pepsi23 31.01.06, 22:48 Mam prosbę, chcę zrobic warkocz z mięsa, ale nie bardzo wiem jak. Bardzo prosze o porade bo w necie nic konkretnego nie udało mi ię znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: Jeśli to to co ja myślę... 31.01.06, 23:40 Wykwintnie: polędwica wołowa. Normalnie: długi kawałek schabu. Rozcinasz mięso wzdłuż na trzy pasma i robisz klasyczny warkocz jak z włosów białogłowy, potem marynujesz mięsiwo (marynaty znajdziesz na forum) i do dzieła: pieczenie, duszenie, smażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt O warkoczu z 01.02.06, 01:54 mięsa jeno słyszałam, dlatego ciekawostkowo pytam: czy ta zaplotka to tylko dla efektu? Taki bajer? Czy smak mięsa przez to atrakcyjniejszy, lepszy jest?.. A może ma to się jakoś do jego soczystości? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Pewnie, że wygląd. 01.02.06, 02:09 Rozcięte nad soczystością trzeba popracować. A zwykle na warkocz mówi się o odcinanym z poledwicy długim mięśniu nie nadającym się do niczego.))) Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt Aaa widzisz: to ja raczej 01.02.06, 02:19 o "warkoczu" czyt. "odcinanym z polędwicy długim mięśniu nie nadającym się do niczego" słyszałam. O plecionce z mięsa nie bardzo.. ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Aaa widzisz: to ja raczej 01.02.06, 02:29 e_katt napisała: > o "warkoczu" czyt. "odcinanym z polędwicy długim mięśniu nie nadającym się do > niczego" słyszałam. O plecionce z mięsa nie bardzo.. ;))) Np taż pisałem - przyjąłem jako formę.___))) Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi23 Re: Aaa widzisz: to ja raczej 01.02.06, 10:04 Dzieki za info, potwierdziliście moje domysły. Ja planuje zrobić warkocz z 3 rodzajów mięsa: szynka wieprzowa, pierś z indyka, i moze chudy boczek lub jakaś miekka wołowinka. po zamarynowaniu zamierzam to obsmażyć i upiec. Może macie jeaszcze jakieś pomysły? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szadoka Re: Aaa widzisz: to ja raczej IP: 212.160.172.* 02.02.06, 09:16 jadlam taki z lososia i z soli (znaczy losos z sola zaplatany), moze to nie calkiem miesne... ladne to nylo ale ja jakos za gotowana ryba niekoniecznie... Odpowiedz Link Zgłoś
framberg Re: Aaa widzisz: to ja raczej 09.02.06, 02:49 Jest polędwica (jeden mięsień) i polędwiczka (mięsień - inne pasmo o małym przekroju). Z trzech polędwiczek zaplatało się co takiego by miało grubość zwykłej polędwicy. To właśnie warkocz. Odpowiedz Link Zgłoś
natka404 Re: Warkocz z mięsa 01.02.06, 11:35 To musi bardzo ladnie wygladac. Chce cos takiego upiec. Ma ktos fotke. Jak sie to robi? Taki kawalek wielomiesny? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Wybacz, ale te miesa pieka sie w roznym czasie .. 01.02.06, 12:12 Warkocze robi sie z jednego rodzaju, lub z boczkiem najczesciej - on na okrase:- ) Indyk z wolowiną i wieprzowiną raczej nie wyjdzie - jedno sie spali, inne moze byc niedopieczone...:-( Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi23 Re:Fakt! n/t 01.02.06, 13:03 taki warkocz fajnie wyglada, ale trzeba pilnować, zeby mięso sie nie kłaczyło i nie rozpadało. ja sama wymysliłam te różne rodzaje mięsa, bo też spotkałam się tylko z jednym albo z polędwiczką, albo jakiś długi kawałek wieprzowy. Spalic to sie chyba nie spali bo zamierzam piec na początku pod rękawem, albo w naczyniu, pod koniec odkryję. Podam z ziemniaczanymi kulkami i może warzywa z bułeczką, albo pod beszamelem i delikatnym serkiem żółtym. Musze nakarmić 20 osób, chyba będzie dobre? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f powtarzam - nie wyjdzie Ci wolowina łączona z indy 01.02.06, 13:06 keim na przyklad. On sie rozpadnie, ona bedzie twarda... Kurczak i indyk moze. Poledwiczki wieprzowe - jesli cienko skroisz - moze tez. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi23 Re: powtarzam - nie wyjdzie Ci wolowina łączona z 01.02.06, 13:13 Dlatego o wołowinie tylko pomyślałam i zapytałam was - fachowców, bo takie miałam podejrzenia. Myslę, że reszta się zgra. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Warkocz z mięsa 02.02.06, 00:36 A może warkocz z niektórych kiełbas - jakich? Odpowiedz Link Zgłoś