tequilkuk 05.02.06, 01:19 Mam gdzies jeszcze przepis na sos do tunczyka i na tym koniec. Chcialabym kupic tubke ale nie chce znowu 3/4 wywalic :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ampolion Re: Wasabi, do czego oprocz sushi? 05.02.06, 03:33 Bardzo różnorodne przepisy, ale czy i po polsku coś jest to nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
tequilkuk Re: Wasabi, do czego oprocz sushi? 05.02.06, 14:00 Nie musza byc po polsku jesli sa po angielsku :) Podstawa mojej inwencji w w kuchni to BBC Food, Olive i Delicious :) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Wasabi, do czego oprocz sushi? 05.02.06, 16:03 Proszę: search.msn.com/results.aspx?q=%22wasabi+recipes%22&FORM=QBRE Odpowiedz Link Zgłoś
n0str0m0 salata nicejowska 05.02.06, 07:55 tunczyk to brzmi podejrzanie ale swiezego tunczyka filet otocz w prowansalskim zielu ugriluj LEKKO tak by nie wiecej jak 5mm bylo upichcone a srodek surowy sie zostal nozem jak brzytew ostrym potnij na plastry centymetrowe dodaj do salatki nicejowej takiej jaka lubisz najbardziej dla mnie wystarcza listki same i jajo przepiorcze w winegrecie zastap musztarde lasabim ale ostroznie by delikatnosci wybornej tunczyka nie utracic oceto z balsy oraz olej z dziewic sol pieprz tradycyjnie listki pomasuj sosem by niewiele lecz smacznie bylo ja to robie w duzej misce rencami i otrzasam nadmiar uloz dekoracyjnie na naczyniu jakim plastry tunczyka dekoracyjnie rozpostrzyj lub skoncentruj wew srodku samem jajami obloz delikatnie resztka winegretu po rybim filecie pokrop pare kropli roniac po talerza rancie tak dla szpanu bo naprawde nia ma smaczenia delektuj sie smacznego bardzo smacznego nostromo Odpowiedz Link Zgłoś
tequilkuk Re: salata nicejowska 05.02.06, 14:08 Dziekuje serdecznie. Salatki nicejskiej jeszcze nigdy nie robilam, pora sprobowac. Moj tunczyk byl troche podobnie robiony. Kawalek ladny z ogona bbtoczony w wierzchu w soli, pieprzu i ziarnie sezamowym, obsmazony z kazdej strony na patelni, zawiniety w foilie i pdopieczony lekko w piekarniku - na te modle co roasbeef, czerwony w srodku, Sosu dokladnie nie pamietam ale bylo tam wlasnie wasabi i miso. Do tego ziemnaczki mlode i spring onions chwile potraktowane na parze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiedzma Re: Wasabi, do czego oprocz sushi? IP: *.3web.net 05.02.06, 09:17 Wyrzucasz wasabi?! Przeciez najprosciej zuzyc go jako mazidelko na kanapki - do wedlin, jajek, itp. Po prostu traktowac jak chrzan. Tylko do goracego/gotowanego sosu chrzanowego raczej sie nie nadaje, bo traci ten swoj smaczek, robi sie jakis gorzki... Smacznego zycze! Odpowiedz Link Zgłoś
tequilkuk Re: Wasabi, do czego oprocz sushi? 05.02.06, 14:13 Wyrzucialm bo zapomnialam i sie przeterminowal :( Wlasnie mi uswiadomiliscie ze nigdy nie jadlam chrzanu na jajkach tylko na wedlinach - czas sprobowac :)) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:No to przyponę jeszcze o sosie chrzanowym... 05.02.06, 16:07 wasabi też się nada. Odpowiedz Link Zgłoś
bozenar1 Re: Wasabi, do czego oprocz sushi? 05.02.06, 12:29 Ja sobie wasabi przywiozlam z Japonii,w Polsce uzywam go po prostu jak nasz chrzan,do jajek,wedlin,bialego barszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Wasabi, do czego oprocz sushi? 05.02.06, 16:08 Kochani, wasabi jest do wszystkiego! Przykładowo (mam nadzieję, że wejdzie zaraz z przepisami - ang.): www.wasabi.co.nz/recipe.html Odpowiedz Link Zgłoś
masha_qrella Re: Wasabi, do czego oprocz sushi? 10.06.06, 16:07 ja jak nie mialam chrzanu to zamiast chrzanu, generalnie... Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Wasabi, do czego oprocz sushi? 10.06.06, 16:27 razem z sake , sosem sojowym i startym swiezym imbirem jako sos do maczania grilowanych ryb i mieczkow wszelakich Odpowiedz Link Zgłoś