Dodaj do ulubionych

Nigella bites- przepisy

24.01.06, 12:42
Jeden post= jeden przepis. Każdy nowy przepis jako odpowiedź do
TEGO postu (głównego).
Komentarze, sprosotowania do przepisu- na FK (nowy wątek na FK, w jego treści
link, itd.)

To tak, żeby porządek był
Obserwuj wątek
    • sinistra80 Wiązki z zieloną fasolką 24.01.06, 12:47
      Ugotować i ostudzić strąki zielonej fasolki.
      Brać po kilka sztuk w palce, maczać w occie balsamicznym, owinąć wąskim
      plasterkiem szynki parmeńskiej.
      Układać "wiązki" dekoracyjnie na talerzu.

      Podany przez Szellkę
    • sinistra80 Krewetki z chili 24.01.06, 12:52
      Podsmażyć 1 czerwone chili w plasterki, 2-3 ząbki czosnku w plasterki. Dodać
      świeże krewetki, podlać białym winem, zamieszać, smażyć przez chwilę.
    • sinistra80 Schab z liśćmi laurowymi 24.01.06, 13:04
      Cebulę w łupinach pokroić na grube plastry i włożyć do foremki, w której
      będzie się piekło mięso. Wlać oliwę czosnkową (lub zwykłą plus czosnek),ułożyć
      świeże liście laurowe, na tym położyć dużą porcję schabu bez kości (obok ułożyć
      odcięte od schabu żeberka)
      Utrzeć na pastę: oliwę z oliwek, świeżo zmielony pieprz i kilka suszonych liści
      laurowych. Posmarować nią z wierzchu mięso.

      Piec 2 godziny 180 st., bez przykrycia.

      Wyjąć mięso, przecedzić sos (nie odciskając). Przelać sos do garnka, dodać po
      150 ml wody i białego wytrawnego wina - odparować na ogniu do zgęstnienia.

      Pokroić schab na dośc cienkie plastry, ułożyć na środku dużego talerza,
      udekorować naokoło świeżymi liścmi laurowymi, polać sosem.

      Podany przez Szellkę
    • sinistra80 Galaretka z rabarbaru i wina muskat 24.01.06, 13:05
      1 kg rabarbaru pokroić na kawałki, dodać 350 g cukru, sok i skórkę z 1
      pomarańczy oraz 500 ml wody. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć folią
      alu i piec 1 godz 160 st.
      Namoczyć 10 listków żelatyny.
      Zlać syrop rabarbarowy, dodać muskat, tak, aby uzyskać 1,5 l płynu. Część
      mieszanki podgrzać i rozpuścić w niej namoczoną żelatynę. Połączyć z resztą
      płynu. Całość wlać do natłuszczonej neutralnym smakowo olejem salaterki i
      wstawić do lodówki na min. 6 godzin
    • sinistra80 Wołowina z sosem bernaise 24.01.06, 13:09
      Wołowina- grubość 1 cala. Posmarować olejem i smażyć na goracym grilu po ok. 2
      min. z każdej strony.

      Sos: ubić na parze 3 żółtka, posiekany estragon, ocet winny i sól. Mieszając
      dodawać masło, aż sos stanie się gęsty. Dodać sok z 1/2 cytryny.


    • sinistra80 Gruszki z sosem czekoladowym 24.01.06, 13:11
      Połówki obranych i wypestkowanych gruszek obgotować w syropie z wody, cukru i
      wanilii.
      Sos: rozpuścić: czekoladę, 0,5 cup cukru, wodę, kawę rozpuszczalną (widać było
      wsypywanie 1 łyżeczki), dodać śmietanę. Wymieszać.
    • sinistra80 Zielone ciasteczka 24.01.06, 13:15
      Ugotować i zmiksować brokuły i zielony groszek. Dodać ugotowane i przeciśnięte
      przez praskę ziemniaki i 1 jajko. Wszystko wymieszać, obtoczyć w bułce tartej i
      smażyć na złoto.
    • sinistra80 Sałatka z pancettą 24.01.06, 13:18
      Pancettę przesmażyć na oliwie, dodać do kolorowej sałaty. Sos powstały po
      smażeniu boczku dalej podgrzewać, dodać oliwę, 1 łyżeczkę musztardy Dijon,
      trochę octu z czerwonego wina. Sałatkę polać sosem, zetrzeć kilka wiórków
      cheddara.
    • sinistra80 Małże 24.01.06, 13:24
      Małże (50 dag na osobę) włożyć do zimnej wody na kilka minut. Wyrzucić otwarte.

