Dodaj do ulubionych

Jajka z bardzo pomarańczowymi żółtkami

07.03.06, 09:41
aż nienaturalnie pomarańczowymi bo wręcz czerwone, co z nimi jest? Kupiłam i
mam dylemat czy ich nie wyrzucić - mam małe dzieci, nie chcę ich pozatruwać
jakimś świństwem.
Wydaje mi się, że coś jest w paszy dla kur, macie na to jakąś tezę?

Tylko nie piszcie,że to ptasia grypa.
Obserwuj wątek
    • momas Re: Jajka z bardzo pomarańczowymi żółtkami 07.03.06, 09:48
      Barwniki w paszy,najprawdopodobniej. Tylko czy naturalne 9typu kurkuma), czy
      sztuczne - nie wiem...
      • billy.the.kid Re: Jajka z bardzo pomarańczowymi żółtkami 07.03.06, 10:02
        kiedys takie cos osiagano karmiąc kurki marchewką.
        • nchyb Re: Jajka z bardzo pomarańczowymi żółtkami 07.03.06, 10:04
          i podobno kukurydzą...
          • linn_linn Re: Jajka z bardzo pomarańczowymi żółtkami 07.03.06, 10:07
            Niekoniecznie: jajka kupuje co prawda we Wloszech, ale pochodza od kury
            zwanej "gallina livornese bianca" / kura biala z Livorno /. Zoltka sa
            pomaranczowe. Skorupka biala. Ciasto wyglada tak, jakbym dodala szafranu.
            • linn_linn Re: chalka 07.03.06, 10:11
              Przy okazji polecam taka chalke:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=37925754&v=2&s=0
              Dedykuje ja tym, ktorzy wiecznie zmagaja sie z ciastem drozdzowym. Nie warto.
              Kupcie sobie maszyne do pieczenia chleba. Rezultat / jeden z tysiaca / na
              zdjeciach.
        • mwookash Moja babcia podaje kurom buraki ćwikłowe nt. 07.03.06, 10:21

• nchyb Re: Moja babcia podaje kurom buraki ćwikłowe nt. 07.03.06, 10:58
            i jaki jest kolor żołtek?
            • mwookash Nie czerwone :-) ale ciemnożółte lub pomarańczowe 07.03.06, 13:37
              nt.
    • roman_tyczka widac jadly kukurydze i marchew 07.03.06, 13:28
      taki tric hodowcow. osobiscie kupuje od gospodarza i sa blade, jak kurcze.
    • Gość: JA Re: Jajka z bardzo pomarańczowymi żółtkami IP: 81.210.69.* 07.03.06, 14:17
      Ze sposobów naturalnych: pokrzywa i kukurydza.
      Cheię z fermy poznasz po smaku.
    • Gość: indiana Re: Jajka z bardzo pomarańczowymi żółtkami IP: *.acn.waw.pl 07.03.06, 14:39
      Kiedys zdazylo mi sie do ciasta uzyc jaj ze sklepu i "chodzonych" od kur mojej
      babci-efekt porównania zóltek..-te ze sklepu to wlasciwei nie zoltka ale
      pomaranczki byly:) i do tego wieksze...a o dziwo ciasto, jajecznica z tych
      chodzonych zawsze wchodza "bardziej" zólte..tezy nie mam ale poza ujm w smaku
      (sklepowe jednak to nie to samo) jeszcze nie ucierpialam, ciasto wyszlo nikt
      sie nie pochorowal
      pozdrawiam
      • jacek1f spokojnie: taka pomarańczowa alternatywa. n/t 07.03.06, 14:43
        • qubraq Re: spokojnie: taka pomarańczowa alternatywa. n/t 07.03.06, 18:09
          Wiesz, w domu mojej wroclawskiej siostry byla centrala majora...
    • allexamina Re: Jajka z bardzo pomarańczowymi żółtkami 08.03.06, 00:06
      Zupelnie sie nie przejmuj.

Kolor zoltka zalezy od zawartosci pomaranczowego pigmentu w paszy kurzej. Jak
      sie doda zoltych kwiatow do paszy to zoltka robia sie bardzo pomaranczowe.
      Zoltka od kur jedzacych pasze z kukurydzy sa raczej srednio-zolte. Zoltka od kur
      jedzacych pasze zbozowa - jasnozolte. Jak sie karmi kury dieta bez kolorow (na
      przyklad biala kukurydza) - zoltka moga byc praktycznie pozbawione pigmentu. W
      dzisiejszych czasach moda jest na kolor - wiec sie dodaje kaczence... ;o) Kolor
      zoltka nie ma wplywu na jego smak.

Przy okazji przypomnialam sobie z dziecinstwa jak na wiosne babcia przeganiala
      kury na kaczence bo chciala zeby wielkanocne baby byly mocno zolte. I kury sie
      taplaly w rozlewiskach. Mialy straszna ucieche. Dzieci tez. :o)
      • betsypetsy Re: :o))))) 08.03.06, 21:30

• jacek1f i ciesz się, że nie szpinakiem je karmiono, bo... 08.03.06, 21:31
          • Gość: betsypetsy Re: zielona jajecznica, bleee.... n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 00:07
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka