Gość: Fiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 16:42 Czy ktoś ma numer marcowy Moje Gotowanie? Czy mógłby mi podac przepisy na gofry- te smakowe, bo ja mam tylko przepis na podstawowe, a tak bym chetnie spróbowała innych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paprotka-gd Re: Gofromania 08.03.06, 18:21 Gofry makowo-jabłkowe z MG marzec składniki na 10 szt: 75 dag jabłek , 3/4 szklanki cukru pudru , 3/4 kostki masła ( 15 dag ) , miąższ z laski wanikii, szklanka soku jabłkowego , 2 łyżki soku z cytryny , 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku , 2-3 łyżki rumu , 4 jajka , sol, 3/4 szklanki mąki , 2 łyżeczki proszku do pieczenia , 100ml kwasnej śmietany , 1/2 szklanki maku , olej , 5 dag posiekanych orzechów laskowych , ewentualnie bita śmietana . - jabłka umyć , pokroić w ósemki . Wyciąć gniazda nasienne, każdą cząstkę pokroić w poprzek na dwa kawałki .Połowę cukru pudru wsypać na patelnię , stopić na małym ogniu.Dodać czubatę łyżkę masła , miąższ wanilii, jabłka , wymieszać , dusić 2-3 min na małym ogniu . - Zalać sokiem jabłkowym i cytrynowym , gotować około 2 min . Proszek budyniowy wymieszać z rumem , dodać do jabłek , mieszając zagotowa. Ostudzić . - Pozostałe masło stopić . Jajka , 1/4 szklanki cukru pudru i szczyptę soli zmiksować . Cały czas miksując dodawać po łyżce przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia . Dodać masło , zmiksować . Dodać mak i smietanę , wymieszać . -Gofrownicę posmarować olejem . Wylewać po porcji ciasta , każdą porcję posypując posiekanymi orzechami . Gofry posypać cukrem pudrem , obłożyć jabłkami i polać sosem jabłkowym . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fiona Re: Gofromania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 18:44 Dzieki za ten przepis, czekam , może ktos jeszcze wstuka te dwa inne, mam już z krokantem i te z makiem i jabłkami Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: Gofromania 09.03.06, 01:55 Fiono , jest jeszcze przepis na gofry migdałowo -marchwiowe i serowo- kawowe a skoro nikt nie pokwapi się zapodać tych przepisów to postaram się je wklepać w jakieś wolnej chwili te przepisywanki dokładne jednak wymagają trochę czasu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fiona Re: Gofromania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 08:04 Dziękuje, będę cierpliwie czekać. Odpowiedz Link Zgłoś
ag.gu Re: Gofromania 09.03.06, 14:15 GOFRY MARCHWIOWO-MIGDAŁOWE • 2 duże marchewki (25 dag) • 10 dag zmielonych migdałów • 1 i 1/4 szklanki mąki (20 dag) • 1/2 szklanki cukru • 250 ml jogurtu naturalnego • 250 ml maślanki • 3 jajka • 1/4 kostki masła (5 dag) • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej • łyżeczka proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki cynamonu • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego • łyżeczka skórki startej z cytryny • olej • 4 łyżki cukru pudru lub syropu klonowego • gałka muszkatołowa, sól Zmielone migdały uprażyć na patelni bez tłuszczu. Mąkę przesiać do miski, wsypać sodę, proszek do pieczenia, cynamon, szczyptę soli i gałki muszkatołowej, wymieszać. Masło stopić. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z połową cukru, jogurtem, maślanką, masłem i aromatem waniliowym. Wsypać mąkę z dodatkami, wymieszać,Marchewki obrać, umyć, zetrzeć na tarce, dokładnie osączyć. Razem ze skórką cytrynową i uprażonymi migdałami dodać do ciasta, wymieszać. Białka ubić na sztywno z resztą cukru i szczyptą soli. Pianę delikatnie połączyć z ciastem. Gofrownicę rozgrzać, posmarować olejem. Wlewać po porcji ciasta, upiec 10 gofrów. Podawać posypane cukrem pudrem lub polanę syropem klonowym. GOFRY SEROWO-KAWOWE 25 dag serka mascarpone lub tłustego serka homogenizowanego,40 dag chudego mielonego twarogu,4 łyżki likieru amaretto,łyżeczka skórki startej z pomarańczy,3 łyżki soku z pomarańczy,2/3 szklanki cukru pudru, 4 łyżki masła (6 dag),torebka cukru waniliowego,2 jajka,1/2 szklanki mąki,2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,100 ml śmietanki,4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,olej,sól,1/2 tabliczki białej czekolady. Mascarpone wymieszać z twarogiem, połową cukru pudru, likierem amaretto, sokiem i skórką pomarańczową. Miękkie masło zmiksować z resztą cukru pudru, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Miksując dodawać po jednym jajka. Mąki i proszek do pieczenia przesiać, wsypywać po łyżce do masy maślanej cały czas miksując. Kawę rozpuścić w łyżce gorącej wody. Dodać do ciasta razem ze śmietanką, wymieszać. Gofrownicę posmarować olejem. Wlewać po porcji ciasta, upiec 5 dużych gofrów. Ostudzić i podzielić na serca. * Kremem twarożkowym posmarować 16 serc, położyć po dwa jedno na drugim, przykryć pustymi sercami. Czekoladę stopić w gorącej kąpieli wodnej, ozdobić gofry. Odpowiedz Link Zgłoś
hyacinth.bucket Re: Gofromania 09.03.06, 14:27 Ja nie o gofrach ale ten tytul ciagle mi sie blaka przed oczami i czytam " Grafomania " To wszystko :-) Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: Gofromania 09.03.06, 16:02 Dokładnie tak samo ,tytuł postu odczytałam pierwszy raz jako " Grafomania " :) Ag.gu , fajnie , że przyłączyłaś się do akcji gofromanii - dzięks :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fiona Dzieki za kolejny przepis n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 16:06 Odpowiedz Link Zgłoś