      Wywar: gotować na małym ogniu: gorącą wodę, posiekane czerwone chili, ząbek
      czosku w plasterkach, imbir julienne, posiekane szalotki, liście limonek, sok z
      1/2 limonki, sos rybny i sake (można zastapić wytrawnym sherry).
      Wrzucić małże, zwiększyć ogień. Potrząsać garnkiem podczas gotowania. Wyrzucić
      te małże, które się nie otworzyły. Przed podaniem posypać kolendrą.
    • sinistra80 Pesto 24.01.06, 13:25
      Uprażyć orzeszki pinii.
      Makaron polać oliwą czosnkową, posypać orzeszkami, wiórkami sera i porawaną
      bazylią, zamieszać, posypać wiórkami sera.


    • sinistra80 Kurczak z piekarnika 24.01.06, 13:26
      Naczynie do pieczenia polać oliwą, włożyć dwie porcje kurczaka (udko i nóżka
      x2), młode obrane i pokrojone ziemniaki, paski 1 czerwonej papryki, 1 czerwoną
      nieobraną cebulę pokrojoną w ćwiartki, 8 ząbków czosnku w łuskach, polać
      wszystko oliwą i posypać tymiankiem. Piec 1 godzinę w 200 st.

      Odmiana wege: feta, albo ser kozi


    • sinistra80 Ciasteczka krewetkowe 24.01.06, 13:28
      Zmiksować: 2 dymki w kawałkach i 1 ząbek czosku. Dodać 15 dag mąki, 1 łyżkę
      sherry i 25 dag surowych krewetek. Wszystko zmiksować. Masę odstawić.
      Smażyć na głębokim tłuszczu.
    • sinistra80 Grecki gulasz jagnięcy z makaronem 24.01.06, 13:33
      Pokroić w kostkę 2 kg łopatki jagnięcej (na 6- 8 os.), przesmażyć na oliwie.
      Zmiksować: seler naciowy w kawałkach, 4 duże ząbki czosnku, 1 dużą cebulę w
      ćwiartkach, podsmażyć na oliwie.
      Obrać i pokroić w kawałaki 2 marchewki.

      W naczyniu układać warstwy: 1/2 masy selerowej, mięso, 1/2 masy, marchewki,
      kilka świeżych liści laurowych, suszone oregano, 2 puszki rozdrobnionych
      pomidorów. Zalać to 1 butelką białego wina i wodą.
      Zagotować, zmniejszyć gaz, przykryć i gotować kilka godzin.
      Wyjąć marchewki, podkręcić gaz, wrzucić makaron.
      Marchewki polać oliwą i posolić.
      Wymieszać posiekane oregano i fetę.

      Gulasz podawać posypany mieszanką fety i oregano, z marchewką.
    • sinistra80 Sałatka z zielonego groszku 24.01.06, 13:37
      Paczkę mrożonego groszku ugotować z oliwą, białym octem winnym, szczyptą cukru
      i świeżą mietą.

      Porwać na kawałki sałatę. Dodać listki cykorii, groszek, avocado w kawałkach,
      posolić i posypac siekaną swieżą miętą.


    • sinistra80 Pieczona wołowina 24.01.06, 13:40
      www.stylenetwork.com/Shows/NigellaBites/Recipes/roastbeef.html
      Podawana z sałatką z zielonego groszku i grilowanymi bakłażanami.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24121&w=35532538&a=35536651
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24121&w=35532538&a=35536749

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka