Dodaj do ulubionych

pytanie o zakwas do chleba

23.01.06, 10:40
Witajcie! Mam pytanko dotyczące wyglądu i zapachu zakwasu do chleba.
Robiłyśmy z mamą zakwas wg przepisu z tego forum (nie pamiętam dokładnie
składników, wiem tylko, że mama codziennie ten zakwas "dokarmia", dodając
mąkę, mieszając). Zakwas stoi od 3 dni na piecu i....nic się z nim nie
dzieje, tzn. nie pachnie, nie rośnie. Mama określa, że wygląda jak taki klej.
Czy to jest normalne? Dodam, że kiedy spróbowała, to ma smak kwaskowy. Czy
ten zakwas na pewno nie powinien rosnąć, pachnieć, nic nie [powinno się z nim
dziać? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam wszystkicgh serdecznie.
Agnieszka.
Obserwuj wątek
    • Gość: g Re: pytanie o zakwas do chleba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 11:05
      powinien pachnieć i mieć bąbelki(fermentacja)
      • zdrowa_zywnosc_ekologiczna Re: pytanie o zakwas do chleba 24.01.06, 12:03
        Jeżeli szukasz adresów sklepów ze zdrową żywnością zajrzyj na www.zdrowa-
        zywnosc.org
    • cipcipkurka Re: pytanie o zakwas do chleba 23.01.06, 11:06
      Zapraszam na domowe.forumer.pl

:-)
    • cipcipkurka A najlepiej od razu tutaj: 23.01.06, 11:08
      tinyurl.com/a7qwx
      • Gość: agnieszka Re: A najlepiej od razu tutaj: IP: *.tomaszow.mm.pl 23.01.06, 12:54
        Ok. dziękuję za odpowiedzi. Chciałam jeszcze zapytać , czy jeśli ten zakwas
        stoi już 4 dni i nic się z nim nie dzieje, tzn. że jest do wyrzucenia? Czy może
        jeszcze trochę poczekać, może ruszy... Jak myślicie? A w ogóle, to wydawało mi
        się, że to prosta rzecz do zrobienia, a jednak...
        • Gość: g Re: A najlepiej od razu tutaj: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 13:03
          jeśli nie jest "octowy", albo spleśniały, to daj mu jeszcze szansę-dużo miejsca
          nie zajmuje-wywalić zawsze zdążysz:).
          Następny spróbuj wystartować w termosie-dobrze ciepła woda i na noc termos
          zamknięty.A potem juz normalnie,może pomóc:)
          • Gość: amadobo Re: A najlepiej od razu tutaj: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 18:21
            Ja od lat piekę chleb z żytniej mąki na zakwasie i na początek dodaję do niego
            nieco płatków owsianych albo kminku /uczył mnie tego zawodowy piekarz/. Nie
            trzeba do zakwasu dodawać mąki w trakcie kiśnięcia,bo to go psuje, trzeba go
            natomiast codziennie wymieszać. Musi się burzyć. Jak się uspokoi, jest dobry do
            pieczenia. Może teraz ma za zimno albo brak mu dostępu powietrza?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka