Gość: magda IP: *.aster.pl 03.02.06, 08:48 mam dwie różne żelatyny, rozpuściłam je osobno, ale jednej bylo trochę więcej a drugiej za malo,czy mogę te dwa "roztwory" z różnymi żelatynami wymieszać ze sobą? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: żelatyna,bardzo pilne 03.02.06, 09:00 Gość portalu: magda napisał(a): > mam dwie różne żelatyny, rozpuściłam je osobno, ale jednej bylo trochę więcej > a drugiej za malo,czy mogę te dwa "roztwory" z różnymi żelatynami wymieszać ze > sobą? "Pamiętaj chemiku młody: lej zawsze kwas do wody" - na szczęście żelatyna to nie kwas więc możesz je obie spokojnie połączyć. A mogę wiedzieć dlaczego ich nie wymieszałaś w jednej porcji płynu jednocześnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: żelatyna,bardzo pilne IP: *.aster.pl 03.02.06, 09:07 ponieważ jedną trzeba było zalać zimnym wywarem i zagotować po 30min.,a drugą zalać wrzątkiem.No to robie dalej moje doświadczenie naukowe. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Następnym razem się nie przejmuj tylko 03.02.06, 09:26 spokojnie każdą żelatynę w proszku możesz rozpuszczać w gorącym płynie niezależnie od tego co piszą na opakowaniu. Zalewając zimną wodą po prostu łatwiej ją rozmieszać. Odpowiedz Link Zgłoś