Dodaj do ulubionych

co do kotletow jajecznych?

21.03.06, 14:42
Poradzcie:
robie kotlety jajeczne i co do nich mozna podac? Ziemniaki jakos nie bardzo
mi pasuja? Jaka surowke? Chodzi mi poglowie wiosenna z pomidorka, ogorka,
papryki i salaty, ale co wiecej? Czekam na Wasze propozycje. Dzieki ;-)
Obserwuj wątek
    • Gość: nieskorzanka Re: co do kotletow jajecznych? IP: *.proszynski.pl 21.03.06, 14:56
      ja robię kotlety ryżowo-jajeczne (z cebulką , natką , koperkim lub co kto lubi
      z przypraw), a do tego mogą być sos ( pieczarkowy, pomidorowy, chrzanowy itp.)
      i oczywiście surówka, lubię ze szpinakiem
    • ba_nita Re: A dlaczego nie skoro podaje się ziemniaki do 21.03.06, 15:01
      jajek w sosie musztardowym na przykład? Sałatka (bo o sałatce mówisz) jak
      najbardziej tak.
      • Gość: agniesia Re: A dlaczego nie skoro podaje się ziemniaki do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 19:20
        Do kotletów jajecznych ziemniaczki jak najbardziej i marchewka z groszkiem
        mniam :)
        • Gość: piekarz prosba o przepis IP: 12.21.160.* 21.03.06, 20:21
          no wlasnie, czy mozna otrzymac dokladny przepis na kotlety jajeczne ?
          • ba_nita Re: kotlety jajeczne 21.03.06, 20:38
            Wersji jest tyle ile domów ale taka prawie podstawowa wygląda tak:
            na 4 porcje

10 jajek, 1 cebula, bułka tarta, posiekany pęczek koperku (niekoniecznie ale
            można też dać natkę pietruszki), sól, pieprz, tłuszcz do smażenia
            8 jajek ugotować na twardo, obrać ze skorupek, posiekać.
            Obraną cebulę, pokrojoną w drobną kostekę, podsmażyć, dodać do posiekanych
            jajek.
            Do masy dodać 1-2 surowe jajka, posiekany koperek, sól, odrobinę pieprzu i tyle
            tartej bułki, żeby masa stała się dostatecznie spoista do wyrabiania z niej
            kotlecików. Dokładnie wyrobić. Smażyć na tłuszczu dodatkowo obtoczone w tartej
            bułce.
          • horpyna4 Re: prosba o przepis 21.03.06, 20:48
            Przepisów jest tyle, ile kucharzy. Ja robię tak: 6 jaj na twardo, jedno surowe,
            3 łyżki tartej bułki, 1/5 kostki masła, dużo natki pietruszki, sól do smaku.
            Jaja przeciskam przez takie ustrojstwo do ziemniaków puree, potem wszystko
            mieszam, musi być smaczne (odpowiednia ilość soli, no może jeszcze pieprz).
            Formuję małe kotleciki, otaczam w tartej bułce i smażę na maśle (ta bułka i
            masło oczywiście dodatkowo, nie wymienione wcześniej). Do tego kartofelki i
            sałata ze śmietaną. Dobre są też na zimno na kanapki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka