza tym
            raczej nie jest cudem natury...
            • smakoszsz Re: sarmale - jak oni to robia? 17.11.02, 12:54
              staua napisała:

> Aha, waldek, nie ma czego zazdroscic. Moja tesciowa dobrze gotuje, ale poza
              tym
              >
              > raczej nie jest cudem natury...

Zapraszam na otwarte prywatne FORUM SMAKOSZY - tam jest pokój KUCHNIA RUMUŃSKA -
              prosze o przepisy i swoje refleksje i uwagi
              Serdecznie pozdrawiam
              smakoszsz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka